Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Köksmaskiner – bäst i test

Vad vill du göra – mala ner en halv älg eller vispa sockerkaka? Köksmaskinerna kan hjälpa dig med det mesta. Men du måste ha gott om plats i köket. Maskinerna är stora och tunga.

Köksmaskiner, eller hushållsassistenter som de också kallas, har fått en renässans i och med det ökande matlagningsintresset. Från att ha haft en dipp i försäljningen i slutet av 1990-talet har de nu börjat klättra uppåt igen.

De 27 maskinerna i vårt test är relativt jämngoda. Bäst i test är Kenwoods KM636 med 68 i samlat betyg. Kenwood har storsatsat på köksmaskiner med olika funktioner och har tio modeller med i vårt test. Men deras 280-serie, som i testet representeras av Kenwood KM282 och KM286, hamnar i den absoluta botten, med 20 i betyg, på grund av ett allvarligt säkerhetsfel. De kan köras också som matberedare, och stoppar man ner en hand medan knivtillsatsen roterar finns det risk för att fingertopparna skärs av. Vuxna kan säkert se upp med detta, men det innebär en stor säkerhetsrisk för barn som i obevakade ögonblick befinner sig nära maskinen.

Priset varierar

Det finns skäl att se upp med priset om du ska köpa en köksmaskin. De varierar i pris mellan 1 800 kronor för Kenwood KM262, en av de billigaste, till 6 000 kronor för Kenwood KMC010, testets dyraste. Maskinerna säljs ofta till kampanjpris. Jämför priser och funktioner på webben innan du bestämmer dig.

Det finns också skäl att kolla vilka olika tillbehör som följer med maskinen. Vissa säljs med ett dussintal tillbehör eller fler, men i paketet med Bodum 11381 låg exempelvis bara tre, en visp, en degkrok och en blandare.

Tänk efter vad du ska använda maskinen till. Köper du stora köttstycken och mal egen köttfärs eller gör korv behöver du kvarnhus och korvhorn. Har du trädgård med många äppleträd ska du ha passertillsats till äpplemoset, vill du göra egen pasta behöver du en pastaskiva. Möjligheterna är många, du är kökschefen och får bestämma vad du vill ha.

Baka, baka liten kaka

När det gäller att vispa ihop en sockerkakssmet är köksmaskinerna jämngoda. Smeten blandas fint, och kakorna blir bra. Men vid brödbaket skiljer de sig åt. Vi använder färdig brödmix för att resultatet ska bli helt jämförbart.  Testvinnaren Kenwood KM63 och Kenwood KMM770 får båda toppbetyget nio för limpornas konsistens, men Ankarsrums Assistent Original, som hamnar långt ner i testet, får här bara betyget fem. Vid jäsningen höjer sig de degar som blandats av Kenwoodmaskinerna fint, de blir 63 procent större, medan flera andra limpor bara ökar med runt 40 procent.

De tre Boschmaskinerna i MUM8-serien tar lång tid på sig när det gäller att vispa äggvita och grädde. Tio minuter tar det att få fint skum, jämfört med runt två minuter för de snabbaste. Det visar sig att Bosch’ visptillsats hamnar för högt i bunken när den monteras enligt instruktionen. Vill man justera den måste det göras manuellt med en skiftnyckel, som följer med i förpackningen. Inte särskilt användarvänligt!

Stark i arm

För att hantera köksmaskinerna måste man ha ganska starka armar. De väger mellan 4,6 och 10,5 kilo, tyngst är Kitchen Aid. De tar också ganska stor plats, alla är tre-fyra decimeter breda. Inget som man plockar fram och bort i en handvändning alltså. Volymen på beredningsbunkarna skiljer sig också mycket. Bosch maskiner i MUM5-serien är de minsta, de rymmer 3,9 liter. Störst är Ankarsrums med en sjuliters bunke. Ska du skaffa en köksmaskin får du ha gott om plats på köksbänken. Om maskinen kan stå framme ökar ju också chansen för att du verkligen använder den.

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se

 

Första köksmaskinen ett krigsbarn

1940 kom den första köksmaskinen – hushållsassistenten – i serieproduktion från Electrolux. Prototypen hade utvecklats under 1930-talet. Med den första assistenten kom en samling kristidsrecept. Och originalet tillverkas fortfarande, fast tillverkningen övertogs av Ankarsum 1969.

Husmödrarna, för det var bara kvinnor som lagade mat i hemmen, hade ett tungt jobb i köken utan varmvatten och utan arbetsbesparande maskiner. Pigor och hembiträden fick andra arbeten där de tjänade bättre. Men då kom hushållsassistenten in och hjälpte till.

Skära, blanda, vispa, knåda, allt gick som en dans. Hushållsassistenten blev så populär att tillverkarna inte hann med. Leveranstiden blev snart uppåt tre år, och det krävdes läkarintyg om värk i armar eller händer för att gå före i kön.

Under fyrtio år ökade försäljningen stadigt. 1978 nåddes rekordsiffran 110 000 sålda köksmaskiner. Den höga försäljningen höll i sig fram till mitten av 1980-talet, då började den dala. Vi köpte alltmer halvfabrikat, ingen slaktade någon gris på gården och malde egen köttfärs. Våra kök blev mindre, vi jobbade mer och tillbringade mindre tid vid spisen. Köksmaskinerna ställdes längst in i ett skåp där de stod och samlade damm. 1999 hade försäljningen dalat till 25 000 maskiner.

Men så kom sekelskiftet, tv översvämmades av kockprogram, surdegsbrödet jäste överallt och egna korvar stoppades hemma. Då kom köksmaskinerna till heders igen. 2012 såldes 65 000 exemplar.

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.