Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tryckkokare - bäst i test

Det går snabbare, det blir billigare och maten så mycket godare. Nu är tryckkokaren här igen – fast i modern och säker tappning, visar Råd & Röns allra första test av denna köksklassiker.

Glädjen i att laga mat från grunden – det är något som vi i Sverige håller på att hitta tillbaka till. Och därmed har vi fått en renässans för tryckkokaren. Men de kokare som nu står i blänkande rader på varuhusen och säljs på nätet är av helt annat slag än de som såldes på 50-talet.

Moderna, effektiva och säkra, visar Råd & Röns test. Och de tilltalar en ny generation. Fredrik Åhlén, strax över 30, med webbplatsen tryckkokning.se kastade sig utan fördomar och med full entusiasm över tryckkokarna för ett par år sedan.

– Jag har alltid varit road av mat och näringslära. Det i kombination med att jag är en stressad småbarnsförälder gör tryckkokaren perfekt. På webbplatsen samsas recept och goda råd med handfasta provningar av olika tryckkokare

Sparar energi

– Man får prova sig fram vilka tider som gäller för olika rätter och för just sin spis. De moderna tryckkokarna är så täta, du kan inte provsmaka hela tiden, och du känner inte doften i köket. Aromen stannar kvar i grytan i stället. En klar bonus med de kortare koktiderna är att du sparar energi.

Billigt framdelskött som högrev var sådant som Fredrik Åhlén aldrig köpte tidigare. Det tar två timmar att bli mört; nu kokar han kalops på 30 minuter till vardags. Potatis till potatismos på fem minuter och så mosar han med en stamp direkt i kastrullen. Passar bra, eftersom potatisen lätt kan bli överkokt.

Fryst kött i grytan

Annica Triberg i Kalmar är matjournalist och författare och har gett ut en rad kokböcker, nu senast om att ta tillvara maten bättre. Hon erkänner att det var först för något år sedan som hon började använda tryckkokare. Och blev helfrälst. Hon har frysen full med kött, lamm mest, olika styckningsdetaljer. Tryckkokaren är perfekt för det.

– Jag kan lägga ner det frysta köttet direkt i tryckkokaren tillsammans med lite rotfrukter och en god buljong. En liten stek för fyra personer blir klar på en halvtimme. Du smakar av den, skivar den, och känns den inte riktigt klar är det bara att köra den lite till, säger hon.

Kyckling är svår att grilla utan att den blir rå inuti och vidbränd utanpå. Förbered den genom att koka den i tryckkokaren i en god barbecuesås några minuter. Bönor, som annars har så lång koktid, passar också utmärkt i tryckkokaren; du behöver inte ens blötlägga. Det blir godare och mycket mer ekonomiskt än att köpa färdigkokta på burk.

– Men inte späda grönsaker, dem vill jag ha knapriga. Och fisk är det inte heller någon idé att lägga i tryckkokaren.

Annica Triberg råder nybörjaren att köpa en enkel, inte för krånglig tryckkokare med få delar.
– Det är inte svårt alls; efter två gånger har du lärt dig hur den fungerar. Som kaffebryggaren ungefär. Under lång tid har tryckkokaren varit mer eller mindre bortglömd i svenska kök.

– Jag har väninnor i 60-årsåldern som fick tryckkokare i lysningspresent men aldrig packade upp den. Den står oanvänd kvar i garderoben. Synd, eftersom långkoket går så snabbt i tryckkokaren. Och framför allt: Det blir så gott! Köttet blir saftigt och mört, inte alls torrt. Rotmos och fläsklägg till exempel, helt underbart!

Den som säger det är Christina Möller, medlem i Sveriges Konsumenters livsmedelsgrupp och tidigare chef för KFs provkök under 25 år. Hon har varit med om att tryckkokaren helt försvann från de svenska köken under många år.

– Jag har haft matlagningskurser för invandrarkvinnor från Iran bland annat. De släppte aldrig tryckkokarna, de tyckte inte att de kunde få dem nog stora, 8-liters helst. Och de var jätteduktiga på att ta hand om råvaror, laga mat från grunden.

Guylene Zielfelt, invandrad fransyska i Stockholm, använder sin tryckkokare varje vecka.
– Jag fick den av mamma; i Frankrike använder alla tryckkokare. Jag kokar soppa enligt klassiskt recept, lök, potatis och morötter, det tar bara tio minuter. Och linssoppa, franska linser, som jag lyckats hitta i en liten butik här.

En specialitet för Guylene Zielfelt är en marockansk gryta med lammkött och majrovor, ett riktigt långkok som smakar himmelskt och tar halva tiden i tryckkokaren jämfört med i en vanlig kastrull.

Fem basmodeller

Vi har valt att testa fem basmodeller, även om det också har börjat komma mer avancerade på marknaden. Alla är effektiva och snabba och får samma betyg för funktion. Vilken du väljer är mycket en prisfråga. Den billigaste tryckkokaren, från Tefal, är bra för sitt pris, men några detaljer på kastrullen blir lite varma, därav det något sämre betyget för säkerhet.

Alla tryckkokarna är dock i grunden mycket säkra. De har utsatts för tuffa prov med högt tryck, men någon risk att de ska fara i taket är det verkligen inte. Kastrullerna har ventiler som släpper ut ångan om trycket blir för högt.

Locken är också konstruerade så att man bara kan sätta på dem i exakt läge, så att det blir ordentligt tätt. Krångligt de första gångerna, innan man lärt sig, men onekligen en bra säkerhetsåtgärd.

Bra köp

OBH Nordica 8511 är ett bra köp, för 1 400 kronor får du en effektiv och hållbar tryckkokare. Arbetstrycket kommer inte upp lika högt som i testvinnaren Demeyere, men å andra sidan spelar det ingen avgörande roll för hur effektiv tryckkokaren är. OBH Nordica är också lättast av alla kastrullerna.

Bäst i test är tryckkokaren från Demeyere, den är också tusenlappen dyrare än OBH Nordica.

Alla tryckkokarna är hållbara med jämn botten även efter lång tids användning. Vi har diskat alla i maskin, utom OBH Nordica och Demeyere, där du avråds från maskindisk av tillverkaren. De övriga klarade maskindisken bra utan skador. De testade tryckkokarna rymmer drygt 6 liter, en mellanstorlek. De finns också i mindre storlekar, kring 4 liter, men även större, 8 liter.

Text: Cristina Farm

Tips

  • Läs manualen noga – tryckkokarna kan fungera olika.
  • Ha alltid tillräckligt med vätska i kastrullen. I stället för vatten kan du till exempel ha en god buljong eller passerade tomater.
  • Värm tryckkokaren på spisen tills trycket är uppnått.
  • Sänk värmen till ett minimum och ställ äggklockan.
  • När klockan ringer, öppna ventilen och släpp ut ångan.
  • Trycket har fallit och du kan öppna kastrullen.

Så testade vi

Vi har testat en rad egenskaper hos tryckkokarna i laboratorium. Vi har mätt deras effektivitet genom att klocka hur lång tid det tar för 2 liter vatten att värmas till 90 grader och att komma upp till arbetstryck.

Tryckkokarna utsattes också för högt tryck, från 5 till 10 bar, för att se om kastrullerna gick sönder eller om locket släppte. Alla tryckkokare som vi testade läckte från packningen, men de gick inte sönder. Temperaturen på olika delar, till exempel handtagen, mättes också.

Vi granskade lock och packningar och maskindiskade kastrullerna 100 gånger, utom Demeyeres och OBH Nordicas, där tillverkarna avråder från maskindisk.

Bottnen ska vara helt jämn men kan förändras efter användning. Därför mättes bottnen före och efter ett test då kastrullen värmdes upp till 250 grader och sedan kyldes ner med vatten till 20 grader. Detta upprepades 25 gånger. En ytterst liten deformering av bottnen accepteras, inte mer än 1 mm enligt standard. Vi hade tuffare krav, inte mer än 0,15 mm.

Slutsats

Råd & Rön har testat fem basmodeller av tryckkokare. Alla är effektiva och snabba. Alla är också i grunden säkra, även om Tefal Secure 5 får anmärkning för att en del detaljer blir lite varma. Bäst i test är tryckkokaren från Demeyere som presterar det högsta arbetstrycket. OBH Nordica 8511 är ett bra köp, en effektiv och hållbar tryckkokare för 1 400 kronor.

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.