Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Tvätt- och torkmaskin – bäst i test

Har du inte plats för två maskiner är en kombinerad tvättork kanske den enda lösningen. Men se då till att välja en som får hyfsat betyg för torkningen, för de flesta får inte tvätten helt torr.

Med en kombinerad tvätt- och torkmaskin får man både en tvättmaskin och en torktumlare i en och samma maskin. Fördelen är att det sparar plats, men nackdelen är att man får kompromissa med resultatet. Många tvättorkar har problem med att få tvätten riktigt torr. De är också dyrare än vanliga tvättmaskiner, men frågan är om man får så mycket torkning för de extra tusenlapparna.

Vårt test visar att tvättorkarna tvättar bra. Med undantag av Cylinda får de flesta tvättorkar betygen 6, 7 och till och med 8 för sin tvättförmåga, vilket är i klass med vanliga tvättmaskiner. Liksom vanliga tvättmaskiner har tvättorkarna problem med sköljningen, låter mycket när de centrifugerar och tar lång tid på sig, men de får överlag bra betyg.

Däremot är tvättorkarna mycket sämre än torktumlare på att torka tvätten. I några fall är det så mycket som 10–19 procent fukt kvar efter torkningen. Helst ska en last bomull som torkas skåptorr ha 0 procent restfukt, medan syntet ska ha 1 procent. Redan vid några procent restfukt känns fukten med handen.

– Det är inte bra siffror. Kläder med så mycket fukt kvar känns fortfarande riktigt blöta när man tar ut dem, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Problemet är att eftersom trumman är mindre än på vanliga torktumlare ryms helt enkelt inte den teknik som gör moderna torktumlare effektiva. Det här resulterar också i att kläderna blir väldigt skrynkliga, eftersom de blir så hopträngda i trumman.

Ytterligare ett problemär den sammanlagda tvätt- och torktiden. Den är oerhört lång – i AEG:s och Husqvarnas maskiner är kombinationsprogrammen över 9 timmar. Det betyder att antalet tvättar som man hinner köra per dag är begränsad, om man vill torka all tvätt. Dessutom går det inte att torka samma mängd tvätt som man tvättar (om man tvättar full last).

– Antingen får man alltså ta ut tvätten och hänga en del av den, eller så får man tvätta mindre än full last. Ingen variant är helt optimal, säger Ronny Karlsson.

Tvättorkarna drar också ganska mycket energi, men framför allt mycket vatten. Detta eftersom de använder rinnande vatten för att leda bort kondens under torkningen.

För den somär riktigt trångbodd finns en kompakt maskin, Candy GVSW45385DW, samt en toppmatad, Kenny WD 1300. Candys maskin är drygt 10 centimeter mindre djup än de andra maskinerna, medan Kennys är 15 centimeter smalare. De är dock inte särskilt bra, får bara 43 respektive 44 i samlat betyg. Candys maskin får inte syntettvätten torr alls, utan lämnar 19 procent fukt kvar efter avslutat program, trots att den tar lång tid på sig.

Den maskin som blir Bäst i test, Miele WTH 130 WPM, kostar över 25000 kronor. De två maskiner som kommer därefter, AEG och Husqvarna, tvättar riktigt bra, men är de som tar längst tid på sig. Bosch, Siemens och Electrolux tvättorkar tvättar bra, och torkar hyfsat. Här kan den som är trångbodd hitta en variant som tvättar och torkar hyggligt, men som inte kostar (den skrynkliga) skjortan.

– För mindre hushåll, som inte har plats för vare sig separat torktumlare eller någonstans att hänga tvätten, kan tvättorkarna fylla ett visst behov, men med begränsning. Har man familj och tvättar mycket är det tveksamt om de räcker. Man bör också fundera på hur ofta man kommer att behöva använda torktumlaren – om det är värt att betala den extra summa som det kostar, säger Ronny Karlsson.