Hoppa till innehållet

Så nyttig är rödbetsjuicen

Rödbetsjuice marknadsförs som rena dundermedicinen. Vårt test visar att drycken i många fall får toppbetyg för smak och utseende. Men frågan är om den verkligen är så nyttig som det påstås?

De senaste åren har rödbetsjuice fått ett uppsving, framför allt i träningskretsar. Lite rödbetsjuice före träningen ska enligt förespråkarna förbättra prestationsförmågan, få löpare att springa fortare och cyklister att orka cykla längre. Drycken kallas ibland för ”sund doping” och före OS i London 2012 dracks det tydligen så mycket rödbetsjuice att spelen kallats för ”Beet root Olympics”. Även för äldre påstås den röda drycken vara ett hälsoelixir då den sänker blodtrycket.

I vårt test av tolv rödbetsjuicer har vi valt produkter som innehåller minst 90 procent rödbeta. Många tillverkare marknadsför sina produkter som rödbetsjuice trots att de mest innehåller andra frukter, vilket har retat konsumenterna, men eftersom vi vill granska hälsoeffekterna av de rena rödbetsjuicerna är de andra sorterna inte med i testet. Få juicer innehåller dock 100 procent rödbetsjuice.

– En del tillverkare har tillsatt lite citronjuice eller äppelcidervinäger, förmodligen för att rödbeta har en ganska speciell, väldigt jordig, smak, som man försöker pigga upp, säger Anna Edberg, projektledare på Råd & Rön.

Ämnet som ligger bakom rödbetsjuicens goda rykte är nitrat. När vi mätte nitrathalten i juicen fann vi att den varierade stort – från 467 till 1 581 milligram per kilo i de vanliga rödbetsjuicerna. Beet It Sport Nitrate 400 stack ut, med 9 972 milligram per kilo. Den är dock ett koncentrat, som du ska dricka mindre av.

Att något är nyttigt betyder inte att det blir bättre ju mer du får i dig. Livsmedelsverket har en hälsobaserad övre gräns för hur mycket nitrat du max bör få i dig per dag, och den ligger på 3,7 milligram nitrat per kilo kroppsvikt. Väger du 70 kilo bör du alltså högst få i dig 259 milligram nitrat per dag. Dricker du två shots av Beet It Sport Nitrate 400 – vilket rekommenderas före träning – får du i dig hela 1 396 milligram nitrat, alltså långt över det rekommenderade maxintaget.

Beroende på hur mycket du dricker och hur mycket du väger går det att komma över det rekommenderade dagliga maxintaget även med de vanliga rödbetsjuicerna. Till exempel har Beet Its vanliga rödbetsjuice en rekommenderad serveringsstorlek på 250 milliliter. Då får du i dig 240 milligram i en servering, vilket är över det rekommenderade intaget om du väger 60 kilo.

– Går du över det dagliga acceptabla intaget någon gång då och då är det ingen risk. Men det finns en liten risk att drabbas av methemoglobinemi, vilket är när syretransporten i blodet försämras. Den risken är dock störst för riktigt små barn. Det finns även risk att nitrat omvandlas till nitrosaminer i kroppen, och vissa nitrosaminer kan öka risken för cancer. Men det är inte klart om de nitrosaminer som bildas när man får i sig nitrat och nitrit från maten verkligen är cancerframkallande, säger Sara Gunnare, toxikolog på Livsmedelsverket.

Nitratrik shot

Koncentratet Beet It Sport Nitrate 400 är en shot som ska drickas före träningen. Den kostar 415 kronor per liter och innehåller mycket mer nitrat än övriga juicer i testet – hela 9 972 milligram per kilo. Det innebär att du får i dig 698 millig­ram per flaska, vilket är långt över det rekommenderade ­dagliga maxintaget. Drycken innehåller även 2,16 milligram nitrit per kilo och vi hittade låga halter
av kadmium och nickel i den.

Livsmedelsverket har sedan länge avrått föräldrar från att ge större mängder av nitratrika grönsaker som spenat och ruccola till barn under ett år, på grund av risken för methemoglobinemi, och nyligen uppdaterade de råden till att även inkludera rödbetsjuice. På några av rödbetsjuicerna står det att produkten inte ska ätas av små barn, men det är långt ifrån alla som har den rekommendationen. Sara Gunnare tycker dock inte att vuxna behöver oroa sig över nitratinnehållet i grönsaker.

– Man ska inte sluta äta grönsaker av rädsla för nitrat. Nitrat och nitrit finns även som tillsatser i till exempel charkprodukter, och är man orolig för mängden nitrat och nitrit man får i sig kan man dra ner på det i stället eftersom det är så nyttigt med grönsaker, säger hon.

Rödbetsjuice kan också innehålla en del tungmetaller.

– Det kan finnas tungmetaller i små mängder i all mat. Eftersom det är lätt att få i sig stora mängder juice och många dricker det varje dag kan man få i sig stora mängder frukt genom juicen, och då ökar risken för att få i sig mer tungmetaller. Det är ganska mycket rödbeta i en flaska, säger Anna Edberg.

I vårt test hittade vi endast små mängder tungmetaller. Bara i två produkter, Kung Markatta och Beet It Sport Nitrate 400, återfanns låga halter kadmium respektive låga halter kadmium och nickel.

– Det är ett bra resultat, jag hade förväntat mig att vi skulle hitta tungmetaller i fler produkter, säger Anna Edberg.

Vi lät även en smakpanel testa rödbetsjuicerna. Paneldeltagarna var eniga – flera av produkterna var mycket goda, med vackert mörkröd färg. Om testvinnaren Pfanner skriver till exempel en testdeltagare att den har ”perfekt balans mellan sötma, syra och jordiga smaker.” Även Biottas och Nyforms juicer gillades. Några juicer tyckte panelen dock inte alls om, till exempel Rå Rödbeta och Holistic Active Rödbeta, där man har tillsatt äppelcidervinäger. Panelens kommentarer om Rå Rödbeta är till exempel ”lite brunaktig ton”, ”doftar kryddig rödbetsvinäger” och ”saknar rödbetssmak, inte god!”. Om Holistic Active Rödbeta tyckte de bland annat att den hade en ”brun otypisk färg” och att en ”syrlig doft dödar rödbetsdoften.” Beet It Sport Nitrate 400 var inte med i smaktestet eftersom det är ett koncentrat och kan därför inte jämföras med de andra sorterna. 

Slutsats

Vi har testat tolv rödbetsjuicer, elva vanliga juicer och ett koncentrat. Koncentratet Beet It Sport Nitrate 400 har inte smaktestats, vilket gör att testresultatet inte kan jämföras med övriga produkter. Det är därför inte med i tabellen. I testet hittade vi endast små mängder tungmetaller – låga halter av kadmium i Kung Markatta Rödbetsjuice och låga halter av kadmium och nickel i Beet It Sport Nitrate 400. Halterna av nitrat varierade från 467 milligram per kilo till hela 9 972 milligram per kilo i koncentratet. Smakpanelen var väldigt enig och gillade några av juicerna skarpt, däribland testvinnaren Pfanner Ekologisk rödbetsjuice, Biotta Rödbeta och Nyform Rödbetsjuice. Däremot gillade de inte Rå Rödbeta och Holistic Active Rödbeta, som blandats med äppelcidervinäger. 

Experterna om ″superdrycken″

Det är framför allt nitrat som står för de påstådda hälsoeffekterna i rödbetsjuicen. Men det är inte nyttigt att få i sig för stora mängder.

Nitrat, som även finns i gröna bladgrönsaker som spenat och ruccola, omvandlas till nitrit i munnen. Den omvandlas därefter till kväveoxid i andra delar i kroppen. Kväveoxid får blodkärlen att vidga sig, vilket förbättrar blodgenomströmningen. Enligt Livsmedelsverket har kväveoxid flera dokumenterat positiva egenskaper som att sänka blodtrycket, öka syreupptagningen och skydda mot magsår. Men enligt en sajt på nätet, som drivs av en försäljare av rödbetsjuice, kan rödbetsjuice även lindra fibromyalgi, avgifta levern och motverka springmask.

Mattias Carlström.

– Det är ganska mycket som är ovetenskapligt där. De där påståendena är i många fall inte understödda med vetenskaplig evidens från kliniska studier, säger Mattias Carlström, forskningsledare på Karolinska Institutet, som just nu genomför studier för att undersöka om nitrat kan minska risken för diabetes, njursvikt och hjärt-kärlsjukdom.

Gerhard Wikström är kardiolog och professor i internmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har studerat effekten av rödbetsjuice på pulmonell arteriell hypertension, en allvarlig hjärt-lungsjukdom, och sett att juicen har gynnsamma effekter. De som svarade bäst på behandlingen fick också ökad uthållighet.

– Men alla svarade inte lika, så det är inte säkert att alla har nytta av det, säger han.

Han säger att rödbetsjuice skulle kunna ha effekt på flera olika sjukdomar, men att det inte finns vetenskapliga belägg för allt som påstås.

– Jag tror inte heller att man ska dricka för mycket, det är inte bra med för mycket kväveoxid, säger Gerhard Wikström.

Mattias Carlström råd till den som vill förbättra sitt blodtryck eller sin prestationsförmåga genom att höja sitt intag av nitrat är att äta rödbetor som de är, eller bara äta mer frukt och grönt. 

– Rödbetor kan man råriva, baka i ugn eller göra egen juice av. Det är billigare än många dyra juicer, som kanske inte alltid innehåller så mycket nitrat. En grön diet med mycket sallad är alltid säkert och du får i dig massor av nyttiga ämnen. I dag vet vi inte om det är nitratet i sig, eller nitratet i kombination med något annat som finns i grönsakerna, som ger de positiva effekterna, säger han.

– Jag tror inte att man kan äta sig till för mycket nitrat genom att äta gröna bladgrönsaker. Titta på gorillorna, de äter gröna blad hela dagarna och de är nära släktingar till oss, säger Gerhard Wikström.