Hoppa till innehållet

Här är prylarna som är sämst i test

Livsfarliga däck, värdelösa robotar och brinnande spishällar. Varje år avslöjar våra tester produkter som inte håller vad de lovar, går sönder för fort eller till och med är farliga. Här är sju produkter från förra året som du definitivt ska undvika.

Publicerad

Cylinda IHI 6 280

Brinnande hällar

En spishäll ska givetvis klara att alla kokzoner körs för fullt samtidigt när du vill laga mycket mat. Den utmaningen klarade inte Cylinda IHI 6 280 när vi testade induktionshällar senast. Ett kretskort började brinna av belastningen och Cylinda fick lågt betyg för säkerheten. Efter att vi hade publicerat testet visade det sig att vi inte var de enda Cylindakunderna som fått problem. Cylinda själva tycker inte att problemet är illa nog för att återkalla sålda hällar, utan lovar i stället att laga de hällar som får samma problem.
Läs hela testet av spishällar 

Stihl RE 130 Plus

Trasig tvätt

I vårt test av högtryckstvättar var det bara 6 av 16 som klarade livslängdsdeltestet, där tvätten körs 300 gånger. Allra sämst höll Stihl RE 130 Plus som gav upp redan efter 42 cykler. Inget att satsa på för den som vill rengöra ofta alltså.
Läs hela testet av högtryckstvättar 

Laufenn S-Fit EQ

Däcket som inte ­klarar regn

Vårt test av sommardäck är framför allt ett säkerhetstest. Tuffaste ut­maningen för däcken är hur de klarar sig på våt vägbana. Många modeller gör riktigt bra ifrån sig, men det gäller tyvärr inte Laufenn S-Fit EQ i dimensionen 235/55 R17. Däcket klarade sig hyggligt så länge vägbanan var torr, men vårt test visade att så fort väg­banan blir blöt är det en säkerhetsrisk och betyget blev därefter, uselt.
Läs hela testet av sommardäck 

Mr Valet Glass & Mirror Wipes

Smutsen blev kvar

Att få fönstren rena utan ansträngning kan vara en utmaning. Särskilt om du väljer engångsputsdukar från Mr Valet Glass & Mirror Wipes. I vårt test skulle de rengöra glasrutor som belagts med sot, fett och smuts men lyckades inte få bort något alls. Betyget för rengöring blev en etta. I ärlighetens namn ska vi kanske nämna att de andra engångsputsdukarna vi testade inte heller gjorde speciellt rent.
Läs hela testet av fönsterputsmedel 

Menuett 7876

Roboten som missar dammet

Ingen av dammsugarrobotarna i vårt test kommer i närheten av en traditionell dammsugare när det gäller att göra rent. Men vissa modeller gör ett sämre jobb än andra. Julas robot Menuett 7876 är visserligen billig, men är ändå inte värd sitt pris. I vårt test där robotarna ska få bort 20 utlagda skräphögar lyckades den med bedriften att missa alla. Rummet var alltså lika smutsigt efter robotstädningen som före.
Läs hela testet av robotdammsugare 

Samsung QE65Q800T

Hög upplösning bortkastade pengar

Tv-apparater med upplösningen 8K, det vill säga runt 33 miljoner bildpunkter, lovar klarare och bättre bild än någon tv tidigare. Men när vi testade två 8K-modeller från de ledande tillverkarna, LG 65NANO956 och Samsung QE65Q800T, var resultatet en besvikelse. Ingen i vår testpanel kunde se skillnad på video som spelades upp i den gamla 4K-upplösningen eller i nya 8K. Ännu tristare var att de dyra 8K-apparaterna bara presterade högst medelmåttigt när det gäller bildkvalitet jämfört med övriga tv-modeller i vårt test.
Läs hela testet av tv-apparater 

Princess 182020

För heta fritöser

Hetta är nödvändigt för goda pommes frites, men den ska helst stanna inuti fritösen. I vårt test av luft­fritöser ingick ett säkerhetstest där vi mätte temperaturen på apparaternas utsida för att avgöra om det finns risk att bränna sig. Princess 182020 klarade inte det testet eftersom knappen för att öppna korgen med den friterade maten blev 87 grader varm.
Läs hela testet av luftfritöser 

Rättelse 4 mars 2021

I en tidigare version fanns två sorters kaffefilter listade här. Sedan nya mätningar påvisat felaktigheter i de blynivåer som de aktuella filtren uppgavs laka ur har filtertestet rättats.

Korrekt är att de aktuella kaffefiltren ligger under de gränsvärden som är satta för dricksvatten. De är därför inte längre med bland de produkter som vi anser är sämst i test.

Klicka här för att läsa mer om rättelsen och bakgrunden till den