Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Dammsugarpåsar

Satsa på en bra dammsugare och välj den påse som är billigast. Råd & Röns test av dammsugarpåsar visar att det inte är någon större skillnad mellan påsarna – bara priset.

Trots marknadsföring för olika typer av påsar till dammsugare spelar det ingen roll om du lägger ner tid och pengar på att välja rätt. Det har helt enkelt ingen betydelse. Vi har testat dammsugarpåsar i ett laboratorium, och de fungerar i princip lika bra allesammans, förutsatt att du har en bra dammsugare.

För att utesluta att möjligheten att vissa dammsugarpåsar passar bättre med vissa dammsugare testades påsarna i tre dammsugare, en Electrolux, en Miele och en Siemens.

I testet undersöktes det hur lätt det var att sätta in påsen och hur bra sugförmågan var när påsen var tom och när den var halvfull. Sedan jämfördes påsarna med en referenspåse, som var den dammsugarens originalpåse.

Resultatet av testet visar att det inte är någon större skillnad mellan de olika dammsugarpåsarna. I stort sett alla påsar fick höga betyg i alla delmoment. Endast en påse, Dusties universalpåse, hade något lägre betyg.

En anledning är att det är en universalpåse, det vill säga en påse som kan användas i alla dammsugare. För att Dustie-påsen ska funka måste man köpa en plastadapter som passar just den egna dammsugaren, säljs där påsarna säljs, och den återanvänder man till nästa påse.

Det är lite krångligare att göra, och man måste komma ihåg att inte kasta bort plastadaptern. Detta drog ner betyget för hanterbarhet något.

Storleken spelar ingen roll

Dessutom sjönk Dusties effektivitet när den var halvfylld mer än vad den gjorde för de andra påsarna. Betygen i dessa delmoment drog ner det samlade betyget, men den bedöms fortfarande som en bra dammsugarpåse.

En del tillverkare skryter om att deras påsar är större än andra, men i det här fallet spelar faktiskt storleken inte någon roll. I varje fall inte storleken på påsen.

– Hur mycket damm och skräp man kan få in i påsen begränsas av hur stor dammsugaren är; det spelar ingen roll om påsen är större, säger Johnwe Cheung, projektledare för tester på Råd & Rön.

Titta på priset

Vid köp av dammsugarpåse räcker det alltså med att titta på priset. Men när vi har varit ute och tittat i butikerna har vi märkt att samma påse skiljer stort i pris mellan olika butiker.

 – Samma sorts dammsugarpåse kostade 99 kronor i en affär och 57 kronor i en annan. Men man kan inte säga generellt var de är billigast, så man får leta sig fram, säger Johnwe Cheung.

 

Testade påsar

Vi har testat påsar från Champion, Coop, Dammsugarpasar. nu, Dustie, Hanestrom, Menalux, och Swirl. Alla påsar är av syntetiskt material och har testats i tre nya, effektiva dammsugare: Electrolux Z8820, Miele S4 4212 (Ecoline) och Siemens VS06GP1266.

 

Så håller du dammsugaren effektiv

Råd & Röns test visar att dammsugarpåsen inte hade någon större effekt på dammsugarens förmåga. Men det finns andra sätt att hålla dammsugaren effektiv.

Viktigt är att man byter dammsugarpåsen tillräckligt ofta, så snart som indikatorn visar att det är dags eller när effekten börjar gå ner. Påsar som är fulla med damm drar ner dammsugarens kapacitet.

Dessutom måste munstycket rengöras regelbundet och filtren måste bytas och rengöras, enligt skötselråden i instruktionsboken.

– Köp en bra dammsugare och byt filter ofta, sedan kan du köpa billiga dammsugarpåsar, säger Johnwe Cheung.

annika-berge-2018
Annika Berge
Text
annika.berge@radron.se

 

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>