Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Äggkokare – bäst i test

Äggkokaren är inte direkt en livsnödvändig pryl, men den är smidig och ger dig fint kokta ägg. Vårt test visar att billigast är bäst.

Äggkokaren är prylen för äggälskaren som vill slippa hålla koll på kastrullen och på ett smidigt sätt få ett perfekt resultat varje gång. Den är enkel att använda. Äggen placeras i en hållare ovanför en botten platta med ett värmeelement. Du fyller sedan ett graderat mätglas och doserar utifrån hur du vill ha dina ägg.

Vattenmängden styr sedan om de blir lös-, medel-, eller hårdkokta. Mycket vatten ger hårdkokta ägg och lite vatten ger löskokta ägg. De flesta äggkokare saknar automatisk avstängning, men när vattnet ångats upp piper alla utom en modell i vårt test för att signalera att äggen är klara.

I TESTET HAR vi varit noga med att använda lika stora ägg eftersom storleken påverkar hur lång tid det tar att koka dem. Vi har bedömt äggens konsistens, hur jämnt de blir kokta, samt tagit hänsyn till tidsåtgång och om skalen spricker. Överlag blir resultaten bra, särskilt för medelkokta ägg, vilket innebär att de har en gula som håller ihop men är lös inuti. Här är det flera äggkokare som får högsta eller näst högsta betyg, och ingen är direkt dålig.

Äggkokarna är något sämre på lös- och hårdkokta ägg, men generellt är betygen bra även här. Löskokta ägg är svårare att få perfekta eftersom vitan precis ska ha vitnat medan hela gulan fortfarande är lös. Det är just detta flest äggkokare har svårt med. Till exempel har C3 och Logik fått lägre betyg för att äggen är för lösa och Clas Ohlson och Krups för att äggen är för hårda. Med den medföljande pickaren, som oftast sitter under äggkokarens mätglas, sticker man ett litet hål i äggen för att skalen inte ska spricka under kokning. Men i flera fall spricker äggen ändå, och speciellt vid hårdkokta ägg där även de bästa äggkokarna i tabellen får låga betyg.

Snålare än kastrull

Att använda äggkokare är mycket mer energieffektivt än att koka äggen i kastrull, som kräver ungefär fyra gånger så mycket energi. Äggkokaren behöver också mycket mindre vatten, eftersom äggen inte ska täckas med vatten som i en kastrull

PÅ DET STORA hela är hanterbarheten bra och det är enkelt att lägga i, koka och ta ur äggen. Tre äggkokare har fått bottenbetyg för att de saknar manual, Logik, Elis & Elsa och Clas Ohlson. Enligt konsumentköplagen räknas det som ett fel på varan om säljaren inte kan ge anvisningar hur den ska användas. Äggkokarna är lätta att rengöra för hand, men i många fall finns ingen information om de är säkra att köra i diskmaskinen.

Äggpickaren till Anderssons modell är väldigt vass, så man bör vara försiktig vid rengöring av den. Säkerheten är genomgående mycket bra. Även om handtagen på äggkokaren från Andersson blir drygt 53 °C bränns de inte eftersom de är av plast. Varmast blir äggkokarna vid ånghålet, där ångan pyser ut under kokning. Men vi har bara mätt temperaturen på de delar man normalt sett tar i, och därför riskerar att bränna sig på.

BÄST I TEST är äggkokarna från Emerio och Waves, som får 79 i samlat betyg. De är samma produkt, men vilket namn som används varierar hos återförsäljarna. De är dessutom testets billigaste äggkokare, med ett pris från 99 kronor. 

Potratt2016_robinhögberg
Robin Högberg
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se
Prenumerera nu
pren55

För bara 59 kr/mån får du:

  • Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
  • Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
  • Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam