Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Symaskiner – bäst i test

En symaskin ska kunna sy raka sömmar, klara tjocka tyger, göra fina knapphål och sy i dragkedjor fint och prydligt. Men Råd & Röns test visar att raka sömmar inte alltid blir så raka, och undertråden kan trassla sig rejält.

Att sy sina egna kläder eller anlita en hemsömmerska var länge en självklarhet för många. Det var ett sätt att minska utgifterna; tyg var billigare än färdiga kläder, och man kunde sy om gamla vuxenkläder till barnen.

Men i takt med att konfektionsindustrin växte lönade det sig inte längre att sy hemma, och det som för många var en ekonomisk nödvändighet blev i stället en rolig hobby. I dag, när återanvändning är på modet och omsydda vintagekläder säljs till höga priser i specialbutiker, snurrar symaskinerna igen.

Råd & Rön har testat 15 maskiner i olika prisklasser, varav sex är digitala med displayer och digitala knappar. De har också olika finesser som till exempel ett stort antal dekorsömmar, möjlighet att sy bokstäver, särskilt hastighetsreglage, knapp för att starta och stoppa med mera.

Brother i topp

Bäst i test blev Brother NV 55, en digital maskin som fick höga betyg för alla sömnadstester. Den är lätt att ställa in och trä och syr jämna stygn utan att undertråden trasslar sig. Men den är inte billig, utan är testets dyraste med ett cirkapris på 6 700 kronor.

NV 55 fick 82 i samlat betyg, tätt följd av Brother NV 15, som fick 81. Det är också en bra digital maskin men betydligt billigare och kostar cirka 3 800 kronor. Den fick beteckningen Bra köp.

Båda Brother-maskinerna fick också det högsta ljudbetyget, vilket innebär att de är tystgående. Nog så viktigt när man sitter böjd över maskinen. Med ett högt buller i öronen kan det bli plågsamt till slut. En av de bullriga maskinerna är Ikeas lilla Sy, som är testets billigaste, den kostar bara 600 kronor.

Men den kan vara bra som nybörjarmaskin; den är lätt att hantera och fick hyfsade betyg för sömnadstesterna. Den väger bara 5,3 kilo, och det kan vara en fördel om man ska lyfta upp den på ett bord när man syr och sedan stuva in den i en garderob efteråt. De tyngsta symaskinerna väger nästan dubbelt så mycket, 9–10 kilo.

Lägga upp jeans är enkelt med en bra maskin. Vi testade en maskin som till och med heter Super Jeans 15, av märket Toyota. Men den var inte superbra, utan fick bara en etta i betyg när vi sydde korsade sömmar. Om man ska fålla ett byxben kommer man ju att korsa de längsgående sömmarna, och då krävs det en maskin som klarar detta.

Antalet sömmar varierar stort. Rekordet hade Husqvarna Opal 650, med 160 olika dekorsömmar. Testvinnaren Brother NV 55 har 135 sömmar, Singer 8280 hade bara sju. Vet du med dig att du kommer att sy mycket, och tycker om att sy dekorationer på kläder, kan du naturligtvis ha mycket roligt med en maskin med många sömmar. Men då får du också vara beredd att betala för det. Husqvarna Opal 650 kostar cirka 6 000 kronor.

En maskin höll inte måttet

Att undertråden trasslar sig är ett elände, det vet alla som syr. Men de nya maskinerna klarar detta riktigt bra. Alla utom Husqvarna Emerald 118 fick mycket bra betyg när vi testade att köra maskinerna på högsta hastighet med tråd, men utan tyg.

På Husqvarnamaskinen uppstod en trasslig härva, och det var heller inte helt lätt att byta undertråden, en svårighet på flera maskiner. En maskin föll igenom helt, AEG NM 510. Två exemplar av den maskinen gick sönder vid hållbarhetstestet.

Det testet motsvarar 50 timmars användning, men den första AEG-maskinen lade av efter tre timmar, den andra efter 17. Den hamnade därför sist i testet.

– Vi bedömde att det var ett mekaniskt fel men kan inte säga exakt vad som hände inne i maskinen. Den blockerades på något sätt och tvärstannade, säger Anna Edberg, testansvarig.

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
anna-edberg-2018
Anna Edberg
Testansvarig
anna.edberg@radron.se

 

Här kan du se en film från vårt testlabb:

Slutsats

Råd & Rön har testat 15 symaskiner. Generellt klarade sig de digitala bäst. Priserna varierar från 6 700 kronor för Brother NV 55, som också blev bäst i test, till Ikea Sy, som bara kostar 600 kronor.

Brothermaskinerna klarade sig bra; den bästa, NV 55, fick 82 i samlat betyg, NV 15 på andra plats fick betyget 81 och utnämndes till Bra köp. Men är du nybörjare och inte har så stora krav på antal sömmar och extra finesser kan du mycket väl köpa Ikeas billiga maskin.

AEG NM 510 klarade inte hållbarhetstestet. Vi provade med två exemplar, och båda maskinerna lade av långt före de 50 timmar som testet omfattade

 

Trotjänare i hushållet

Singer symaskinSymaskinen är den äldsta och mest spridda av alla hushållsmaskiner. Den allra första symaskinen patenterades redan 1790 av Thomas Saint i England. Den var helt i trä och bara avsedd för att sy skor.

Den första symaskinen för kläder konstruerades 1851 av Isaac Merrit Singer. Han grundade företaget I. M. Singer & Company, som i många år var världsledande på försäljning av symaskiner. 1889 kom den första elektriska symaskinen. Först användes de bara inom konfektionsindustrin. Trampsymaskinen, eller en som manövrerades med hjälp av svänghjulet, var länge de vanligaste för hemmabruk.  

 

Ellen satsar på hemsytt

Ellen Styrélius lärde sig sy av sin syintresserade mamma redan i 8–9-årsåldern. När hon var tolv sydde hon egna kläder. Och i studentpresent önskade hon sig en symaskin.

Ellen Styrelius– Det är tillfredsställande att tillverka något själv, och det kan också kännas roligt att ha till exempel en klänning som ingen annan har, säger Ellen Styrélius.

Ellen, som nu är 23 år och studerar på Konstfack, har sytt kläder i halva sitt liv. Syslöjden var ett favoritämne i skolan. När hon fick sin egen maskin valde hon en enklare Husqvarnamodell:

– Jag ville inte ha en maskin med en massa finesser och dekorsömmar, det tycker jag snarast är stressande. Jag ville hellre ha en enkel med de vanligaste sömmarna, det räcker för mig.

– Men vissa extra tillbehör är bra. Till exempel finns en speciell pressarfot att sy knapphål med. Man sätter fast knappen man ska använda i pressarfoten, och sedan mäts storleken på hålet automatiskt.

Ellen har haft sin maskin i fem år nu, och hon är fortfarande mycket nöjd med den. Numera köper hon ofta billiga second hand-kläder och syr om.

– När jag pluggar har jag inte riktigt tid att sy ett helt nytt plagg, och jag har inte råd att köpa så mycket nya kläder heller, säger Ellen. Då går det fortare och blir billigare att ändra ett gammalt.

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.