Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Eltandborstar – bäst i test

Eltandborstarna i Råd & Röns test kostar mellan 200 och 2 000 kronor. Tandborsten i topp är en av de lite dyrare varianterna, men även den billigaste borsten räcker långt.

Eltandborstar är mer effektiva än vanliga tandborstar, har det visats i flera studier. En så kallad Cochrane-studie visar att de minskar inflammation i tandköttet och tar bort mer plack jämfört med vanliga borstar, och en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering har konstaterat att de minskar risken för blödning i tandköttet.

Effekten är cirka 15–20 procent bättre än med en vanlig tandborste. En eltandborste kostar såklart mer än en vanlig tandborste, men vårt test visar att man inte behöver köpa den dyraste varianten för att få rena tänder.

Program för vitare tänder

Råd & Rön har testat sex batteridrivna eltandborstar från Philips respektive Oral-B som är marknadsledande på området; en enklare modell, en mer avancerad och en variant däremellan. De enklaste modellerna kostar några hundralappar och har i stort sett bara en på- och av-knapp samt något som signalerar att två minuter har gått.

De lite mer märkvärdiga produkterna har flera olika specialprogram, till exempel ett ”whitening program” för vitare tänder och ett för extra känsliga tänder. Mellanskiktsmodellerna har kanske några fler funktioner än de billigaste, men de skiljer sig inte väldigt mycket.

– Jag tror att tillverkarna gör de dyrare produkterna för att de kan och för att skapa en diversifiering av marknaden, säger Sofia Börjeskog, som är projektledare för tester på Råd & Rön.

Resultatet visar att den absolut bästa borsten mycket riktigt är en high end-borste från Oral-B. Den får högsta betyg för rengöring och bra betyg överlag.

Lite lägre betyg får Oral-B:s och Philips mellanskiktsborstar, och strax därefter kommer budgetborsten från Oral-B. Den borstar bra, har bra borststrån och är skön att använda. Ett bra alternativ för alla som vill ha en bra borste utan att behöva tömma fickorna helt.

borsthuvudet

Tandborsthuvudet kan röra sig med pulserande, svepande, oscillerande eller soniska rörelser. Det går inte att säga att en teknik är bättre än en annan, utan det handlar nog främst om hur olika tillverkare har valt att profilera sig. En oscillerande rörelse (1) kan beskrivas som en rotation fram och tillbaka. Pulserande (2) är rörelser bort från/mot tänderna då man borstar. Svepande rörelser (3) innebär att olika borststrån sveper över tänderna åt motsatta håll som två vindrutetorkare. Soniska rörelser (4) innebär att hela huvudet vickar i en vinkel fram och tillbaka.

Bäst med rundade strån

Alla tandborstarna håller bra och klarar att tappas i golv och utsättas för väta. En testpanel har också fått testa alla borstarna. De har borstat i två minuter enligt instruktion, och därefter har vi undersökt hur mycket plack som finns kvar på tänderna.

Plack är en bakteriebildning som byggs upp på tänderna. När man äter något med socker utlöser bakterierna en syra som fräter på emaljen. Placken som byggs upp kan också mineraliseras och bilda tandsten.

Alla tandborstar utom Philips Sonicare PowerUp är bra på att ta bort plack. Philips billigaste modell får klart underkänt i det avseendet.

– Den tar inte bort tillräckligt med plack jämfört med de andra tandborstarna i testet, säger Sofia Börjeskog.

Vi har även tittat närmare på hur själva borststråna är konstruerade. Helst ska så många av stråna som möjligt vara rundade i toppen, eftersom de kommer åt bäst då.

Stråna fungerar sämre om de är rakt avhuggna, pennformade, trasiga eller har ”små svansar” av material som står ut från borsten. Även här är det testvinnaren Oral-B TriZone 1000 som får bästa resultat.

Den har störst antal borststrån som är rundade. Något förvånande är att testets dyraste apparat, Philips Sonicare DiamondClean, är den som har sämst konstruerade borststrån.

Lång uppladdningstid

Testpanelen har även bedömt hur sköna borstarna är att använda, hur bra de når svåråtkomliga ställen samt hur mycket de låter och vibrerar. Här får alla borstar betyg från bra till godkänt.

Hanterbarheten har bedömts av en expertpanel som bland annat bedömde hur enkla de var att göra rena samt av- och på-knappens placering och funktion. Här får alla tandborstarna höga betyg.

Det mest förvånande resultatet i testet är hur lång tid det tar att ladda batterierna. De är förvisso uthålliga; man kan borsta upp till 107 gånger utan att behöva ladda om dem, vilket innebär att man skulle kunna använda dem i nästan två månader utan avbrott om man borstar två gånger om dagen.

Men det tar extremt lång tid att ladda dem – upp till 30 timmar. Endast ett fåtal av borstarna laddas upp på kortare tid än tolv timmar, vilket betyder att man knappt hinner ladda dem mellan borstningarna.

– Tillverkarna måste kunna göra bättre batterier än så här. Rakapparaterna, som vi testade i förra numret av Råd & Rön, har inte i närheten så långa laddningstider, säger Sofia Börjeskog.

Men laddningstiden kan vara något som inte märks, eftersom många har tandborsten på laddning hela tiden. När det gäller energiförbrukning får Philips Sonicare EasyClean lite sämre betyg, eftersom den drar fyra gånger så mycket energi i standby-läge som de andra Philips-modellerna då tandborsten inte är i laddaren. 

Text: Annika Berge

Testansvarig: Sofia Börjeskog

  

Slutsats

Råd & Rön har testat sex batteridrivna eltandborstar från marknadsledarna Philips och Oral-B; en enklare modell från vardera företag, en mer avancerad och en variant däremellan.

Alla tandborstar utom Philips Sonicare Power-Up är bra på att ta bort plack. Alla tandborstar hade väldigt långa laddningstider, upp till 30 timmar.

Bäst i test är Oral-B TriZone 1000 för cirka 500 kronor, som får 77 i samlat betyg. Testets billigaste tandborste, Oral-B Vitality, som kan kosta så lite som 195 kronor, är dock fortfarande en bra borste med 66 i samlat betyg och blir därför utnämnd till Bra köp.