Vi har testat 164 tv-apparater i storlekarna 32 till 65 tum. Priserna varierar också rejält – från drygt 2 000 till cirka 40 000 kronor. Skärmens storlek och kvalitet är mest avgörande för priset. Numera har i princip nästan alla nya modeller ultra hd-skärmar, i testet finns bara några få 32-tumsmodeller med lägre upplösning.
I topp ligger två av LG:s modeller med oled-skärm. De får väldigt höga betyg för såväl bild- som ljudkvalitet. Samsung skuggar strax under i toppen. Flera av Samsungs toppmodeller har en skärmtyp som företaget kallar qled. Det är en vidareutveckling av led-tekniken som gör det möjligt att visa många färgnyanser på ett verklighetstroget sätt även när ljusstyrkan är hög. Både vanliga led-skärmar och qled-skärmar bygger på den klassiska lcd-tekniken, därför kallar vi dem lcd i vår tabell.
Precis som många andra hemelektronikprylar är tv:n en livsstilsprodukt. En påkostad design med tunn ram runt tv-skärmen ökar priset. Vad du tycker är snyggt och passande i ditt hem vet bara du. Därför har vi, som med alla andra produkter vi testar, inte bedömt tv-apparaternas utseende.
Ju större tv (eller ju närmare du sitter) desto tydligare märker du skavanker i det som visas på tv-skärmen. På tillräckligt långt avstånd ser bilden likadan ut oavsett skärmens kvalitet.
Detsamma gäller också för bildkällan. Sitter du tillräckligt långt bort från tv:n ser en brusig analog tv-sändning lika bra (eller illa) ut som en knivskarp blu-rayfilm. Numera finns det en del material i ultra hd-upplösning, dels i form av ultra hd-blu-ray och dels i strömmande form från Netflix. Resultaten från våra användarpaneler visar att den fyrdubblade upplösningen på ultra-hd-tv-apparater inte gör så stor skillnad för tittupplevelsen. Däremot verkar den nya färgstandarden HDR lovande trots vissa tekniska barnsjukdomar. Ytterst få tv-apparater saknar numera HDR-tekniken, återigen är det bara några få 32-tummare i botten av testet som saknar den nya färgvisningsstandarden.
Vi har bedömt bildkvaliteten för alla tv-apparater med fabriksinställningar (direkt ur kartongen) och efter att ha kalibrerat den.
Vad ska kopplas in?
Tänk igenom vilka andra apparater som du ska koppla ihop tv:n med. Nu för tiden använder all hemelektronik standarden hdmi för att överföra bild. De flesta modeller i vårt test har mellan två och fyra hdmi-ingångar. Två ingångar kan vara i minsta laget för dig som har flera prylar som ska kopplas in – blu-rayspelare, digitalbox, tv-spel med mera. Ju fler hdmi-ingångar desto bättre alltså.
Har du en dvd-spelare med många år på nacken, eller kanske rentav en videobandspelare, behöver tv:n också ha scart-ingång. Scart-ingången är numera i princip utfasad, men om tv:n har kompositingång, vilket många apparater fortfarande har, kan du köpa en kabel för kompositvideo och adaptrar för scart-kontakt för någon hundralapp. Men tänk på att komposit och scart är analoga tekniker som ger mycket sämre bildkvalitet än hdmi.
Nästan alla tv-modeller har även usb-ingångar där du kan koppla in externa hårddiskar och usb-minnen. Beroende på tv-modell kan du till exempel använda usb-enheterna för att spela in tv-program eller spela upp videoklipp och bilder som du själv tagit. I vår testtabell ser du hur många hdmi- och usb-portar varje modell har, samt om tv:n har scart- eller kompositingång.

Tv-modellerna lever för det mesta upp till benämningen platt-tv, tjockleken har sjunkit markant, även på modeller i mellanprisskiktet. Att köpa en tv som är tunnare än fem centimeter spränger numera inte plånboken. De allra tunnaste modellerna som är tre centimeter eller tunnare är dock fortfarande dyra. Tänk på att de oled-modeller som marknadsförs som ultratunna ofta har en tjockare del i apparatens nederkant. Vi mäter alltid varje tv:s tjockaste del.
Vill du hänga tv:n på väggen gör sig en tunn modell bäst. Glöm inte att köpa separat tv-upphängning, den ingår sällan i priset för tv:n. Köper du en riktigt tunn (och alltså dyr) tv – passa på att pruta på tv-upphängningen. Butikernas marginaler för upphängningsmodulerna är betydligt högre jämfört med tv-apparater. Här förklarar vi hur du enklast hänger tv:n på väggen. För ett par år sedan signalerade en välvd skärm den yttersta lyxen, men nu är den typen av skärm borta.
Ljudet blivit bättre
Tunna tv-modeller ger dåliga förutsättningar för ett fylligt och njutbart ljud. Det finns helt enkelt inte plats för ordentliga högtalare. Länge var det ett problem att även lyxdyra, tunna tv-apparater hade dålig ljudkvalitet. Men har nu har tillverkarna kommit på sätt att bättre utnyttja platt-tv:ns utrymme. De bästa modellerna vi har testat låter alldeles utmärkt. Men i testets bottenträsk låter det i många fall riktigt illa. De absolut tunnaste tv-apparaterna har ofta en så kallad break out-box, då går en kabel från tv-skärmen till en separat låda som innehåller högtalare, hdmi-uttag och annan teknik.
Smart-tv
Smart-tv-funktionen har gått från lyx till standard på bara några år. Alla modeller i vårt test har någon form av smart-tv-funktion. Många av tv-apparnas nödvändighet och nytta kan ifrågasättas, precis som hos de smarta mobiltelefonerna. De flesta uppskattar nog dock om tv:n har inbyggda appar för olika videotjänster som Netflix och Viaplay. Läs mer om begreppet smart-tv.
3D floppade
Till skillnad mot smart-tv blev finessen 3D en flopp. 3D var superhett när det lanserades 2010 och några år framåt. Nu har 3D-tv-apparater helt slutat tillverkas, i vårt test finns inga 3D-modeller längre. Det släpps däremot ännu kontinuerligt nya blu-ray-filmer i 3D-format eftersom 3D fortfarande är populärt på bio, flera av topp 10-filmerna i biosalongen visas för det mesta i 3D. Om du mot förmodan hittar ett äldre exemplar med 3D i butik, rekommenderar vår användarpanel passiv 3D-teknik före aktiv 3D. Panelen tyckte att passiv 3D gav en lugnare bild för ögat. Med passiv 3D behövs heller inga dyra glasögon som kräver batteri.
Spela in till hårddisk
En annan finess som numera finns på de flesta mellanklassmodeller och dyrare, är hårddiskinspelning. Genom att koppla en extern hårddisk eller minnespinne till tv:ns usb-port blir tv:n helt enkelt en inspelningsmaskin. Men du kan bara spela in från tv:ns inbyggda mottagare, inte från externa digital-tv-boxar. Det varierar från modell till modell om du kan se på ett program medan du spelar in ett annat. Likaså om båda programmen kan visas på kodade kanaler, eller om minst ett av programmen måste sändas på en okodad kanal (till exempel SVT och TV4).
Hårddisken du spelar in på kan också bara användas för uppspelning på just din tv. Du kan inte plugga in disken i en dator eller annan tv (inte ens av exakt samma modell) för att se på dina inspelade program. Hårddisken måste formateras innan den kan användas för inspelning för första gången. En formatering innebär att allt på disken raderas, så var noga med att inga viktiga filer finns innan du ansluter den till tv:n. De flesta tv-modeller sköter formateringen smidigt och varnar dig för att alla filer kommer att raderas.
...
Så testar vi
Råd & Rön strävar alltid efter att testa så mycket som möjligt på så många produkter som möjligt. Men eftersom tv-marknaden är så stor kan vi inte testa alla tv-apparater som säljs. Med långt över hundra testade tv-modeller vågar vi ändå påstå att vi testar fler än någon annan tidning i Sverige.
Vi testar hela tiden nya tv-apparater allt eftersom de släpps på marknaden. Vi uppdaterar vår testtabell ungefär tio gånger om året.
Vi utför alltid testerna ur ditt, användarens, perspektiv. Vårt oberoende garanteras genom att vi:
- Testar grundligt och professionellt på oberoende testlaboratorier.
- Inte tar emot sponsrade produkter utan köper de produkter vi skickar till testlaboratorierna. Vi köper alltså samma produkter som du som konsument köper från hyllan i butiken.
Vårt tv-test består både av värden som vi tar fram med avancerade tekniska mätverktyg och genom en användarpanel. Användarpanelen består av tre experter och två lekmän som noggrant bedömer bild, ljud och hur lätt tv:n är att använda.