Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Internetsäkerhetsprogram - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 25 internetsäkerhetsprogram för datorer med Windows och tio stycken för Macintoshdatorer. Sammanlagt tolv av dem är gratis, medan de andra kostar mellan 200 och 800 kronor för ett års användande. Programmen som skyddar mest är betalprogram, men även de bästa gratisversionerna ger din dator ett gott grundskydd.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

De här internetsäkerhetsprogrammen ingår i testet

Tillverkare Modell Pris per år
Apple macOS Gratis
Avast Free Antivirus Gratis
Avast Free Mac Security Gratis
Avast Internet Security 550 kr
AVG Antivirus for Mac Gratis
AVG Free Antivirus Gratis
AVG Internet Security 520 kr
Avira Antivirus Pro 325 kr
Avira Free Antivirus Gratis
Avira Free Antivirus for Mac Gratis
Bitdefender Antivirus for Mac 600 kr
Bitdefender Antivirus Free Edition Gratis
Bitdefender Internet Security 450 kr
BullGuard Internet Security 300 kr
Dr. Web Security Space 280 kr
ESET Cyber Security Pro (Mac) 580 kr
ESET Internet Security 580 kr
F-Secure Safe 649 kr
F-Secure Safe (Mac) 650 kr
G Data Antivirus for Mac OS 360 kr
G Data Internet Security 360 kr
Hitman Pro Alert 200 kr
Kaspersky Free Antivirus Gratis
Kaspersky Internet Security 430 kr
Kaspersky Internet Security (Mac) 430 kr
Malwarebytes Premium 560 kr
McAfee AntiVirus Plus 300 kr
Microsoft Windows 10 Defender Gratis
Norton Security Deluxe 600 kr
Norton Security Deluxe (Mac) 600 kr
Panda Dome Advanced 435 kr
Sophos Home Free Gratis
Sophos Home Premium 340 kr
Trend Micro Internet Security 430 kr
ZoneAlarm Free Antivirus Gratis

Utdrag ur testet

internetsäkerhet

De flesta av programmen skyddar dina hårddiskfiler och mot skadliga webbsidor.

Vi har testat 25 internetsäkerhetsprogram för datorer med Windows och tio stycken för Macintoshdatorer. Sammanlagt tolv av dem är gratis, medan de andra kostar mellan 200 och 800 kronor för ett års användande.

När vi testade internetsäkerhet senast, 2016, nådde inte gratisversionerna ända fram, men det gör de i år. De bästa av dem ger dig ett utmärkt grundskydd mot skadlig kod och de upptäcker hot på webbsidor du besöker och på din dators hårddisk.

...

Trots det oslagbara priset är inte alla gratisprogram något att ha. Fem gratisprogram samt två betalprogram ger sämre skydd än Microsoft Windows 10 Defender, som ingår i Windows. Överlag klarar sig Defender helt okej i vårt test. Även om du inte installerar något av de testade programmen har din dator alltså ett grundskydd.

I Defender finns dock ingen varningsfunktion mot nätfiske, något som nästan alla andra program i testet har. Nätfiske innebär att brottslingar försöker lura av dig dina privata uppgifter genom en falsk webbsida, som till exempel en fejkad variant av din banks hemsida med ett formulär där du uppmanas fylla i dina kontouppgifter. Det inbyggda säkerhetsskyddet i MacOS är dock inte mycket att hurra för. Alla de nio externa säkerhetsprogrammen förbättrar skyddet för din Mac.

...

Ofoget att säkerhetsprogrammen installerar oönskade program, så kallade adware (reklamprogram), har minskat sedan vårt senaste test. Den här gången är det bara ett internetsäkerhetsprogram som vill få in adware på din dator, det gäller både företagets gratisvariant och betalvarianten. Oftast går det att undvika att installera adware, och i vissa fall går de oönskade programmen att plocka bort i efterhand, men det är inte lätt att veta vad som är ett annonsprogram och vad som är en del av säkerhetsskyddet.

I testet har vi även mätt hur mycket av datorns resurser som går åt för säkerhetsprogrammen. De tar från knappt hundra megabyte till ett par gigabyte hårddiskutrymme och de flesta använder ett par hundra megabyte internminne. Ju mindre hårddiskutrymme och internminne som används, desto bättre. MacOS-programmen är överlag mindre resurshungriga än dem för Windows. 

Så testar vi internetsäkerhetsprogram

 • Vi använde 60 internetuppkopplade datorer på 40 olika ställen världen över. Vi riggade datorernas innehåll så att de blev så kallade honey pots, datorer som ser ur att ha värdefull information och lågt datorskydd. På så sätt lockade vi till oss mycket nyskapad skadlig kod i många former och mutationer.
 • När vissa säkerhetsprogram upptäcker något suspekt låter de användaren bestämma hur programmet ska agera – till exempel radera en infekterad fil eller fortsätta som vanligt. Ibland kan det vara svårt att förstå vilket alternativ man bör välja. Andra program tar hand om problemet på egen hand och visar ett meddelande om vad som har hänt. Det är säkrare och enklare om det görs rätt. Vi har bedömt hur säkerhetsprogrammen beter sig vid identifierat hot.
 • Vi besökte 400 webbsidor med skadlig kod med datorer som hade uppdaterade versioner av varje internetsäkerhetsprogram. Besöken på de skadliga webbsidorna gjordes simultant för att ge lika villkor för varje säkerhetsprogram.
 • Vi stängde av internetuppkopplingen och testade hur bra skydd programmen gav offline mot 10000 olika, nya varianter av skadlig kod vi funnit på nätet de senaste fyra veckorna. Dessutom la vi in 180 olika skadliga program på usb-minnen som vi sedan installerade på datorer med de olika säkerhetsprogrammen.
 • Vi testade hur bra programmen skyddade mot 771 varianter av ransomware – utpressningsprogram. Ransomware krypterar filerna på din hårddisk och kräver att du betalar pengar för att få krypteringsnyckeln som låser upp filerna. Om ransomwarekoden penetrerade programskyddet räknade vi hur många filer som hann krypteras innan säkerhetsprogrammet stoppade attacken.