Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Solsprej – bäst i test

Solsprej är ett alternativ till kräm för den som vill skydda sig mot solens strålar. Vi har testat sex sprejer med solskyddsfaktor 30.

solsprej_test

Solskyddsfaktor på flaska blir allt mer populärt, och de flesta tillverkare erbjuder någon eller några solskyddsprodukter i sprejform. Sprejerna i vårt test är alla på pumpflaska, men det finns även varianter med trycksatta behållare och drivgas.

En fördel med sprejer, jämfört med krämer, är att de är enklare att lägga på huden och att de ofta torkar fortare. Men det finns saker att tänka på. Till exempel ska du inte spreja i ansiktet. Förutom det uppenbara, att man inte vill ha vätska i ögonen, finns det en risk att partiklar hamnar i lungorna vilket kan öka risken för cancer. Spreja i stället på handen och gnid in i ansiktet. 

Det finns också undersökningar som visar att man använder mindre mängd solskydd när den är i sprejform än i form av kräm. För att få ett bra skydd ska man använda ungefär två matskedar till en vuxen persons kropp. För att solskyddsfaktorn ska hamna jämnt på huden ska den också smörjas ut med handen.

Alla solskyddsprodukter ska enligt reglerna skydda mot både UVA- och UVB-strålning. UVB-strålningen är den som riskerar att bränna oss medan UVA-strålningen tränger längre ner i huden och kan orsaka skador. Solskyddsfaktorn sätts efter UVB-skyddet, och UVA-skyddet måste vara minst en tredjedel av UVB-skyddet. Alla sprejerna i testet uppfyller de kraven visar vårt labbtest. Vi har också tittat på om de innehåller potentiellt skadliga ämnen. Det gör de inte. Däremot innehåller tre av sprejerna ämnen som kan vara allergiframkallande. 

Solskyddsfaktor i labbet

För att testa sprejernas solskyddsfaktor har vi utsatt testpersoner med olika hudtyp för UVB-strålning till dess att rodnad uppstått på huden. Testet har gjorts dels på ett område på kroppen som bestrukits med solkräm och dels på ett område på kroppen som är obehandlat för att kunna jämföra sprejens effekt. För att ta reda på hur mycket UVA-strålning som blockeras har vi bestrukit en plexiglasskiva med solskyddsfaktorn och sedan mätt hur mycket strålning som släpps igenom.

Sprejerna har också testats av en panel med 30 personer som har fått bedöma hur lätt det går att spreja ut krämen ur flaskan och hur fet och klibbig huden känns när man har smörjt in den.

Minst klibbig, och mest omtyckt av panelen, är Eucerin Sun Spray Transparent SPF 30, som också är den enda produkten i testet som är genomskinlig. Näst populärast blev Nivea Protect & Moisture Trigger Spray SPF 30, som inte heller uppfattades som klibbig.

Biotherm Sun Milky Spray SPF 30

Pris: 145 kronor/100 ml
Parfymerad: Ja
Antal allergener: 5
Testpanelen tycker: Den är en av de bättre produkterna i testet men har inte den bästa konsistensen.

Eucerin Sun spray transparent SPF 30

Pris: 95 kronor/100 ml
Parfymerad: Ja
Antal allergener: 0
Testpanelen tycker: Panelens favorit! Högsta betyg. Lätt att spreja, smörja in och ger en skön känsla på huden.

Nivea Protect & Moisture Trigger Spray SPF 30

Pris: 65 kronor/100 ml
Parfymerad: Ja
Antal allergener: 6
Testpanelen tycker: Panelens andrahandsval. Lätt att applicera och ger inte någon klibbig känsla.

Yves Rocher Solaire Peau Parfaite SPF 30

Pris: 120 kronor/100 ml
Parfymerad: Ja
Antal allergener: 1
Testpanelen tycker: Ganska skön känsla på huden. En helt okej solsprej.

Aptonia (Decathlon) Solskyddsspray SPF 30

Pris: 60 kronor/100 ml
Parfymerad: Nej
Antal allergener: 0
Testpanelen tycker: Klibbigaste känslan på huden bland de testade sprejerna.

ACO Sun spray SPF 30

Pris: 80 kronor/100 ml
Parfymerad: Nej
Antal allergener: 0
Testpanelen tycker: Sprejen ger den fetaste känslan på huden. Svårast att smörja in.

 

Slutsats

Vi har testat 6 solskyddsprodukter i sprejflaska, med solskyddsfaktor 30. Alla uppfyller kraven när det gäller skyddet mot UVA- och UVB-strålning. Sprejerna kostar mellan 60 och 145 kronor per 100 milliliter. Eftersom alla sorterna ger samma skydd mot solen har vi utsett de två billigaste Nivea Protect & Moisture Trigger Spray SPF 30 och Aptonia (Decathlon) Solskyddsspray SPF 30 till Bra köp.

(I vår printupplaga hamnade tyvärr det ena Bra köp-märket på fel plats. De två sprejerna ovan är de korrekta Bra köp-produkterna.)

jonas-ryberg-2018
Jonas Ryberg
Text
jonas.ryberg@radron.se
anna-edberg-2018
Anna Edberg
Testansvarig
anna.edberg@radron.se

Så mycket blockerar solskyddsfaktorn

Solskyddsfaktorn beräknas genom att jämföra dosen strålning som orsakar bränna på oskyddad hud med dosen som orsakar bränna på hud som smörjts in med 2 milligram solskydd per kvadratcentimeter. Enkelt uttryckt betyder det att du med solskyddsfaktor 15 kan vara 15 gånger så länge i solen som utan solskyddsfaktor.

Skillnaden mellan hur mycket krämer med olika solskyddsfaktor blockerar UVB-strålar är inte så stor som man kan tro av märkningen. En rätt påstruken kräm med solskyddsfaktor 15 filtrerar bort 93,3 procent av strålningen medan en kräm med faktor 30 filtrerar bort 96,7 procent. Ingen kräm kan filtrera bort 100 procent.

 

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>

Test - Dagkrämer
dagkrämer2016

Undvik torr hy

Många använder en dagkräm för att slippa torr hy i ansiktet, särskilt när vi går mot kallare tider med lägre luftfuktighet.

Test - Menskoppar
menskopp webb

Nygammalt mensskydd

Intresset för menskoppar har ökat de ­senaste åren. Råd & Rön har testat 6 modeller av det trendiga mensskyddet.

Test - Gojibär
gojibär_trä

Gifter i gojibären

Det marknadsförs som superbäret som förebygger cancer och ökar potensen. Men vi hittade för höga halter av bekämpningsmedel i var tredje påse.

Test - Dagkrämer
dagkrämer2016

Undvik torr hy

Många använder en dagkräm för att slippa torr hy i ansiktet, särskilt när vi går mot kallare tider med lägre luftfuktighet.

Test - Menskoppar
menskopp webb

Nygammalt mensskydd

Intresset för menskoppar har ökat de ­senaste åren. Råd & Rön har testat 6 modeller av det trendiga mensskyddet.

Test - Gojibär
gojibär_trä

Gifter i gojibären

Det marknadsförs som superbäret som förebygger cancer och ökar potensen. Men vi hittade för höga halter av bekämpningsmedel i var tredje påse.