Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tidigare test: Ångugnar 2015

Ångugnar börjar bli trendigt och Råd & Rön har hårdtestat sju varianter. En ugn med bara ånga klarar inte alla rätter, så kombiugnarna är de mest prisvärda.

ugn

Även om de första ångugnarna kom redan på 1970-talet har de fortfarande endast en liten del av marknaden. De används mest på restauranger och flera kändiskockar har uttalat sig om deras fördelar. Nu har tillverkarna börjat intensifiera sin marknadsföring kring ugnarna.

Några av reklamargumenten är att matlagningen i ugnarna är skonsam, inte lakar ur vitaminer och mineraler samt bevarar råvarornas fräschör. Ångugnen är i grunden en vanlig ugn, men har en behållare som du fyller med vatten när du vill använda ångfunktionen.

I VÅRT TEST hade vi en ugn – Siemens – med enbart ångfunktion och fem ugnar där du kan använda enbart varmluft, enbart ånga eller en kombination av båda. I ugnen från Ikea kan du köra med varmluft eller varmluft/ånga, men inte med enbart ånga.

Siemensugnen fick högt totalbetyg, 79. Men eftersom den är en ren ångugn klarar den inte all matlagning och brödbak, och den kunde därför inte genomgå samma test som de andra ugnarna. Köper du en sådan måste du komplettera med en vanlig ugn, och det blir en dyr köksutrustning – ugnen från Siemens kostar cirka 12 000 kronor.

Bäst i test av kombinationsugnarna är Electrolux EOB9956VAX, som får bra resultat när det gäller alla tre uppvärmningssätten, och 67 i samlat betyg. Kombiugnarna Electrolux EOB8841WOX och Bosch är nästan lika bra men cirka 10 000 kronor billigare, så de blev utsedda till Bra köp.

Vi har testat alla ugnar (utom Ikeas) med enbart ånga. Då lagade vi broccoli, crème caramel och en hel måltid med lax, potatis och broccoli. Crème carameltestet blev en riktig vattendelare. Några av puddingarna blev perfekt gräddade, med fin och jämn textur. Andra blev ljusgula, överkokta saker fulla av blåsor.

Måltiden var lite knepig i flera av ugnarna. I Siemens och Bosch gick det att stoppa in alla tre råvarorna på en gång, men i de andra fick du lägga in potatisen först, koka några minuter, sedan broccolin och sist laxen. Lite pyssligt att hålla koll på tiderna så att allt blev färdiglagat samtidigt.

NÅGRA AV UGNARNA har autoprogram så att de ställer in temperaturen automatiskt – en bra funktion som förenklar matlagningen. Alla ugnarna var också bra på att hålla temperaturen, så du kan lita på att de uppnår de antal grader som du har ställt in dem på.

När vi körde kombinationen varmluft/ånga gräddade vi limpor och anrättade en fläskstek med gott resultat. Men Whirlpools ugn är så liten att vi inte kunde göra en fullstor limpa. Ugnen rymmer bara 30 liter, eftersom ångbehållaren tar stor plats.

Boschs och Askos ugnar är lika höga som Whirlpools ugn, 45 centimeter, men rymmer 47 respektive 51 liter. Varmluftsfunktionen använde vi för att laga en hel kyckling, grädda minimuffins och grilla rostbröd. Också här fick Whirlpoolugnen sämre resultat eftersom den är så liten att den bara rymde en plåt med muffins. Dessutom saknar den grillfunktion, så rostbrödstestet kunde inte genomföras.

Att göra rent en ugn är ju inte en speciellt rolig syssla. Och de här ugnarna kan inte ha pyrolysrengöring, eftersom den kräver så hög värme att ång behållaren kan förstöras. Fram med ugnsrengöringsmedlet alltså. Men med Bosch kombiugn går det lätt, den har en ny typ av keramikbeläggning som gör att fettstänk bryts ner av syre och värme.

ALLA UGNARNA HAR energimärkning A utom Bosch som har A+. Men vi har tidigare skrivit om att energimärkningen inte är helt rättvisande, och det visar sig nu också. Ikeas ugn drog till exempel 2 584 Wh när vi lagade fläskstek, jämfört med Electrolux EOB8841WOX som bara drog 1 421 Wh, trots att de har samma märkning. 

LÄS VIDARE: Råd & Röns senaste test av ångugnar

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se
Shutterstock
Foto
ICRT
Foto

 

Slutsats

Råd & Rön har testat 7 ångugnar. 6 är kombiugnar, de har vanlig värme plus ångfunktion. Siemens ugn är en ren ångugn. Köper du en sådan måste du komplettera med en konventionell ugn om du till exempel vill steka kött eller baka.

Ugnarna var ganska jämnbra, men Bäst i test blev Electrolux EOB- 9956VAX. Den hade överlag bra resultat i matlagningstesterna, både med klassisk uppvärmning och ångvärme. Den var också lätt att hantera. Men den är dyr, 23 500 kronor.

Två ugnar blev utsedda till Bra köp, Electrolux billigare modell EOB8841WOX och Bosch CSG656BS1. Mirakulös från Ikea är en billig och bra ugn, men fick inte utnämningen Bäst i test eftersom den inte kan användas med enbart ångfunktion. 

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.