Hoppa till innehållet

Ingen grönsak får rött ljus

Efter fisk- och köttguiden har nu Världsnaturfonden lanserat en vegoguide. Den ska hjälpa konsumenter att göra hållbara val.

Publicerad

Grönsakerna får grönt, gult eller orange ljus beroende på vilken miljöpåverkan de har. 

I guiden bedöms vilken klimatpåverkan grödan har, hur den påverkar den biologiska mångfalden, samt risken med bekämpningsmedelsanvändning och vattenanvändning.

Grödor du kan äta ofta är märkta med grönt ljus, grödor som du kan äta ibland med gult ljus, och de som får orange ljus ska du vara försiktig med och helst välja något annat.

– Vi ser att trenden är att vi äter mer vegetariskt. Då tycker vi att det finns ett behov av att granska även det vegetariska och inspirera till hållbara val även där, säger Anna Richert, som är matexpert på WWF.

Men är inte vegetabilier alltid bättre än kött?

– Det beror på vad man undersöker. I livscykelanalyser ligger klimatpåverkan och markanvändningen nästan alltid lägre för vegetabilier. När det gäller de andra områdena så är guiderna inte jämförbara eftersom det är olika saker som bedöms. Så klart har vegetabilierna påverkan på biodiversitet, bekämpningsmedel och vatten som vi måste granska men det är svårt att jämföra med köttet. Om till exempel en avokadoodling anläggs där det har funnits skog tidigare kan det leda till en avsevärd förlust av biologisk mångfald, säger Anna Richert.

Däremot är det inte någon grönsak som får rött ljus, vilket förekommer i både köttguiden och fiskguiden. Rött ljus betyder att du ska undvika produkten helt.

– Vi vill underlätta för konsumenten att göra hållbara val. Därför har inte några vegetabilier fått rött ljus, vi vill inte avråda så tydligt från något i vegosammanhang, säger Anna Richert. 

Förutom avokado får även hitflugna sockerärtor, oliver, mango och konventionellt odlade bananer orange ljus. Ekologiska avokados, mango och oliver får gult ljus. Grova grönsaker som rotfrukter och potatis får grönt ljus och det får ävenbaljväxter som ärtor och bönor. Några produkter, som till exempel ekologiska baljväxter, får grönt ljus med extra stjärna.

– Den har vi lagt till för att visa att det här är det allra bästa, man kan äta massor. Grönt ljus med stjärna finns inte i fisk- och köttguiden, säger Anna Richert.