Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Russin - bäst i test

Söta, lagom skrynkliga russin hör julen till. Men det är inte bara sött och gott med de torkade vindruvorna. Flera av dem innehåller mögelgifter och rester av bekämpningsmedel. I Lidls russin – som riktar sig till barn – hittades rester av inte mindre än 15 bekämpningsmedel.

Montedos russinförpackningar, som köpts på Lidl, säljs i tolv färgglada småförpackningar som har teckningar på lekande barn på framsidan. På de små förpackningarna står argument på engelska om att russin är frukt och därför ett bättre mellanmål än onyttigt godis.

Men Råd & Röns laboratorieanalys visar att de här russinen är långt ifrån nyttiga. I Lidls russin hittade vi rester av 15 olika bekämpningsmedel, varav två är förbjudna inom EU.

– När vi bedömde halten av bekämpningsmedel tittade vi på antalet olika bekämpningsmedel. Lidls och Garants russin stack ut, eftersom vi hittade så många olika bekämpningsmedel. Ingen vet hur de här medlen samverkar och påverkar varandra, säger Anna Edberg, projektledare för russintestet.

Lidl paketDet utgör ingen hälsorisk att äta mat som innehåller små mängder av bekämpningsmedel, men barn löper större risk eftersom de väger mindre. En annan riskgrupp är personer som äter sådana här produkter varje dag. I Lidls fall är det även tydligt att marknadsföringen riktar sig till småbarnsföräldrar, och därför bedömer vi den ännu hårdare.

Russinen får dessutom sämst betyg av smakpanelen som tycker att de är torra, känns gamla och bara smakar socker. Köp dem inte. Både Garant och Lidl har fått avdrag i det samlade betyget eftersom antalet bekämpningsmedel översteg fem.

Obesprutade ekologiska russin

Hälften av de fjorton russinmärkena i Råd & Röns test är ekologiska. Glädjande nog hittade vi inga rester av bekämpningsmedel i några av dem. Däremot hittades minst ett bekämpningsmedel i alla de konventionellt odlade russinen.

Vi har även testat russinen för förekomsten av mögelgifter. Mögelgifter bildas av mögelsvampar och är ett tecken på brister vid hantering och torkning av druvorna. Mögelgifterna som testades var aflatoxiner och ochratoxin A. De är cancerframkallande och kan även påverka immunförsvaret negativt.

Aflatoxinerna har tidigare upptäckts i bland annat jordnötter, paranötter och torkade fikon. Ochratoxin A kan förekomma i främst kakaobönor, kaffe, lakrits och torkad frukt. Analysen visar att det inte finns några mätbara mängder av aflatoxiner men däremot av ochratoxin A i några av russinen.

Den högsta halten: 4,2 mikrogram per kilo uppmättes i russinen från BioFood. Vi har gjort avdrag i tabellen för alla russin som innehåller mögelgifter. Montedos russin (Lidl), som innehåller 2,4 mikrogram/kg, får bara en etta i betyg eftersom det är en produkt som riktar sig till barn, och därför bedöms hårdare.

Sött och syrligt

Utöver laboratorietestet har vi även låtit en smakpanel bedöma russinen utifrån smak, doft och konsistens. Några av provsmakarna gillar mjuka och söta russin medan andra vill ha lite mer tuggmotstånd och även känna lite syrlighet, inte bara sötma.

Russinen från Ica får högst betyg av smakpanelen, men laboratorieanalysen drar ner totalbetyget eftersom det finns rester av bekämpningsmedel och låg halt av mögelgifter i dem, blir det de båda ekologiska varumärkena Urtekram och Änglamark som toppar resultatlistan. De är jämnstora, vackert glansiga och har en aromatisk smak och doft av russin.

Men precis som solen har sina fläckar så får även de bästa russinen några kritiska kommentarer om att det på några av dem sitter små torkade druvstjälkar. En del tillverkare tillsätter en liten mängd, cirka 0,25 procent, vegetabilisk olja för att förhindra att russinen klumpar ihop sig. När det finns olja i ska det skrivas i innehållsdeklarationen på förpackningen.  

Text: Anna K Sjögren  

Testansvarig: Anna Edberg  

Foto: Kjell B Persson 

Uppdatering 26 november: Lidl meddelar nu att företaget drar tillbaka russinsorten Montedos Mini Raisins snack pack från sina butiker.

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.

Inget mögelgift i mandeln

Sötmandel är en annan populär godsak som passar bra ihop med russinen i glöggen eller i en påse att ta med som godis på vinterutflykten. Vi lät göra en analys av innehållet av aflatoxin i sötmandel från Lidl, Coop, Eldorado, Favorit, Garant, Ica, Kung Markatta, Saltå Kvarn och Änglamark.

Vi fick det positiva beskedet att inget av dem hade mätbara halter av det skadliga mögelgiftet. Vi har inte gjort något smakprov av mandlarna.

 

Smakpanelen tycker

Urtekram

plusJämnstora, glansiga och med lagom tuggmotstånd. Fin doft och smak, lagom söta.

minusOjämnt rensade, med rester av druvstjälkar kvar.

Änglamark

plusJämnstora, vackert mörkbruna russin. Smakrika, lagom söta och mjuka.

minusNågot torra, det finns rester av druvstjälkar kvar.

ICA

plusGlansiga, mörkt rödbruna russin med lagom tuggmotstånd. Klassisk russinsmak, lite sötsyrliga.

minusLiten doft av russin jämfört med övriga.

Sun Maid Organic

plusAromatisk smak med lagom sötma. Saftiga, lagom tuggmotstånd utan att vara sega.

minusNågot kornig konsistens.

Sun Maid

plusStora, jämna russin. Bra russinsmak med lagom sötma. Lagom tuggmotstånd med stuns.

minusAningen sega med lite för hårda skal.

Coop

plusMörka och mjuka russin. Ojämn storlek, i mjukaste laget, lite knastriga.

minusFör söta med bismak av torkade dadlar och fikon.

Horizon

plusSöta, mörka russin. Fin konsistens med lagom tuggmotstånd.

minusFör söta med parfymerad doft. Stor variation i färg och storlek, många för små.

Kung Markatta

plusLjusbruna, jämn färg och form. Ren och aromatisk russinsmak med friskhet från frukten.

minusSega och torra, fastnar mellan tänderna.

BioFood

plusSöta, ljusa russin.

minusStor variation i färg, konsistens och smak.

Eldorado

plusSöta russin med mjukseg konsistens.

minusDoftlösa, för söta och mjuka. Stjälkbitar kvar.

Favorit

plusJämnstora, glansiga russin. Mustig doft.

minusVäldigt söta, det finns en bismak av alkohol. Något grynig konsistens. Ingen favorit.

Saltå Kvarn

plusSöta med tydlig russinkaraktär.

minusFör söta och parfymerade. Stora variationer i färg och storlek. Bismak av övermogen druva.

Garant

plusStörre, blanka russin. Med lagom tuggmotstånd.

minusOjämna, känns som ett hopplock av olika sorter. Svag doft och smak.

Montedos (Lidl)

plusTorra med segt skal. Gråa på ytan, ser gamla ut.

minusObefintlig doft. Svag russinsmak, smakar bara sött.