Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Köksvåg – bäst i test

Om du vill ha exakta mått på dina ingredienser ska du välja en digital våg. Fjädervågarna är vackra, men väger inte alls lika bra.

våg kök

Det finns två grundtyper av vågar, digitala och mekaniska med fjäder. I Råd & Röns test av de båda typerna är de digitala överlägsna. De fyra fjädervågarna hamnar sist i tabellen.

Bäst i test, med 91 i samlat betyg, är Beurers våg KS 51. Den visar exakt vikt varje gång samt är enkel att starta och hantera.

Köksvågar är inte speciellt dyra, utan hör till de mindre investeringarna i köket, och de kan betala sig snabbt. Du väger lätt ingredienserna vid bakning och matlagning, och om du vill använda utländska recept kan du ställa in vågarna på enheter som pound eller ounce. Beurers våg kostar 300 kronor. OBH Nordica 9843 Colour, som bara får ett snäpp sämre betyg än Beurers våg, är ännu billigare, 200 kronor. Den utnämns därför till Bra köp.

 

Gamla och nya vikter

Vägt och mätt har vi gjort i långa tider. Skålpund, uns, lod och kvintin var viktmått som vi använde oss av i Sverige från 1500-talet. 1855 började decimalviktsystemet med enheterna gram och kilo införas. Men inte förrän 1878 var reformen klar.

 

De flesta vågarna klarar 5 kilos vikt. Vissa ingredienser, till exempel mjöl och socker, kan man inte lägga direkt på vågen. Dem måste man väga i en skål eller i ett mått på vågen, och då är det bra att kunna tarera, nollställa den. Alla de digitala vågarna klarar det utan problem, men ingen av fjädervågarna har någon riktig tarering.

Att vågen väger rätt är förstås väsentligt. Vi använder olika vikter och upprepar vägningarna tre gånger, för att vara säkra på att vågen visar samma vikt varje gång. De flesta klarar det bra, utom Salters fjädervåg, som varken väger noggrant eller får samma resultat när vi upprepar vägningarna.

De flesta vågarna kan väga upp till 5 kilo, men Ikeas och Salters vågar klarar bara 3 kilo. OBH Nordica Superior tar hela 15 kilo, vilket skulle kunna vara bra för dig som gör storbak. Men tyvärr får vi inte korrekta resultat någon gång med den vågen. På Icas våg, Cook & Eat, finns inte viktkapaciteten angiven.

De digitala vågarna är ganska lika: de är rektanglar på cirka 15 gånger 20 centimeter, bara ett par centimeter höga. Soehnles Easy Solar, som har solceller i stället för batteri, är 4 centimeter hög, liksom Ikeas Ordning. Manöverknapparna sitter framtill, tillsammans med displayen. Displayerna är lätta att läsa av, och det är enklare att se vikten på dem än att läsa av skalorna på fjädervågarna. Du behöver inte komma ihåg att stänga av de digitala vågarna, eftersom de stänger av sig automatiskt efter 1 eller 2 minuter för att spara på batteriet. Soehnles våg flyttar du bara till ett mörkt ställe, så att solcellerna inte är aktiva.

För att testa vågarnas hållbarhet låter vi dem falla 85 centimeter, ner på ett klinkergolv. De flesta klarar det bra – några får små sprickor i kanten, men inget som påverkar funktionen. 

eks våg

På fjädervågen EKS Tessa deformeras dock visaren och vågskålen så att vågen inte går att använda mer. OBH Nordicas Superior, testets tyngsta våg, klarar falltestet, men orsakar rejäla sprickor på en av klinkerplattorna.

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se
Shutterstock
Foto

 

Slutsats

Råd & Rön har testat 28 köksvågar: 24 digitala och 4 med fjäder. Vi kan konstatera att om du vill ha en pålitlig våg som väger exakt ska du välja en digital. Alla de 4 fjädervågarna kommer längst ner i tabellen.

Bäst i test är Beurers KS 51, med 91 i samlat betyg, som är en mycket bra våg och inte heller särskilt dyr – 300 kronor, OBH Nordicas 9843 Colour utnämns till Bra köp då den bara har 1 poäng mindre och endast kostar 200 kronor.

Soehnles Easy Solar drivs med solceller, så den behöver du bara ta fram i ljuset för att den ska starta.

köksvåg labbetBild från labbet där vi testar köksvågar: Vågarna ska väga exakt rätt när vi väger våra standardiserade vikter.

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.