Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

3D-skrivare

Hajpen är stor för 3D-skrivare just nu. Men vi har testat en av de populäraste modellerna för hemmabruk och är inte imponerade. Användarvänligheten är lika låg som prislappen är hög.

Med en 3D-skrivare kan du enkelt skapa allt från äggkoppar och egna legobitar till personliga smycken och cykelreservdelar. Allt som behövs är 3D-skrivaren (som visserligen är lite dyr) och ett kreativt sinne. Så låter det i alla fall från teknikoptimisterna som redan utnämnt 3D-skrivaren till Nästa Stora Grej. Men kan det verkligen vara så enkelt?

Vi beställde en egen 3D-skrivare för att undersöka hur lätt det egentligen är att skriva ut prylar istället för papper. Skrivaren vi valde heter Replicator 2 och är flaggskeppsmodellen från välrenommerade tillverkaren Makerbot. Prislappen var häftiga 15 100 kronor. Det är visserligen flera gånger mindre än de hundratusentals kronor du tvingades punga ut med för en skrivare av den här kalibern för några år sedan, men fortfarande väldigt mycket pengar. Vi passade också på att beställa tolv rullar av den plasttråd skrivaren använder för att skapa föremålen. Varje rulle innehöll ett kilo tråd och kostade 330 kronor. Med frakt från USA och tullkostnad gick hela kalaset på drygt 24 000 kronor.

Avancerade program

Okej, det var dyrt. Men när skrivaren hade levererats var det väl fritt fram att låta fantasin spela fritt och skapa personliga, kreativa plastskapelser på löpande band? Mja, tveksamt. Vill du ha en alldeles egen och unik äggkopp måste du först konstruera den som en ritning i form av en CAD-fil (Computer Aided Design). Att använda CAD-program och skapa tredimensionella ritningar är främst något som konstruktörer med ingenjörsutbildning sysslar med som heltidsarbete. Även om det numera finns CAD-program för bara några hundralappar eller till och med gratis (inget följer dock med Replicator 2) är inlärningströskeln fortfarande hög för vanliga, dödliga datoranvändare.

Men även om du hoppar över konstruktionssteget och laddar ner någon av alla de tusentals färdiga CAD-ritningar över alla tänkbara föremål som finns att hämta gratis på internet, är det tidskrävande att komma igång. 3D-skrivaren behöver göra om ritningen till en sorts utskriftsfil som bestämmer exakt hur skrivarhuvudet ska röra sig och trycka ut den smälta plasten. Med högsta utskriftskvalitet tog det hela två timmar att konvertera en CAD-ritning över en enkel tekanna till färdig utskriftsfil. Först därefter kunde vi starta den egentliga utskriften, alltså skapandet av den färdiga kannan. Det tog också sin lilla tid – 15 timmar närmare bestämt.

Tidskrävande

Som tur var började vi med betydligt mindre tidskrävande objekt än tekannan när vi skulle lära oss använda 3D-skrivaren. I början gick nämligen alla utskriftsförsök käpprätt åt pipan. Största stötesten var att kalibrera avståndet mellan skrivarhuvudet och bottenplattan där plasten trycks ut lager efter lager. Avståndet måste vara exakt 0,1 mm, tjockleken på ett vanligt A4-papper, i mitten såväl som vid kanterna av plattan. Inte ens efter en tids användning och åtskilliga kalibreringstillfällen kände vi oss säkra på att skrivaren skulle skapa ett korrekt objekt. En bra dag lyckades vi med ungefär 80 procent av utskrifterna, en sämre dag bara 60 procent. Och inte ens när vi till vår lycka såg en komplett, korrekt plastpryl i skrivaren efter genomförd utskrift, kunde vi ropa hej. Ibland hade det understa lagret plast fastnat i skrivarens bottenplatta och gick inte att lossa utan att ta sönder hela utskriften.

Plasten i de utskrifter som lyckades var däremot väldigt stark och klarade utan problem våra försök att böja och bända sönder den med handkraft. Däremot mjuknade plasten betänkligt när vi hällde kokande vatten på den (vår tekanna fick bli en engångsartikel). Varje utskrift kostar också en slant. Vår färdiga tekanna använde 135 gram plast till en kostnad av 45 kronor.

Som du märker är 3D-skrivaren långt ifrån mogen att stå på familjen Svenssons datorbord. Du som användare måste vara beredd att lära dig skapa ritningar i förhållandevis avancerande CAD-program och att nästan alltid behöva kalibrera maskinen för att få användbara utskrifter. Och även när allt går som det ska tar utskrifterna en hiskelig tid. 3D-skrivare är idag utan tvekan enbart en pryl för den tekniskt intresserade. Plånboken spelar såklart också in, även om det går att köpa andra 3D-skrivare som byggsats för betydligt mindre summor än vi betalade, under 4000 kronor. Räkna dock med att spendera ett par dagar med lödkolven för att få ihop byggsatserna.

Till skillnad mot entusiastiska teknikoptimister likställer branschanalytiker 3D-skrivaren av idag med PC-datorn på 80-talet; en svindyr maskin som är bökig att använda och mest kommer till sin rätt på företag. Men när 3D-skrivaren fått enklare och snabbare program, priserna sjunkit rejält och plasten blivit ännu härdigare kommer den liksom PC:n göra sitt intåg i hemmen. Om det tar två, fem eller tio år återstår att se.

hampus-engstedt-2018
Hampus Engstedt
Text
hampus.engstedt@radron.se

 

Så funkar det

  • CAD-ritningen konverteras till en utskriftsfil som förklarar exakt hur skrivarhuvudet ska röra sig för att skapa föremålet.
  • Utskriftsfilen matas in i skrivaren, antingen via en USB-inkopplad dator eller via ett minneskort.
  • Plasttråden som matas fram till skrivarhuvudet värms till mellan 180 och 230 grader beroende på typ av plast. Bara det lilla skrivarhuvudet håller den höga temperaturen och den smälta plasten svalnar efter någon sekund.
  • Den smälta plasten ringlas ut, lager på lager, på skrivarens bottenplatta enligt beskrivningen i utskriftsfilen tills föremålet är skapat.
  • Varje lager plast är väldigt tunt, mellan 0,34 mm och 0,1 mm beroende på vald utskriftskvalitet. Ju tunnare lager desto högre kvalitet (och ju längre tid tar det).

 

 

Prenumerera nu
pren55

För bara 59 kr/mån får du:

  • Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
  • Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
  • Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam 

 

Test - Skrivare
skrivare-2019

Utskriften kostar väldigt olika

Enorma skillnader mellan skrivarnas utskriftskostnader – från 90 öre till 14 kronor.

Test - Surfplattor
surfplattor16

Hitta rätt platta

Betygen är höga och jämna i toppen av testet av surfplattor, men tänk igenom dina behov innan köp. Vi hjälper dig att välja mellan modellerna.

Test - Tv
tv_2016

Sveriges största tv-test

Du kan hitta fynd i alla tv-storlekar i vårt test av 172 tv-apparater.

Test - Skrivare
skrivare-2019

Utskriften kostar väldigt olika

Enorma skillnader mellan skrivarnas utskriftskostnader – från 90 öre till 14 kronor.

Test - Surfplattor
surfplattor16

Hitta rätt platta

Betygen är höga och jämna i toppen av testet av surfplattor, men tänk igenom dina behov innan köp. Vi hjälper dig att välja mellan modellerna.

Test - Tv
tv_2016

Sveriges största tv-test

Du kan hitta fynd i alla tv-storlekar i vårt test av 172 tv-apparater.