Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tidigare test: Kompaktkameror 2017

När mobilkamerorna blir allt bättre svarar kameratillverkarna med att utrusta kompaktkamerorna med fler och fler funktioner – några börjar nästan närma sig systemkameror i det avseendet. Men smakar det så kostar det. 

De kameror som får bäst betyg i testet är de så kallade avancerade kompaktkamerorna, som helt dominerar i toppen. Dessa kameror har fler inställningsmöjligheter, och liknar systemkameror på det viset att användaren kan ställa in bländare och slutartid.

Både de samlade betygen och priserna skiljer sig rejält åt beroende på om det till exempel är en avancerad kompaktkamera, enkel kompaktkamera eller mobilkamera. Med hjälp av testets filterfunktion kan du enkelt välja ut den kameratyp som passar dina behov och din plånbok.

Kamera för 30 000 kronor 

Den kamera i testet som verkligen sticker ut prismässigt är Sony RX1RM2, som är en avancerad kompaktkamera. Med en prislapp från 34 000 är den till och med avsevärt dyrare än de flesta systemkameror vi har testat. För pengarna får man förvisso en fullformatskamera med förträfflig optik, som ger knivskarpa bilder som kan förstoras riktigt stort. Men kameran är inte jättesnabb, och den saknar både zoom och blixt. För ungefär en tiondel av priset kan man få en kamera som får lika högt samlat betyg och som i stort sett tar lika bra bilder, Canon Powershot G9X.

Allra bäst samlat betyg, 78, får Sony Cyber-shot DSC-RX10 Mark 3. Den är visserligen snäppet bättre än många kameror i toppen men också dyr, närmare 16 000 kronor. En svaghet är den inbyggda blixten, som bara är medioker på DSC-RX10. Panasonic Lumix DMC-LX15 har nästan lika högt samlat betyg, 76, och är ungefär 10 000 kronor billigare. Resultatmässigt är de i princip jämbördiga, men en stor skillnad är storleken: Sony-kameran väger 1,1 kg, jämfört med Panasonics modell som med sin slimmade design bara väger 300 gram. Andra påtagliga skillnader är möjligheterna som kamerornas objektiv ger. Sonys kamera har en brännvidd på mellan 24 mm, för vidvinkel, och 600 mm för teleperspektiv medan Panasonics har en mer begränsad brännvidd på mellan 24 och 72 mm.

Mobilen står sig hyfsat

I testet har vi även tagit med de bästa mobilkamerorna, eftersom de flesta i dag har en smartphone och att det är så pass vanligt att man använder den för att ta bilder. Ungefär en fjärdedel av modellerna i testet är mobilkameror.

De bästa mobilkamerorna placerar sig i testets mittenskikt, men på det hela taget är det tydligt att mobilkamerorna inte står sig i jämförelse med de bästa kompaktkamerorna. Framför allt är det i svagt ljus som mobilkamerorna faller igenom. Dock gör mobilkamerorna bättre videoinspelningar än många av kompaktkamerorna i testets mellan- och bottenskikt. En annan sak som utmärker mobilkamerorna är att flera av dem är bättre på video än att fota.

Kompaktkameran har mer zoom

En annan aspekt som mobilkamerorna brister i är zoomen. Visserligen kan man zooma med mobilen, med det är en så kallad digital zoom vilket gör att bilden blir grynig och pixlig. Många av kompaktkamerorna i testet är utrustade med en rejäl optisk zoom, som gör att man kommer riktigt nära objektet utan att bildkvaliteten försämras. Värstingarna i testet är superzoom-kamerorna Nikon Coolpix B700 och Panasonic Lumix DC-FZ82, som båda har hela 60 gånger optisk zoom.

Med i testet har vi även tre så kallade tåliga kompaktkameror, Fujifilm Finepix XP90
Olympus STYLUS TG-870 och Nikon COOLPIX W100. De klarar både att tappas i vatten och golv, och får högsta betyg i tålighet. Tyvärr får de som bäst hyggliga betyg i bildkvalitet och hanterbarhet.

Enkla och billiga kameror

Ju mer funktioner och zoom som kamerorna utrustas med, desto större och klumpigare blir de. Med i testet har vi också några enklare modeller, vanliga kompaktkameror, med begränsad zoom och färre inställningsmöjligheter. Bästa enkla kompaktkameran är Canon Ixus 285 HS. Med den får man en liten kamera som tar hyfsat bra bilder, 12 gånger optisk zoom, samt även möjligheten att fota på riktigt nära håll – så nära som en centimeter.

Tyvärr är det flera av de enkla kompaktkamerorna som inte riktigt levererar. De tar inte bättre bilder än en mobilkamera, och eftersom man ofta har mobilen med sig känns det omotiverat att investera i en extra pryl som inte är bättre. Det skulle vara för zoomen, där många kompaktkameror har åtminstone några gånger optisk zoom.

Snabba och enkla

De flesta kompaktkameror har videofunktion och klarar till och med i hd-kvalitet. Det är dock stor skillnad i hur bra kamerorna är på att filma, så har du tänkt filma en del med kameran bör du ta en extra titt på betyget för video.  

Kamerorna i testet är överlag enkla att hantera, däremot är det flera som har ganska dåliga bruksanvisningar. Överlag får mobilerna sämre i hanterbarhet, då de har prioriterat att ha få knappar och de därmed är svårare att ändra inställningar på. Jämfört med kamerorna är de dessutom svårare att hålla i.

Hur snabba kamerorna är skiljer sig fortfarande stort åt. De bästa kamerorna har börjat bli riktigt snabba, men det finns fortfarande kameror längre ner i tabellen som tar flera sekunder på sig att starta upp både foto och video, och vissa har kring en sekunds exponeringsfördröjning. En sekund kanske inte låter så mycket, men ska man till exempel fota ett djur som rör sig snabbt kan motivet hinna försvinna innan bilden tas.

Pixlar inte allt

I testet har vi mätt kamerornas effektiva upplösning samt gjort en bedömning av bildernas detaljrikedom. Antalet uppmätta pixlar kan skilja sig något från det antal tillverkaren har angett, men viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att antalet pixlar inte är det samma som bra bildkvalitet. Många pixlar möjliggör bra bildkvalitet, men flera andra faktorer spelar in för att den slutgiltiga bilden ska återges korrekt.

De flesta kamerorna i testet har möjlighet till wifi eller någon annan trådlös teknik, vilket gör det enkelt att till exempel dela bilderna på sociala medier eller via routern föra över bilderna till datorns hårddisk.  

Potratt2016_robinhögberg
Robin Högberg
Text
radron@radron.se
lisa-wärmegård-2018
Lisa Wärmegård
Testansvarig
lisa.warmegard@radron.se

 

 

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>

 

Så testar vi

Vi testar hela tiden nya kameror allt eftersom de släpps på marknaden. Vi uppdaterar vår testtabell ungefär tio gånger om året.

Vi utför alltid testerna ur ditt, användarens, perspektiv. Vårt oberoende garanteras genom att vi:

  • Testar grundligt och professionellt på oberoende testlaboratorier.
  • Inte tar emot sponsrade produkter utan köper de produkter vi skickar till testlaboratorierna. Vi köper alltså samma produkter som du som konsument köper från hyllan i butiken.

Vårt kameratest består både av värden som vi tar fram med avancerade tekniska mätverktyg och med hjälp av en expertpanel som noggrant bedömer bland annat bildkvalitet och hur lätt kameran är att använda.

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>