Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Våffeljärn - bäst i test

Klara färdiga - grädda!

Ett bra våffeljärn ska ge frasiga våfflor på nolltid, jämnt gräddade och utan att vi bränner oss. Inte alla våffeljärn lyckas med det, visar Råd & Röns test.

Våffeljärnet åker fram bara en gång om året i en del familjer, till våffeldagen nu på våren. Hos andra, läs barnfamiljer, åker det fram titt som tätt. Frasiga våfflor är enkelt och himmelskt gott efter en skidtur och en värmande soppa på vintern.

Eller varför inte med glass och färska jordgubbar på sommaren? Godaste våfflorna är nygräddat varma och frasiga; därför är det viktigt att det går fort och enkelt att grädda dem.

Ett bra våffeljärn sköter sig praktiskt taget självt medan du smaskar i dig den senast gräddade våfflan. Vi har testat tio våffeljärn, och kvaliteten är verkligen skiftande.

En klar vinnare är Åviken 907. Det gräddar snabbt och jämnt på både under- och översidan av våfflan. Smeten sprids ut i hörnen så att alla hjärtan fylls ut helt, nog så viktigt. Våffla nummer ett ser likadan ut som sista våfflan, och du kan lita på att när den gröna lampan lyser så är våfflan färdiggräddad, inte bränd och inte heller degig.

I ett sämre järn vet du aldrig riktigt när våfflan är klar. Du frestas att lyfta på locket flera gånger för att kolla, och då mister våfflan sin frasighet.

Handtag som bränns

Det sämsta järnet, OK OWA 300, som säljs av MediaMarkt, tar dubbelt så lång tid på sig att grädda våfflorna som Åviken 907. Det är också si och så med gräddningen, våfflorna får ojämn färg och lampan som ska visa när de är klara kan du inte riktigt lita på

. Allvarligast är ändå ett alldeles för hett handtag på MediaMarkts järn, 68 grader. Du måste ha grytlapp för att hålla i det. Med eller utan grytlapp riskerar du också att bränna dig på sidan av handtaget, där vi uppmätt över 90 grader. Visst är järnet billigt, 150 kronor, men det är ändå bortkastade pengar – köp det inte!

Andersson WMR 1.1, som säljs av NetonNet och Siba, hör också till de sämre våffeljärnen. Det gräddar ojämnt och har dåliga gångjärn som lätt hakar upp sig och gör att smeten rinner utanför när du stänger järnet. Även på det här järnet riskerar du att bränna dig ordentligt på ytterkanten, där vi mätte 200 grader!

Bra beläggning

Alla våffeljärn som vi testat har en beläggning som gör att smeten inte fastnar så lätt. Skönt att slippa oset; äldre våffeljärn utan beläggning får man smöra ordentligt för att det inte ska fastna. Beläggningarna är slitstarka – vi har provat med att repa med ett vasst verktyg enligt en standardiserad metod. Det blev repor men beläggningen lossnade inte från järnet.

Vi har också provat hur lätta järnen är att göra rena. Ett våffeljärn kan rymma många skrymslen – riktiga smutsfällor. Svårast att få rena var OK OWA 300 och Wilfa WAS-623. Våffeljärn hör inte till de värsta energibovarna i hemmet, men det varierar väldigt hur mycket el de drar, Åvikens våffeljärn 907 drar till exempel bara hälften så mycket el som deras modell 904. Här finns plats för produktutveckling.

Större våfflor

Alla våffeljärn som vi testat är enkeljärn, du gräddar en våffla åt gången. De flesta är traditionellt runda med fem hjärtan i varje våffla. Åviken 904 är fyrkantigt med fyra, något större hjärtan. Ännu större och fler hjärtan, sex stycken, får du i OBH Nordica King Size Waffle och Wilfa WAS-623.

Om ni är flera i familjen kan det vara praktiskt med dubbeljärn där du gräddar två våfflor åt gången. De flesta av modellerna i testet finns också som dubbeljärn.

Christina_Farm_byline
Cristina Farm
Text
radron@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se

Tips: behåll frasigheten

En våffla blir snabbt saggig om den inte äts direkt efter gräddningen. Om du ändå vill grädda våfflorna i förväg för att få lugn och ro vid matbordet: Håll dem varma i ugnen på låg värme, cirka 100 grader. Frasigheten rentav förstärks.

Slutsats

Råd & Rön har testat tio våffeljärn, samtliga enkeljärn. Bäst i test är Åviken 907, ett mycket bra järn som gräddar snabbt och jämnt. Du kan lita på att våfflan är färdiggräddad när den gröna lampan lyser.

Även OBH Nordica Compact Smart är ett bra järn, som gräddar jämnt även om kontrollampan kan vara något svår att se. Coline, Våffeljärn Enkelt, från Clas Ohlson är ett prisvärt våffeljärn. Lätt att sköta, gräddar snabbt men något ojämnt.

OBH Nordica King Size Waffle ger större våfflor med sex hjärtan. Enkelt att sköta, gräddar snabbt men ojämnt. Varning för OK OWA 300. Det tar lång tid på sig att grädda och det gräddar ojämnt. Allvarligast är dock att handtaget blir alldeles för hett att hålla i.

Prenumerera
pren55

Läs allt av Råd & Rön

 Oberoende tester – vi säger ifrån när saker inte håller måttet
 Tydliga guider – hjälper dig göra smarta och hållbara val
 Vassa artiklar och varningslistor – alltid utan reklam

     Beställ här >>