Att koka en liter vatten tar mellan tre och en halv minut och fyra minuter för alla modeller i testet utom för en.
Vi har också testat om vattenkokarna stänger av sig själva direkt när de har uppnått koktemperatur för att inte slösa onödig energi. Fyra av modellerna gör inte det.
Om du är ute efter att spara energi är det viktigt att inte koka mer vatten än du behöver. Skillnaden mellan minsta möjliga mängd som de olika kokarna är anpassade för är stor, så om du vet med dig att du ofta bara vill ha vatten till en kopp kan det vara värt att välja en vattenkokare som klarar en liten mängd vatten. Vi har testat hur snabbt de olika modellerna kokar den minsta mängden vatten som är angiven att de klarar. Här är skillnaden större än när det gäller att koka en liter, och flera modeller får lägsta betyget för den här aspekten.
Trots att vattenkokaren är en så enkel produkt finns det funktioner som skiljer modellerna åt. I sex av produkterna i vårt test finns det möjlighet att värma vattnet till andra temperaturer än kokpunkten. Bra om du till exempel vill brygga grönt te eller någon annan dryck som inte kommer till sin rätt med kokhett vatten.
I fyra av modellerna – Siemens, Bosch, Electrolux och Kitchenaid – kan du välja vilken temperatur du vill att vattnet ska ha. Vattenkokaren från Melitta har en steglös inställning, utan temperaturangivelser, och modellen från Russell Hobbs har en termometer på utsidan så att du själv kan slå av kokaren när den nått önskad temperatur.
I tidigare test har vi haft vattenkokare som har gett bismak och lukt av plast i det värmda vattnet, men det problemet finns inte i någon av de nu testade modellerna. Vi har också undersökt om vattnet innehåller polycykliska aromatiska kolväten, PAH, som kan orsaka cancer. Vi hittar PAH:er i sex av modellerna, men i nivåer som ligger under det gränsvärde för dricksvatten som finns.
För att ta reda på om det finns risk att bränna sig på vattenkokaren har vi mätt vilken temperatur modellerna får på utsidan vid användning.