Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Deodoranter – bäst i test

Deodoranterna påstås hålla i 48 timmar och ska vara ”invisible”, alltså inte ge fläckar på kläder. Men vårt test visar att det inte är att lita på. Ett högt pris ger inte heller någon vägledning om kvaliteten.

En halv liter svett om dagen. Så mycket svettas vi under normala förhållanden. Svetten tränger ut genom två sorters körtlar, ekkrina och apokrina. De ekkrina svettkörtlarna finns över hela kroppen, sedan födseln. Svetten som kommer ur dessa består mest av vatten, men här finns även spår av salter, ammoniak, mjölksyra och urinämne.

De apokrina svettkörtlarna, som finns i armhålor, ljumskar och kring könsorganen, utvecklas under puberteten. Svetten från dem innehåller ett äggviteämne, och när det bryts ner av bakterier som finns på huden bildas en frän lukt. Den är den vi försöker dölja med en deodorant.

Namnet är egentligen missvisande, eftersom de flesta produkter som vi kallar för deodoranter egentligen är antiperspiranter. Deodoranter döljer bara lukt, antingen genom att hämma bakterietillväxt, eller genom att absorbera de flyktiga luktämnena. Antiperspiranter minskar själva svettmängden. Det gör de genom att plugga igen svettporerna med aluminiumsalt.

VI HAR TESTAT elva antiperspiranter för kvinnor. Aco är inte med eftersom de ändrar sin formula under hösten. Vi har testat om de håller lukt borta, reducerar svett och om de ger fläckar, samt låtit en testpanel använda produkterna. Testet visar att det är stora skillnader mellan produkterna, men också att de är bra på olika saker.

Rexonas och Garniers antiperspiranter tar bort mest lukt. Nivea invisible black and white tar bort minst, här är det knappt någon skillnad mellan den armhåla som har behandlats med antiperspirant och den som inte hade det. Den påstås hålla i 48 timmar, men håller alltså inte ens i 24 timmar. Frågan är varför tillverkarna ens har tagit fram en deo som ska hålla i så länge.

– Har folk efterfrågat detta, eller vill företagen bara ta fram en ny produkt? De kan säkert visa att produkten har någon form av effekt efter 48 timmar, men vilken effekt? frågar sig Sofia Börjeskog, som är projektledare för testet.

REXONA OCH PALMOLIVE reducerar svettmängden bäst – Palmolive tar bort så mycket som 40 procent av svetten. Garnier och Eucerin är sämst, de reducerar bara svettmängden med 15 procent. Vill man undvika fläckar på kläderna ska man inte köpa Lidls antiperspirant, som går under varumärket Cien. Den ger fula fläckar både på polyester och på bomull.

Överlag kan vi inte se någon större skillnad på de antiperspiranter som påstås vara invisible och de andra. Vichy och Garnier ska vara osynliga, men ger fläckar. Dove original ger färre fläckar på polyester än Dove invisible, även om den senare är bättre på bomull.

– För mig betyder invisible att det ska vara helt osynligt. Men branschen ser det tydligen annorlunda. Det blev små spår av alla deodoranter. Visserligen är det ett tufft test vi utsätter dem för, men det visar att invisible inte betyder så mycket, säger Sofia Börjeskog.

För testpanelen är Dove original en klar favorit. De tycker att den är bra att applicera, inte klibbar, torkar snabbt, luktar gott och ger en fräsch känsla.

SAMMANTAGET KAN VI återigen slå fast att ett högt pris inte är en garanti för hög kvalitet. Dyraste deon i testet, Vichy som kostar 120 kronor, får nästan sämst betyg. Endast Cien och Änglamark har bäst före-datum. De andra har bara den symbol som visar hur länge burken håller efter att den har öppnats, och när burken öppnades kan vara svårt att komma ihåg efter ett tag.

På de flesta förpackningar finns tillräcklig information om hur produkten ska användas, som att de inte ska användas på skadad eller irriterad hud. Endast Garnier och Eucerin saknar information om detta. Vichy får avdrag för att den har nonsenspåståenden som ”hypoallergisk” och ”testad på känslig hud”.

– Dessa påståenden är vilseledande, för den här deon är inte mer testad än någon annan, och dessutom får man inte reda på resultaten, säger Sofia Börjeskog. 

Text: Annika Berge

Testansvarig: Sofia Börjeskog

 

Slutsats

Vi har testat 11 antiperspiranter för kvinnor. Antiperspiranter döljer inte bara lukten, utan hindrar att svett uppstår. Rexona och Garnier är bäst på att reducera lukt, medan Rexona och Palmolive är bäst på att reducera svett.

Cien från Lidl ger mest fläckar. Dove Original är testpanelens favorit. Bäst i test är Rexona Invisible Aqua. Palmolive Naturals Invisible utnämns till Bra köp.

 

Så gjorde vi testet

Att testa lukt är svårt. Det finns inga maskiner som kan utföra lukttest, det måste skötas av människor med bra näsor. Man kan inte bara dela ut deodoranter till en grupp kvinnor och låta dem prova, för att sedan höra vad de har att säga om produkterna.

En persons omdöme om en produkt kan påverkas av mycket, av om hen gillar parfymen eller tycker att formen på flaskan är flott.

Därför har tre moment i detta test utförts i labb, med en kompletterande testpanel. Till labbdelen av testet får 20 kvinnor först genomgå en förberedelsefas, då de bara får använda doftneutral tvål, ingen deodorant och inga andra starkt parfymerade produkter.

De får strikta instruktioner om hur mycket deo som ska appliceras, men bara i ena armhålan. Sedan får de leva som vanligt i 24 timmar. De sista 4 timmarna får personerna ha en absorberande lapp i vardera armhåla.

Efter att testet är slut tar man lapparna och lägger dem i en burk. Sedan får speciellt utvalda personer med väl utvecklat luktsinne sniffa, och bedöma skillnaden mellan lappen som har varit i en armhåla med deodorant och en som har varit i en utan deodorant.

För svettreduceringstestet görs samma förberedelser, men här får personerna cykla intensivt i ett varmt rum i 15 minuter och sedan vila i 3 minuter. Därefter vägs lapparna, för att se hur mycket svett som har kommit från en obehandlad armhåla jämfört med en behandlad. I fläcktestet får testpersonen gnugga svarta textiler mot armhålan, 30 sekunder efter att hon har satt på deodorant.

Sedan lägger man in tyget i ett särskilt inspektionsskåp, för att leta efter fläckar. Testpanelen består av 30 personer som får använda deodoranterna som vanligt, och sedan svara på frågor om vad de tyckte om dem.

 

Frågor och svar: Hur farlig är deon?

På senare tid har det debatterats om deodoranter är farliga – främst de som innehåller aluminiumsalt. För drygt ett år sedan gjordes en undersökning i EU. Den kunde avfärda de flesta orosmoln, som:

Går aluminiumsaltet rakt in blodet?

Förmodligen inte. Det har inte gjorts tillräckligt med studier för att bevisa det (en sådan studie är beställd av EU), men aluminiumsalt har inte förutsättningar för att kunna gå ut i blodet. Huden är svårgenomtränglig, och det är svårt att ta fram ämnen som kan ta sig igenom. De måste vara opolära och fettlösliga – det är inte aluminumsalt. Den största troliga källan till aluminium i kroppen är mat och dryck.

Stannar gifter som ska ut ur kroppen kvar om porerna täpps igen?

Nej. Porerna täpps inte igen helt, och det är bara ett litet område som behandlas med deodorant. Vi har andra svettkörtlar över hela kroppen. Dessutom svettas vi för att reglera temperaturen, inte för att göra oss av med gifter.

Finns det en koppling mellan bröstcancer och aluminiumsalt?

Nej. I undersökningen hittades ingen sådan koppling. 

 

Allergener

Nästan alla deodoranter innehåller allergener, ämnen som kan orsaka allergi hos känsliga personer. Enligt EU-regler måste de 26 vanligaste allergenerna skrivas ut. Här är några av de vanligaste:

  • Linalool
  • Citronellol
  • Limonene
  • Butylphenyl
  • Methylpropional
  • Benzyl alcohol
  • Geraniol