Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Spisar – bäst i test

Spisarna i vårt senaste test är jämngoda. De är lätta att hantera, bakar, steker och grillar med gott resultat. Men en föll igenom i säkerhetstestet. Och temperaturhållningen varierar för många ugnar – kurvan svänger upp och ner från den inställda temperaturen.

Sex ”basspisar” som är enkla och rejäla att hantera finns i vårt senaste test. Induktionshällar blir allt populärare, men fortfarande säljs många spisar med keramisk häll, och det har samtliga i vår test. Alla har också ugnar med både vanlig värme och varmluft.

Två spisar, Bosch HCE622123V och Electrolux EKC6051BOW, delade på förstaplatsen i testet. Båda fick 61 i samlat betyg. Gorenje EC87321AW-SW tappade totalt i säkerhetstestet och fick därför bara 32 i betyg.

Gorenjespisen blir alldeles för varm på utsidan när ugnen är på. 96° uppmättes som mest. Det innebär en klar risk för brännskador om man skulle råka komma emot spisen.

– Gorenjespisen är alldeles för dåligt isolerad, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Den har klara säkerhetsbrister och är särskilt farlig om man har barn i köket.

Läs även vårt test av ugnar med ånga och ugnar med pyrolysrengöring .

Ny standard

Förra året infördes en ny standard, som innebär att en spis inte får bli varmare än 55° över rumstemperatur, som anges till 20°. Maxvärmen får alltså vara 75°, och det klarade de andra spisarna i testet. Electroluxspisen låg dock snäppet över gränsen med 79°. Bäst var Bosch, som bara blev 54° på ytan.

Gorenjespisen hade en annan brist; den drog 1,2 W i standby-läge, vilket är över EU:s ekodesigndirektiv. De övriga spisarna drog ingen ström alls i standby. Dessutom var den långsam; tog klart längst tid på sig för att grädda muffins och ugnsbaka en kyckling.

Spisarna har samma yttermått, och de följer svensk köksstandard med 60 cm bredd. Däremot varierar ugnsvolymen en del. Störst är Electrolux och Elektro Helios ugnar, med 74 liters volym. Minst är Gorenjes med 65 liter.

Temperaturfunktionerna är ett intressant kapitel. Vi ställde in ugnarna på 80°, 125° och 200°. När vi sedan mätte den verkliga temperaturen fick vi en del överraskningar. Värmen i Cylinda S 464-1 KV var till exempel 144° i stället för 125°, medan Bosch höll 216° i stället för 200°.

Så stora avvikelser kan förstås påverka rätten du har i ugnen. Värmen varierade också en hel del. Upp till 19° variation mätte vi upp på Cylindaspisen. Värmefunktionerna är lite olika på ugnarna. På Cylinda S 464-1 KV kan man ställa in separat både över- eller undervärme, men övriga har inte den dubbelfunktionen.

Också grillfunktionen varierar. Alla har grill med varmluft, medan fyra av spisarna också har möjlighet att få grillvärme med konventionell värme. Electrolux och Elektro Helios har inte grillfunktion med vanlig värme. 

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se

 

Slutsats

Råd & Rön har testat sex basmodeller av spisar som samtliga har keramisk häll och ugnar med både konventionell värme och varmluftsfunktion. Två spisar blev bäst i test, Bosch HCE622123V och Electrolux EKC6051BOW, båda med betyget 61.

Bosch fick lite bättre hanterbarhetsbetyg, medan Electrolux fick bättre betyg för funktioner som uppvärmning. Extra plus för Electrolux och Elektro Helios ugnar, som är mycket lätta att rengöra.

Varning för Gorenjes spis EC87321AW-SW, som föll igenom i säkerhetstestet. Varmaste ytan på spisen när den var påslagen var 96°, vilket innebär en klar risk för brännskador. Spisen drog också 1,2 W i standby-läge – mycket förvånande eftersom övriga spisar drog 0 W. Enligt EU:s ekodesigndirektiv ska standby-läget vara noll. 

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.