Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Minihackare – bäst i test

Minihackaren är inte den mest nödvändiga prylen i köket, men den kan göra din vardag lite enklare. Den är liten, enkel och snabb – och låter som en hel plåtverkstad.

Gillar du att göra pesto, blanda egen müsli eller vill ha hackhjälp till den besvärliga löken är minihackaren en riktigt bra köksmaskin.

Lyft på locket, i med persiljan eller hasselnötterna och tryck på knappen. Klart på några sekunder och sedan är det bara att stoppa in kniven och bägaren i diskmaskinen.

– Lite av grejen är att de ska vara snabba och enkla. Det är supersimpla apparater – en enkel elmotor med en till två hastigheter, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Vi har testat tio modeller som kostar från 300 kronor upp till 950 kronor. Bäst i test är Philips HR1393 med 77 i samlat betyg. Den är en av de billigare minihackarna, 400 kronor, och är därmed också ett Bra köp.

MINIHACKAREN HAR DOCK sin begränsning, särskilt om man jämför med en stavmixer. Med den senare kan du mixa soppan direkt i kastrullen – minihackaren kan du bara använda med den med följande bägaren.

Stavmixrarna har också betydligt fler tillbehör, medan minihackarna oftast bara har en kniv. Till vissa modeller kan det dock följa med en vispplatta.

I vårt test har vi jämfört det som alla minihackarna ska klara av, som att hacka nötter, lök, örter och ost. Men vissa av modellerna klarar även annat, som att mixa barnmat och vispa äggvita. Förmodligen kan några av dem mer än vad som står i manualen, om det inte blir för tungt.

– Du kan nog göra en smoothie till frukosten till exempel, om inte bären kommer direkt från frysen. Kniven är ganska liten och kan gå sönder om du försöker med för hårda bitar, säger Ronny Karlsson.

DESIGNEN ÄR BLAND det viktigaste för många andra köksredskap, men inte för minihackarna. Många av dem ger tvärtom ett plastigt intryck. Men vad värre är – de låter förskräckligt.

– De låter som reaplan allihop, och vinnaren har ett av de sämsta betygen när det gäller ljudet, säger Ronny Karlsson.

Även om minihackarna är snabba tar det ändå omkring 20–30 sekunder att riva 150 gram ost. Minihackaren från Grundig har högsta decibeltalet av alla modeller – 99 db(A) – det är jämförbart med motorljudet på en motorsåg. Ljudet på vinnaren från Philips ligger på 93 db(A).

Är du känslig för högt och vasst ljud kanske du ska fundera på en stavmixer, som är betydligt tystare. I vårt stavmixertest uppmättes mellan 60 och 80 db(A). Det är jämförbart med ljudet från ett samtal upp till trafikbuller.

Minihackarnas ljud är uppmätt från 80 till nästan 100 db(A), ungefär som att stå i en plåtverkstad under arbetstid. Det är snudd på att man vill rekommendera ett par hörselkåpor när det är dags att riva ost till lördagsgratängen. 

Potratt2015_malin
Malin Olsson
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se
ICRT
Foto

 

Slutsats

Vi har testat tio minihackare från 300 till 950 kronor. Bäst i test och även ett Bra köp är Philips HR1393, som kostar 400 kronor, med 77 i samlat betyg. Minihackarna är snabba, enkla och gör ett bra och gediget köksjobb. Däremot låter de på tok för mycket, den som är värst har lika högt ljud som en motorsåg. 

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>