Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

BB-krämer – bäst i test

Det är ingen idé att köpa dyra blemish balms, så kallade BB-krämer. De ger varken bättre resultat eller skyddar huden mer än billiga varianter – snarare tvärtom.

De nya BB-krämerna kan – åtminstone om man får tro tillverkarna själva – utföra smärre underverk. ”En kräm som ger huden ett felfritt resultat med lystergivande ämnen”, står det på en burk, medan en annan lovar att krämen ”kombinerar hudvård och makeup för perfekt hud i 1 enkelt steg”.

Men när vi mätte tolv BB-krämers återfuktning och solskydd i ett labb avslöjades flera brister. Dyra Biotherm och Clinique återfuktar inte alls tillräckligt bra. Detta trots att återfuktning är A och O när det gäller att ge huden lyster och minska rynkor.

De övriga krämerna får bra betyg för återfuktning, men de är inte bättre på detta än en vanlig hudkräm som vi hade med som jämförelse.

Skyddar inte mot solen

Än värre är att krämerna är missvisande vad gäller solskyddet. Krämerna från Clarins, L’Oréal och Maybelline innehöll inte så mycket skydd mot UVB-strålar som det står på förpackningen. Maybellines kräm gav betydligt mindre skydd. Hälften av krämerna innehöll också för lite UVA-skydd.

– Det är konstigt att de inte har tillsatt mer UVA-skydd i krämerna, eftersom det är UVA-strålarna som gör att huden åldras och skadas. Så de här krämerna skyddar inte huden, och de gör inte att den ser yngre ut, säger Sofia Börjeskog, projektledare för tester på Råd & Rön.

Några av krämerna påstås ha så hög solskyddsfaktor som 25. Att tillverkarna skriver ut solskyddet i siffror är märkligt, då vi i dag vet att solskydd aldrig kan vara så exakt.

– I vanliga solkrämer har man börjat beskriva solskyddet som högt, medelhögt eller lågt, eftersom solskyddet aldrig är exakt 25 eller 15, säger Sofia Börjeskog.

Dessutom är det tveksamt om man använder så mycket av krämen att solskyddet verkligen uppnås.

– Vi vet sedan tidigare tester av solkrämer att man behöver en riklig mängd för att man ska uppnå det skyddet, samt att man återapplicerar tre till fyra gånger om dagen, och det är tveksamt om man gör det med de här färgade krämerna, säger Sofia Börjeskog.

Dyrast inte bäst

Vi lät även en panel bestående av 30 kvinnor i åldern 25 till 45 år testa krämerna. I den här delen av testet var det ingen av krämerna som stack ut. De dyra krämerna fick inte direkt bättre resultat än de billigare.

Paneldeltagarna tyckte krämerna var angenäma att använda, och de som lovade att dölja rynkor lyckades också förhållandevis väl med det. Lumenes kräm har ingen information om hur länge krämen kan användas efter öppnandet, vilket den ska ha.

Några av krämerna har utöver denna uppgift även bäst före-datum, vilket är önskvärt eftersom det inte är lätt att minnas när man öppnade burken. Liksom många andra kosmetiska produkter innehåller flera av krämerna allergiframkallande ämnen samt parabener.

Text: Annika Berge

Testansvarig: Sofia Börjeskog

 

Slutsats

Råd & Rön har testat tolv så kallade BB-krämer. BB står för beauty balms, och de ska vara både skyddande och återfuktande samt ha en färgande kosmetisk effekt. Vårt test visar att det var många av krämerna som inte levererar det solskydd som anges.

Krämernas kosmetiska egenskaper upplevdes däremot som angenäma för testpanelen. Bäst i test är La Roche Posay Hydreane BB Cream, som får 69 i samlat betyg. Nivea BB Cream får 68 i samlat betyg men kostar bara hälften så mycket som testvinnarna och får därmed omdömet Bra köp. 

 

Det här är BB

BB kan stå för blemish balms, beauty balms eller beauty benefits. Till skillnad från de traditionella färgade foundationkrämerna ska de inte bara ha kosmetisk effekt, utan också återfukta och skydda huden. Om man tidigare använde en återfuktande dagkräm först och sedan foundation ska man kunna ersätta båda med BB-krämen. 

  

Besvär av smink?

Har du fått någon form av hudbesvär från en kosmetisk produkt du använt? Då ska du i anmäla det till Läkemedelsverket. – Vi är väldigt tacksamma om vi får in rapporter om oönskade effekter. Då vill vi ha exakta uppgifter om vilken produkt som använts, vilka symptomen varit, hur de utvecklades och hur allvarliga besvären blev, om användaren var tvungen att söka vård eller inte kunnat arbeta, säger Monica Tammela på Läkemedelsverket. Detta rapporteras sedan vidare till tillverkaren samt till andra Läkemedelsverk i Europa. Kommer flera rapporter in om allvarliga negativa effekter kan produkten komma att dras in. 

 

Bokstäver som säljer

Sedan några år tillbaka har bokstavskrämerna börjat dyka upp på sminkhyllorna. Först ut var de så kallade BB-krämerna, och strax därefter kom CC-krämerna, colour correction-krämer. Men vad det är för skillnad på B- och C-krämerna är inte helt lätt att utröna; inte ens tillverkarna har kunnat ge klara besked om det.

I vårt test av BB-krämer hade vi även med några CC-krämer (dessa redovisas inte i tabellen), och vi kunde inte se någon skillnad på dem och BB-krämerna. CC-krämerna stack inte ut på något sätt, vare sig i labbresultaten eller i omdömet från testpanelen. Inte heller i innehållsförteckningen syns någon större skillnad mellan BB- och CC-krämerna.

B blev C…

Kanske handlar de olika namnen bara om marknadssegmentering – ju fler olika krämer med olika påstådda användningsområden desto större försäljning. En kosmetikkemist skriver på sajten www.youbeauty.com att hon under 2012 höll på att arbeta med att ta fram en ny BB-kräm för en tillverkare. Precis då hade CC-krämerna började komma ut på marknaden. För att inte missa den trenden ändrade företaget helt sonika bokstäverna på krämen från BB till CC – utan att ändra något i själva krämen.

… sedan kom D

Nyligen lanserades DDkrämen, daily defensekrämen, som först verkade skilja sig från de andra krämerna genom att den var tänkt att användas på kroppen. Men sedan kom DDdynamic do-all-krämen, just för ansiktet, och då har vi alltså tre bokstavskrämer som lovar ungefär samma fantastiska resultat. Senaste ryktet är att det även har kommit en GG-kräm på marknaden. Vad som hände med EE- och FF-krämen förtäljer inte historien.