För att resultatet ska bli så rättvist som möjligt används samma standardiserade nedsmutsningsmetod för alla maskiner. Porslin, bestick och glas smutsas enligt ett bestämt mönster med bland annat ägg, spenat, tomatjuice och gröt.
All smuts i testet är med av en särskild anledning: te innehåller ett ämne som färgar av sig, ägg innehåller proteiner som är speciellt svåra att få bort, och havregrynsgröt sitter hårt, särskilt om den har fått torka in. Spenat visar hur rent maskinen sköljer, och var. Spenaten virvlar runt i maskinen och fastnar både här och där. Mest utsatta är de glas som står längst ut mot kanterna i maskinen, för där bildas bakströmmar.
För att alla test ska bli så lika varandra som möjligt är spenaten en speciellt framtagen standardiserad sort som importeras från Tyskland. En ugnssäker form och ett rostfritt fat med inbränt fett liksom en kastrull med ingrodd choklad ingår också i lasten, för att testa hur diskmaskinen klarar extra tuffa fläckar.
De senaste åren har vi också med plastlådor för att riktigt testa diskmaskinens torkförmåga. Förr hade diskmaskiner ett särskilt torkprogram, men det tar energi. För att klara dagens hårda energikrav torkas disken genom att den sista sköljningen är varm. Material som porslin och glas lagrar värme från sista sköljningen och gör att disken torkar. Plast tar inte upp värme på samma sätt som porslin och glas och är därför svårare att få torra. Siemens Bosch har ett patenterat torksystem som gör att även plastbyttorna torkar.
Så testas diskförmågan
Diskmaskintestet utförs i en rumstemperatur på 23 grader plus/minus 1 grad med en relativ luftfuktighet på 55 procent plus/minus 2 procent. Inkommande vatten till diskmaskinen är 15 grader plus/minus 1 grad, och vattnets hårdhet ligger på 10–11 grader dH.
Varje diskmaskin testas minst tre gånger, både huvudprogrammet och ekoprogrammet. Disken står i 30 minuter innan torrheten bedöms. Därefter bedöms renheten utifrån graderad skala beroende på vilken standard som har använts.
Det finns olika storlekar på uppsättning av testdisk. 12-kuvertstorleken med totalt 98 delar, som är beskriven här nedan, är den minsta uppsättningen.
48 delar är rena för att testa torkning samt eventuell återsmutsning.
23 delar är nedsmutsade enligt standard IEC 436:
►3 mattallrikar: Tredelad med 1 gram ägg, 1 gram spenat och 1 gram havregrynsgröt.
►3 assietter: Tredelad med 1 gram ägg, 1 gram spenat och 1 gram havregrynsgröt.
►3 sopptallrikar: Tredelad med 1 gram ägg, 1 gram spenat och 1 gram havregrynsgröt.
►3 glas: Fyllda med tomatjuice som efter en halvtimme hälls ut.
►3 koppar: Halvfyllda med te som efter en halvtimme hälls ut.
►3 gafflar: Ägg.
►3 skedar: Havregrynsgröt.
►2 serveringsbestick: Spenat.
21 delar är nedsmutsade enligt standard DIN 44990:
►3 koppar med 3 fat: Halvfyllda med te värms i en timme i 80 graders ugn, töms och får stå ytterligare 2 timmar i 80 graders ugn.
►3 mattallrikar: En med 2 gram ägg, en med 3 gram kött och en med 1 gram ägg och 1 gram kött.
►3 assietter: En med 3 gram spenat, en med 2 gram ägg, en med 1,5 gram spenat och 1 gram ägg.
►3 sopptallrikar: 3 gram havregrynsgröt.
►3 gafflar: Ägg.
►3 skedar: Havregrynsgröt.
3 glas är nedsmutsade enligt standard EN 50242:
►3 glas: Fyllda med mellanmjölk som hettas upp i mikrovågsugn, därefter töms de och får torka i 2 timmar i 80 graders ugn.
3 delar är nedsmutsade enligt ”pots and pans”-metoden:
►1 ugnsform i keramik: 3,5 gram av en röra gjord på margarin, mjöl, kaffe, äggula, socker, ketchup och vatten får torka i en timme i 160 graders ugn.
►1 ugnsform i metall: 5 gram kött, som är preparerat enligt standard EN 50242, får torka i 1 timme i 120 graders ugn.
►1 gryta: 50 milliliter chokladmjölk som efter den har kokat upp värms ytterligare i 2 minuter och får sedan svalna.
Så testas ljudet
Vi mäter ljudnivån på alla diskmaskiner i samma rum, med samma utrustning och samma metodik. Mätningarna sker i fyra olika perioder, där max- och minimivärden registreras.
Förutom att mäta ljudet låter vi alltid en tränad expertpanel gradera ljudet. För att de fem testpersonerna inte ska påverkas av det yttre står diskmaskinen bakom ett skynke när de lyssnar på ljudet.
– Och på samma sätt som vi måste kalibrera mätutrustningen måste vi också kalibrera testpersonerna. Utan att de vet får de lyssna på samma ljud flera gånger, vilket sker oregelbundet under testet, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Vi får ibland frågor om varför ljudets uppmätta decibeltal i våra tester inte är samma som tillverkarna uppger.
– Ljud är bland det svåraste man kan mäta och resultatet beror på flera parametrar, som bland annat mätutrustning, lokal och hur maskinen står. Därför går det inte att jämföra ljudmätningar mellan olika labb, säger Ronny Karlsson.
Våra uppmätta ljudvärden är därför inga absoluta tal. Men ljudet på alla våra testade diskmaskiner går att jämföra med varandra eftersom vi alltid testar på samma vis.