Det är stor skillnad i samlat betyg mellan skrivarna i vårt test – som innehåller 150 modeller, 45 laser- och 115 bläckstråleskrivare – från 77 som mest och 47 som sämst. Det är också stor skillnad i pris. Du kan få en bläckstråleskrivare för några hundralappar men det finns även skrivare för över 8000 kronor. Vad är då skillnaderna?
Bläckstråleskrivarna är vanligast. Fördelarna med dem är att de är billigare i inköp och oftast bättre på att skriva ut foton. Nackdelen är att de ofta slösar på bläcket, och eftersom tillverkarna vet att ta betalt för skrivarbläck kan det i slutändan bli en dyr historia. Numera finns dock även flera bläckskrivare som har återfyllbar bläckpatron. Då blir priset per utskriven sida betydligt billigare. Flera av skrivarna med återfyllbar patron placerar sig i toppen, dock är har de flesta av dem bara svart bläck så de passar inte dig som vill skriva ut foton.
Laserskrivarna är bäst och snabbast på att skriva ut textdokument. De är dock oftast dyrare i inköp, främst om du ska ha färg. De är även dyrare när du ska byta toner, det gäller speciellt färglaserskrivare om du ska byta alla färgtoners samtidigt. Men ska du främst ska skriva ut stora mängder text är en laserskrivare ofta ett bra val.
De flesta skrivarna i testet kan skanna och kopiera. Det speglar hur det ser ut på marknaden – skrivare med multifunktion har blivit allt vanligare och dominerar i butikerna. I testet bedömer vi hur bra skrivarna är på att skriva ut text, excelark med grafer och tabeller, sidor med text och foton och foton på fotopapper, och hur lång tid de tar på sig. Störst vikt lägger vi på textdokumenten.
– Det är oftast vid fotoutskrifter som skrivarnas kvalitetsskillnad syns. Men i den nya bedömningen har vi tonat ner fotoutskrifternas påverkan på det samlade betyget, eftersom det är betydligt vanligare att man skriver ut dokument än foton, säger Lisa Wärmegård, projektledare för skrivartestet på Råd & Rön.
Vi tittar även på hanterbarheten och på vilka utskriftsmöjligheter skrivaren har. Vårt test visar att skrivarnas skannings- och kopieringsfunktion generellt håller en relativt hög lägstanivå.
Vi har även bedömt hur lätt det är att koppla in och använda skrivaren i nätverk. Under det betyget finns också information om skrivaren kan ta emot utskrifter trådlöst, från till exempel mobiltelefoner eller surfplattor, och om den kan hantera utskrifter från e-post.
Energiförbrukningen är generellt inget stort problem för skrivarna, de drar inte mycket el och elförbrukningen är en väldigt liten kostnad i sammanhanget.
Något som däremot kostar är utskrifterna, framför allt för bläckstråleskrivarna. Här skiljer det sig kraftigt mellan modellerna, särskilt när det gäller fotosidor. De billigaste skriver ut foton för under en krona medan det hos en hel del modeller i testet kostar en bit över en tia per utskriven fotosida. De dyraste extremfallen kostar hela 25 kronor.
För att räkna fram utskriftskostnader för till exempel fotosidor väger vi först varje patron. Sedan printas femtio foton, varpå skrivaren stängs av. Sedan skriver vi ut ytterligare tio foton och stänger av skrivaren. Proceduren upprepas tills skrivaren slutar skriva ut, någon färg saknas i utskriften eller när skrivaren säger till att en färg tagit slut. Därefter väger vi patronerna och räknar antalet utskrivna bilder för att få fram kostnaden per utskrift.
Billigast är renodlade textsidor. Vissa modeller skriver ut textsidor för bara några ören. Här är skrivare med påfyllningsbara behållare allra bäst, eftersom bläcket till dem är så billigt.
Många skrivare slösar mycket med bläcket. För att mäta det skriver vi under fyra veckors tid ut olika dokument varje dag, men stänger av skrivaren och låter den vara avstängd mellan varven, ibland står den avstängd över en hel dag eller helgen. Vi jämför sedan hur mycket bläck som förbrukas per dokument med hur mycket som förbrukas när vi beräknas utskriftskostnader. Då skriver vi ut kontinuerligt, men stänger av var femtionde utskrift, tills allt bläck är förbrukat. På så sätt ser vi hur mycket bläck skrivaren slösar när den stängs av och står avstängd, till exempel när den rengör skrivarhuvudena. Där är det många av skrivarna som får riktigt dåliga betyg. Eftersom skrivarbläck är en dyr produkt är det något att ta i beaktande, det är synd att lägga pengar på något som bara slösas bort.
LÄS MER: Så sparar du bläck
LÄS MER: Rätt skrivare till rätt person