Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Mörk choklad - bäst i test

 

Råd & Rön har testat tio chokladkakor, som alla innehåller 70 procent kakao. En expertpanel har provsmakat chokladen och bl.a. bedömt bitterhet, syra och sötma. Lyxchokladen tar hem utmärkelsen Bäst i test men testets budgetchoklad är inte långt efter, trots att prislappen är minimal.

Vi har även labbtestat varje choklad för att se om den innehåller oönskade ämnen. En chokladsort stack ut då den hade höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH. 

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

De här chokladsorterna ingår i testet

Tillverkare Produkt Ekologisk
Garant Ekologisk mörk choklad Ja
Green & Black´s Organic Dark Chocolate 70% Cocoa Ja
Green Star Vegan Mörk choklad 70% kakao Ja
ICA I love eco Ekologisk Mörk choklad 70% Ja
J.D. Gross (Lidl) Finest Dark Chocolate Ecuador 70% Nej
Lindt Excellence 70% Cocoa Dark Nej
Marabou Premium Eco 70% Dark Chocolate Ja
Marabou Premium Fin 70% kakao Nej
Valrhona Noir Guanaja 70% Cacao Nej
Änglamark Mörk Choklad 70% KRAV Fairtrade Ja

Utdrag ur testet av mörk choklad

Den har kallats gudarnas föda och vi är många som tycker att det är något speciellt med just choklad. Och nu har Råd & Rön fått turen att avgöra vilken choklad som är allra godast. För att du ska kunna njuta utan oro har vi har också testat om kakorna innehåller några oönskade ämnen, till exempel tungmetaller och mineraloljor.

Vi har testat tio chokladkakor med 70 procents kakaohalt, utan smaksättningar. Störst vikt har vi lagt på vad smakpanelen anser. Överlag fick de testade chokladkakorna höga smakbetyg. Smakpanelen tyckte att testvinnaren hade en ”härlig bitterhet, balanserad syra och sötma samt djup smak” och att det sammantaget var en ”mustig choklad”. Men testet visar att du inte behöver betala dyrt för att få god choklad. En budgetchoklad fick också höga smakbetyg. Panelen ansåg att den hade ”djup och ren sötma, kort men mustig smak och bra konsistens”. Minst gillade smakpanelen en choklad som de gav omdömet ”lite rökig doft och smak, låg bitterhet och syra, unken smak och karaktärslös”.

7 kg

… choklad om året äter vi svenskar. Det gör oss till nummer fem på listan över de största chokladätarländerna i världen. Mest äter schweizarna – nästan nio kilo per person och år.

Vi har även testat chokladen för ämnen som inte ska finnas i mat: kadmium, bly, polycykliska aromatiska kolväten (PAH) och mineraloljor. Kadmium är en tungmetall som finns i jorden och tas upp av alla växter, men kakaoplantan är extra bra på att ta upp den. Kadmium finns i kakaopulver, och ju mer kakao i chokladen, desto mer kadmium riskerar den därför att innehålla. Att vi skulle hitta kadmium i den mörka chokladen var därför föga förvånande. När vår danska systertidning Taenk testade choklad hittade de väldigt höga halter kadmium i en sort, men glädjande nog var halterna i chokladkakorna i vårt test inte särskilt höga.

...

Mjölk, vit, mörk och rosa

Mörk choklad består av socker, kakaomassa och kakaosmör. Tillsätts mjölkpulver blir det mjölkchoklad. Vit choklad innehåller ingen kakaomassa, utan bara socker, kakaosmör och mjölkpulver. De här tre chokladsorterna känner de flesta till, men sedan en tid tillbaka finns det även en fjärde sort – rosa choklad. Den är gjord på kakaobönan ”Ruby”, som har naturliga inslag av rosa färgpigment. Smaken är len och lite fruktig.

Polycykliska aromatiska kolväten, PAH, kan vara cancerframkallande och skada kromosomerna. PAH:er bildas till exempel när mat hettas upp och kan uppstå när kakaobönorna torkas och rostas. En choklad hade långt högre halter av PAH än de andra chokladkakorna, dock utan att överstiga några av de gränsvärden som finns. Smakpanelen tyckte att den chokladen smakade rökigt, vilket kan bero på att kakaobönorna helt enkelt har rostats för hårt.

Mineraloljor kan ackumuleras i kroppen och vara cancerframkallande. När mineraloljor hittas i mat har de ofta kommit dit från förpackningar som maten eller råvarorna förvarats i, eller från tillverkningsprocessen. 2012 slog vår systertidning Stiftung Warentest larm efter att höga halter mineraloljor hittats i chokladen i en chokladkalender. Mineraloljor i choklad kan komma från oljan i maskinerna som används vid tillverkningen eller från de jutesäckar som kakaobönorna förvaras och transporteras i. I vårt test hittade vi dock endast väldigt låga halter mineraloljor.  

...

 

Chokladens ”nyttighet” ett önsketänkande

Då och då dyker det upp studier som visar att choklad är bra för till exempel hjärtat, minnet och för att sänka blodtrycket. Men studierna är ofta sponsrade av chokladindustrin och de tenderar att överdriva fördelarna.

– Kakao innehåller flavanoler, som är antioxidanter, och de verkar ha hälsosamma effekter. Men det är stora skillnader i hur mycket olika chokladkakor innehåller. De här ämnena finns även i äppelskal och grönt te, så choklad är inte den bästa källan, säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket.

Studieresultaten ger inte heller alltid upphov till rimliga kostråd. I studien som visade att choklad hade positiv effekt på blodtrycket fick deltagarna 670 milligram flavanoler per dag. För att få i sig så mycket måste man äta 50 stycken 100-gramskakor med mörk choklad. Och då upphävs de positiva effekterna av de negativa med att äta så mycket choklad.