Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Vattenkokare 2013

De flesta vattenkokare är bra och klarar sin uppgift på ett kick. Men somliga blir onödigt heta och kan orsaka brännskador, visar Råd & Röns stora test.

Vattenkokaren är en bra mojäng. Funktionell. Den kokar upp vatten nästan på momangen, och den drar betydligt mycket mindre energi än en spis­platta. Sedan 1980-talet och framåt har den också fått en självklar plats i det svenska köket.

Om det sistnämnda beror på tidsbrist, ökad miljöinsikt, nutidens fäbless för nya köksprylar (design!) eller en kombination av dessa olika omständigheter – det kan vi låta vara osagt.

Sant är i alla fall att denna apparat nume­ra är en välexponerad köksaccessoar och att till och med EU-kommissionen tipsar oss om den. Samtidigt uppmanas vi förstås att inte slösa med för mycket vatten; om vi européer bara lät bli ”att koka en onödig liter vatten om dagen skulle den sparade energin kunna driva en tredjedel av Euro­pas gatubelysning”.

Men hur bra är de, då? Är de snabba, säkra? Lätta att hantera? Råd & Rön har testat totalt 40 vattenkokare. Det första man kan säga är att de samlade betygen (37–82 på vår 100-gradiga skala) spretar nästan lika mycket som priserna (350–1 300 kronor) och att det inte finns något som helst samband däremellan. Ju dyrare desto bättre, eller tvärtom, stämmer alltså inte.

Den mycket lätthanterliga Bosch TWK8613, som är bäst i test med sina 82 poäng, kostar till exempel 700 kronor mindre än modellerna från Cuisinart och Russell Hobbs, som fick 66 respektive 54 i samlat betyg. Denna Russell Hobbs pe­kade för övrigt våra experter ut som den modell som gav det sämsta kvalitetsin­trycket av alla; tung, högljudd och hopp­lös att rengöra. Philips HD4646 fick lika dåligt betyg.

Snabbast och trögast

Några av de snabbaste vattenkokarna är testvinnaren från Bosch, Philips HD4685 och Sandstrøm SKET211. Den senare kokar upp en liter vatten på bara 2 minuter och 51 sekunder. Långsam­mast är den 1 200 kronor dyra Bodum Bistro 11445, som behöver ytterligare en och en halv minut på sig för att åstad­komma samma sak – hela 4 minuter och 26 sekunder.

Samma Bodum-modell är annars myck­et lätt att bära och hantera, likaså att fylla och hälla vatten ur, men från testsynpunkt är det en tämligen medioker kokare: Dyr? Ja. Snygg? Kanske. Bra? Sådär.

Risk för brännskador

Visst vill man att det ska gå någorlunda snabbt att koka vatten, men tidsåtgången är ändå inte lika viktig som säkerheten. Och det är det som är den stora nackde­len. Många kokare blir nämligen nästan kokheta på både utsidor och lock, och där­för är det självklart mycket viktigt att man placerar kokaren utom räckhåll för barn.

Samtliga kannor är sladdlösa och står i stället placerade på bottenplattor med dolda värmeelement.

De testade modellerna från Sandstrøm och Electrolux drar mest energi med sina 0,13 kilowattimmar. Nästan alla övriga mo­deller drar vardera 0,11 kilowattimmar.

Text: Pontus Ohlin

Testansvarig: Ronny Karlsson

 

Slutsats

Råd & Rön har testat sammanlagt 40 olika vattenkokare i ett laboratorium. Framför allt har vi testat hur bra, snabba och lätthanterliga de är, men vi har också undersökt om det finns risk att bränna sig på dem.

Bäst i test är Bosch TWK8613 och syskonmodellen TWK8611, som båda kostar cirka 600 kronor. De kokar en liter vatten på bara tre minuter och är förträfflig både säker­hetsmässigt, och hanterbarhetsmässigt.

Flera modeller måste flaggas med varning, eftersom locken blir så extremt hett – nästan 100 grader!