Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Kapselmaskin – bäst i test

Om man får tro tillverkarna har kaffekapselmaskinerna kommit för att stanna. Och visst, de brygger ett hyfsat gott kaffe, är enkla att hantera, men de ger också ett plastigt och billigt intryck samt lämnar mycket skräp efter sig.

Råd & Rön har testat 14 olika modeller mellan 400 och 2 500 kronor. Överlag är kapselmaskinerna bra, det är ingen större skillnad vare sig mellan olika maskiner eller mellan de fem olika kapselsystemen. Däremot skiljer det mycket i utbud och kvalitet för de kapslar som finns tillgängliga för respektive system. Det visar vårt test av kaffekapslar.

När du har beslutat dig för vilket kapselsystem du vill ha är det dags att titta på bryggarna. Det är tre saker som du främst ska fundera över: ska maskinen vara automatisk eller manuell, ska den vara utrustad med en mjölkskummare eller ska den ha en ångpip?

De flesta maskiner är automatiska med förinställd vattenmängd (går att ändra), men det finns också manuella modeller där du väljer hur starkt kaffet ska vara vid varje tillfälle. Mjölkskummaren är ett extra tillbehör som gör maskinen något dyrare. Mjölken vispas till skum i en behållare som häktas fast på maskinen.

Kapselmaskiner med ångpip kan också göra mjölkskum, de kan dessutom värma koppen med ångan. En kall kopp kyler snabbt av en espresso på cirka 30 milliliter.

Hett kaffe

Nu har du valt vilket kapselsystem du vill ”tillhöra” och vilken typ av maskin du kan tänka dig. Då är det dags att kika lite extra i testet och jämföra de aktuella maskinerna på detaljnivå. Eftersom en god espresso beror av bland annat tid och temperatur är det bra att börja just här.

Espresso bryggs genom att vatten pressas genom finmalet kaffe under tryck. På så sätt utvinns mer smak och doft och kaffet får en stor fyllighet. För att få den optimala espresson bör temperaturen i den färdiga koppen ligga mellan 64 och 70 grader, och bryggtiden vara omkring 20 till 30 sekunder.

Testet visar att många maskiner gör för hett kaffe, något som också testpanelen påtalade som negativt. Tidsmässigt skiljer de sig också åt. Ett säkert tecken på en perfekt espresso är en perfekt crema – ett tätt och kompakt skum med gyllene nötbrun färg, gärna tigermarmorerat. Prova att göra sockertestet: Creman ska orka bära en tesked socker i några sekunder.

Billiga maskiner

Maskinerna är förvånansvärt billiga, särskilt vid en jämförelse med vanliga espressomaskiner. Men det är inte svårt att se att företagen nog får igen en hel del pengar på försäljningen av de betydligt dyrare kaffekapslarna.

Särskilt eftersom du låser dig vid ett system. Tillverkarna menar att den vanliga espressomaskinen är en av de mest avancerade småelsprodukter som finns, medan kapselmaskinerna är mycket enklare i konstruktionen, och därmed blir både produktutveckling och tillverkning billigare.

Kapselmaskinerna känns och ser också billigare ut än de mer robusta espressomaskinerna, även om designen är tjusig på bild. När vår smakpanel satt och väntade på första omgången espresso, ville två maskiner inte starta, en av dem läckte dessutom vatten.

Kanske visade det på billig kvalitet, kanske hade vi bara otur. Eftersom vi inte har testat hållbarheten är det svårt att säga. Men, det blev en väldig aktivitet för att införskaffa två nya apparater på snabbast möjliga tid – när, om någonsin, har en kapselmaskin fått åka taxi alldeles på egen hand? 

Potratt2015_malin
Malin Olsson
Text
radron@radron.se
anna-edberg-2018
Anna Edberg
Testansvarig
anna.edberg@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se

 

Drick lite men gott

En kapsel för varje kopp kaffe, det blir mycket skräp. För att inte tala om alla råvaror och energi som går åt vid tillverkning och transport. Men smarta förpackningar kan också ge längre hållbarhet och mindre matsvinn.

– Vi vet att det hälls ut väldigt mycket bryggkaffe, med kapselkaffe kan vi anta att svinnet minskar, men det har ännu inte gjorts några studier på var brytpunkten mellan mer förpackningsmaterial och minskat kaffesvinn går, säger Helén Williams, forskare i förpackningar och matsvinn vid Karlstads universitet.

Kapselkaffe gör kanske också att vi dricker mindre kaffe, inte minst för att kapslarna är dyra. Förutom att magen blir gladare och nattsömnen bättre, handlar det också om vilka grödor som ska odlas.

– Hur mycket kaffe är försvarbart att dricka? Hur mycket av marken ska odlas för lyxkonsumtion, och hur mycket ska odlas till basnäring åt en växande befolkning? undrar Helén Williams.

På grund av klimatförändringarna kommer det troligen också att bli svårare att odla kaffe.

– Vi kommer nog att få vänja oss vid att högkvalitativt kaffe kommer att blir dyrare på sikt.

Det återstår att se hur pass klimatsmart det är att göra kapslar i plast och aluminium, en för varje kopp. Och vad gäller återvinning har företagen en del kvar att jobba med.