Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Frysboxar - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 8 frysboxar som rymmer 100 liter. De är enkla modeller, utan extrafunktioner med förhållandevis lågt pris.

I testet av frysboxar har vi bland annat:

 • Mätt hur väl de klarar att hålla temperaturen i hela boxen.
 • Testat hur bra de klarar att frysa ned rumstempererad mat utan att maten som redan finns i frysboxen blir för varm.
 • Beräknat årsförbrukningen av energi för frysboxen i förhållande till hur mycket den rymmer.

När du köper testet av frysboxar får du även tillgång till våra tester av frysskåp och kylskåp.

Köp testet för 65 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress. 
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i ditt mobilnummer och starta Swish-appen i din mobiltelefon.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

 

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Tips: titta i din spam-korg om du mot förmodan inte hittar mejlet som vi skickat. Här kan du läsa vår personuppgiftspolicy.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.

 

 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.

Allt detta ingår

De här frysboxarna ingår i testet

Tillverkare Modell Pris
Cylinda FB1100-1 2485 - 4532 kr
Electrolux EC1005AOW 3530 kr
Elvita CFB3102V 0 kr
Gram FB 3099-90 2670 kr
Matsui M98CFW15E 0 kr
Senz SCF100L17 0 kr
Wasco FB100A 60 kr
Whirlpool WHS1021 1490 kr

Utdrag ur testet av frysboxar

Åtta 100-liters frysboxar ingår i Råd & Röns senaste frystest. De är enkla modeller, utan extrafunktioner. Ingen av dem har till exempel en termometer, så du vet egentligen inte vilken temperatur de håller.

Du får ställa in dem enligt rekommendationerna, som oftast bara är ett vred där det står ”min – mid – max”. Inte speciellt upplysande.

– I vårt test mäter vi temperaturen på flera ställen inne i boxen, men det är svårt att göra själv. Du får helt enkelt lita på tillverkarens rekommendationer, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Vi har ställt in boxarna enligt rekommendationerna och testat dem i olika omgivnings­temperatur: +20 grader, vilket motsvarar placering i ett normalkök, och +10 grader, vilket motsvarar placering i ett förråd eller garage. Flera av boxarna klarade inte testet, de kunde inte hålla –18 grader. En frysbox gick till exempel upp till –14,7 grader, vilket är för varmt.

En frysbox uppgift är ju att frysa in mat och den ska göra det så snabbt som möjligt. I testet ligger redan paket som ska motsvara redan frusen ”mat” i frysboxen. Sedan stoppar vi in ofrusna ”matpaket” och mäter hur lång tid det tar innan de är frusna. Dessutom kontrollerar vi att den redan frusna maten inte blir för varm. 

Boxarna ska helst kunna hålla temperaturen ett par dygn vid strömavbrott eller om de går sönder. Men i vårt test gick temperaturen upp redan efter ett halvt dygn, vilket främst påverkar förpackningarna högst upp i boxen. Om du skulle drabbas av ett långvarigt elavbrott är det alltså risk att maten förstörs. Maten i botten kan troligen klara sig längre, kanske ett dygn eller två.

I princip är frysboxarna lättplacerade. De är drygt 80 centimeter höga och dryga halvmetern breda och djupa. För några boxar anges installationsmått, vilket betyder att du ska ha ett visst fritt utrymme runt dem för att det inte ska bli för varmt för kompressorn. När det gäller Elvita ska du till exempel ha 20 centimeter fritt utrymme både på sidorna av boxen och bakom den. Du behöver alltså en mycket större friyta än själva boxens mått.

En frysboxen fick lågt kvalitetsbetyg eftersom gångjärnen är av plast och lätt går sönder. Kontrollenheten sitter dessutom långt bak på locket och går emot sladdfästet varje gång locket öppnas. Det kan på sikt leda till skador på sladden.

Alla frysboxarna har samma konstruktion. De har en inre korg som går att lyfta upp, men i övrigt får du packa allt direkt i boxen. 

Trots sina brister kan en liten frysbox ändå vara ett komplement till en större frys, tycker Ronny Karlsson.

– Du kan koppla in den till bär- och svampsäsongen, skörda grönsaker och frysa in det du plockat och sedan ha och äta under vintern. Sedan kan du stänga av boxen när du ätit ur den och låta den vila några månader. Tänk igenom vilka behov du har och hur du konsumerar fryst mat. Har du en stor familj kan det vara värt pengarna att köpa en större frysbox, säger han. 

Så testar vi kylar och frysar

Vi testar alla kyl- och frysskåp i klimatkammare. Där kan vi kontrollera den omgivande temperaturen och kan göra rättvisande mätningar. Alla kylar och frysar är inställda på den temperatur som tillverkaren satt från fabrik eller om ingen temperatur är satt, den temperatur som rekommenderas i skåpets manualen. För frysarna betyder det oftast –18 grader och för kylskåp vanligen 4 grader. Men det finns undantag. Till exempel rekommenderar Samsung 3 grader i kylen och -19 grader i frysen.

Vi mäter temperaturen på flera olika platser i både kyl och frys för att se hur väl de stämmer överens med den inställda temperaturen. För frysarna är det viktigt att det inte är för varmt någonstans i skåpet, medan det inte gör något för matens hållbarhet om det skulle vara för kallt.

Mätningarna görs med omgivande temperatur på 20 grader för att testa hur skåpen klarar sig i rumstemperatur och vid 10 grader för att se hur de fungerar placerade i till exempel ett garage. Ingen av tillverkarna rekommenderar att deras skåp används i utrymmen där det är kallare än 10 grader.

I kylskåpen mäter vi också temperatur i så kallade kött- och fisklådor om det finns. Finns grönsakslåda mäter vi både temperatur och luftfuktighet i lådan.


En fuktig svamp används som stand-in för grönsak i testet av luftfuktighet i grönsakslådan.

Mäter på gel

Under testet laddar vi skåpen med paket av en speciell gel som motsvarar maten i kylskåpet. När temperaturen i skåpen stabiliserats lastar vi in rumstempererade paket i både kylen och frysen. De rumstempererade paketen simulerar till exempel en veckohandling där mycket ny mat ska kylas eller frysas till rätt temperatur. Vi mäter hur skåpen hanterar nedkylningen och hur mycket den mat som redan finns i skåpen värms upp.


Kylarna och frysarna packas fulla med gel-block för att testa hur väl de klarar av att hålla rätt temperatur.

Få koll på energiförbrukningen

Kyl och frys är maskiner som står på dygnet runt och året runt. Därför kan det vara värt att titta lite extra på hur mycket energi de förbrukar. Vi har räknat fram en årsförbrukning som bygger på mätningarna under vårt test. När vi satt betyget på energiförbrukningen har vi också tagit hänsyn till hur stor användbar volym de olika skåpen har. Den volym tillverkarna uppger är vanligen betydligt större än den vi kan mäta upp beroende på att de inte tar hänsyn till skåpens inredning i sina märningar. Vi tittar i stället på hur stort utrymme som faktiskt finns för maten. 

Var noga med måtten

Vid sidan av kylen och frysens mått är det viktigt att ha koll också på tillverkarens rekommenderade installationsmått. För majoriteten av kylarna och frysarna i vårt test betyder det att platsen skåpet kräver är större än vad måtten anger. Kylarna och frysarna i testet är till exempel alla 60 centimeter breda, men installationsrekommendationerna varierar mellan 60 centimeter och 70 centimeter.

Orsaken är att det inte är rekommenderat att installera apparaterna för nära till exempel en vägg eller andra skåp eftersom det försämrar ventilationen och ökar energiåtgången.

I Sverige är det vanligt att man har skåpen stående direkt mot varandra och dessutom i en 120 centimeter bred nisch i köket. Joseph Danielsson är kategoriansvarig för vitvaror på Elon som står bakom Elvita-skåpen i testet och dessutom säljer majoriteten av de andra tillverkarnas skåp.
- Det är en rekommendation att följa måttangivelserna. Skåpen klarar av att stå så side-by-side i en nisch utan problem men får jobba hårdare, säger han.

Det betyder att de drar mer energi och kanske inte klarar den energiklassning som är angiven på skåpet.

 

Så länge håller maten i frysen

Eftersom bakterier inte växer i frysen blir mat som har legat länge där inte farlig. Däremot kan den torka ut och så småningom tappa i smak och konsistens. Så här länge kan du ha olika matvaror i frysen:

 • Köttfärs och chark­varor: 2–3 månader
 • Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader
 • Kakor, tårtbottnar och bullar med fett i: 3 månader
 • Fläskkött: 4 månader
 • Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 ­månader
 • Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
 • Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
 • Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 ­månader (Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.)
 • Grönsaker: 12 månader (Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.)
 • Matbröd: 12 månader