Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Spis med induktion – bäst i test

Hällarna på induktionsspisarna är oftast bra, det är ugnarna som brister. När vi mäter visar sig en av dem vara 29 grader varmare än inställd temperatur.

spis med induktionshäll

Induktionshällar med separata ugnar är vanliga i ny- och ombyggda kök. Men för dig som bara vill byta ut din gamla spis, utan att göra stora ingrepp i köket, finns nu hela induktionsspisar att sätta in. Spisarna i Råd & Röns test är 60 centimeter breda och har ugnar med både varmluft och konventionell värme. Bäst i test är Siemens HA858540U och Bra köp är Bosch HCA628120U och Cylinda SIB 4162 KV.

Spisarna är ganska jämnbra, det som brister är ofta temperaturen i ugnen. Du måste ju kunna lita på att ugnen håller den temperatur du ställer in. Men i Electrolux EKI6051EOW mäter vi upp 229⁰ trots att den är inställd på 200⁰. Risk för vidbränd mat alltså.

 

Olika slags värme

När du använder varmluft i ugnen fördelas värmen via en fläkt. Med ”vanlig” värme värms element i ugnens topp och botten till önskad temperatur. Det går snabbare att få den temperatur du vill ha med varmluftsfunktionen.

I recept anges i regel ett gradantal som är anpassat till konventionella ugnar. Men med varmluft måste värmen minskas. Står det 225⁰ i receptet är 200⁰ lämpligt i varmluftsugnen. Minska alltid med 20–25 grader.

I en varmluftsugn kan du sätta in flera plåtar samtidigt, använd gärna specialplåtar med små hål i. De underlättar särskilt vid bakning.

Varmluft är också bra för rätter som ska stå inne rätt länge – gratänger, helstekta köttbitar och ugnsbakad potatis – eftersom sådana rätter i regel blir klara snabbare än om du använder ”vanlig” värme. 

 

Ett annat problem är att temperaturen inte är stabil. Det är särskilt problematiskt när något ska vara i ugnen kort tid – när du till exempel bakar vill du ju ha jämn temperatur för att alla kakor ska bli lika fint gräddade. Men i Cylindaspisen varierar temperaturen från 120⁰ till 177⁰ när den är inställd på 125⁰.

– Det svåraste är att få ugnarna att hålla en jämn, låg temperatur. Temperaturen svajar alltid lite, ungefär som när du ökar eller minskar trycket på gaspedalen i en bil, men idealet är förstås att tillverkarna har satt in ett styrsystem som får värmen att svaja så lite som möjligt, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson och fortsätter:

– Det har testvinnaren Siemens lyckats med, där varierade temperaturen bara 1-3 grader. Och man ska komma ihåg att varmluft alltid är bättre på temperaturhållning än konventionell värme, påpekar Ronny Karlsson.

Hällarna är i stort sett bra. Vi testar dem bland annat genom att grädda pannkakor, koka vatten och värma olja – överlag med gott resultat. Några av spisarna har vanliga vred att ställa in värmen med, andra har en kontrollpanel på hällen. Displayerna är bra på den här testomgångens spisar, tidigare har de ibland varit svåra att avläsa.

Induktion eller glaskeramik?

En induktionshäll har flera fördelar mot en glaskeramikhäll. Induktionshällen är induktionsnabbare, mer energieffektiv, och lättare att rengöra. Nackdelen är att den ”surrar” och att bara vissa kokkärl med magnetiskt material kan användas. Prova med en magnet i butiken eller titta efter induktionssymbolen. 

En fristående spis behöver inte någon kylfläkt som en inbyggnadsugn. Därför låter den mycket mindre, vilket kan vara vara skönt – särskilt om du har en öppen planlösning. 

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se


Slutsats

Vi har testat 7 spisar med induktionshäll. Samtliga har ugn med både varmluft och konventionell värme, plus grill. Bäst i test är Siemens HA858540U/0, en spis med bra resultat för matlagning och bakning. Den är särskilt bra på att hålla exakt temperatur i ugnen. Induktionsspisar är betydligt dyrare än spisar med glaskeramikhäll, men vi utnämner ändå två Bra köp: Bosch HCA628120U och Cylinda SIB 4162 KV, som kostar flera tusenlappar mindre än Siemensspisen. De får båda bra resultat för mat och bak, men är betydligt sämre på att hålla temperaturen stabil i ugnen.

Om du ska byta spis

Om du vill byta ut din gamla spis mot en induktionsspis är det vissa saker du bör tänka på.

  • Kontrollera spänningen, spisarna kan ha antingen 230 eller 400 volt. Om spisen kräver 3-fas, nolla och skyddsjord, kontrollera att nollan finns framdragen till uttaget. Om inte måste uttaget kompletteras med en nolledare från elcentralen.
  • Du kan antingen ha ett eluttag där du sätter in spisens stickpropp eller en kopplingsdosa. De flesta spisar levereras med sladd och stickpropp, men inte alla. Om spisen inte har en stickpropp ska installationen göras av en behörig installatör.
  • Om du bor i en bostadsrätt bör du fråga föreningen vilken typ av spis du kan installera.

Induktionsspisar är dyra, och om du måste göra ett kabelbyte eller någon annan åtgärd kan det kosta ett par tusen kronor extra. Det kan alltså löna sig att kontrollera anslutningen i förväg.

 

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.