Hoppa till innehållet
Läs mer

Nätskojarna ringer upp

Bedragare som talar engelska med brytning ringer och påstår att du har fått virus i din dator. En ny typ av nätbedrägeri har nått Sverige.

Publicerad

När allmänhetens säkerhetstänkande ökar blir det svårare för skojarna på internet att luras via e-post, så kallad phishing, som i sin tur kan översättas med nät- eller lösenordsfiske.

Nu prövar de andra metoder. Sedan i våras har allt fler svenskar råkat ut för internetbedragare som tar telefonen till hjälp och utger sig för att vara säkerhetstekniker, ofta på datorföretaget Microsoft. Under förespegling att de vill skydda dig från datorvirus försöker de få dig att ladda ner skadlig programvara till din dator eller att uppge dina kreditkortsuppgifter.

Helen Nelson i Traryd i Småland har blivit uppringd av bedragare fem gånger sedan i somras, trots att hon inte äger någon dator.

– De har allihop pratat engelska med indiskliknande brytning. En av dem presenterade sig som Brian Smith och påstod att en enkätundersökning visade att 40 procent av datorerna i vårt område var smittade med virus. Han sa att viruset hade kommit från internet eller Facebook och att jag var tvungen att kolla min dator, säger Helen Nelson.

– Senast de ringde sa jag inte att jag inte har någon dator. Mannen erbjöd sig då att guida mig via telefon och sa att första undersökningen var gratis.

Storskaligt bedrägeri

Phishingförsöken går ofta till så att bedragarna försöker övertala dig att ladda ner program som påstås vara antivirusprogram, vilket är raka motsatsen till vad de är.

– Risken är stor att programmen innehåller så kallade trojaner, en programvara som kan spela in varenda tangenttryckning du gör. Bedragarna är ute efter kontokortsnummer, personuppgifter och licensnycklar. Uppgifter som sedan helt öppet kan bjudas ut till försäljning på internet, säger Per Hellqvist, IT-säkerhetsspecialist på datasäkerhetsföretaget Symantec.

– Att bedragare ringer och utger sig för att vara Microsofttekniker är en ganska ny företeelse.

I juni uppgav Microsoft att man genomfört en enkätundersökning med 7 000 datoranvändare i USA, Kanada, Storbritannien och Irland. I genomsnitt 15 procent av de tillfrågade visade sig ha blivit uppringda av bedragare. 22 procent av de uppringda, eller tre procent av enkätdeltagarna, hade lurats att ladda ner programvara eller göra ett kreditkortsköp. 80 procent av dem som följt bedragarnas instruktioner hade blivit bestulna på pengar, i genomsnitt motsvarande nästan 6 000 kronor.

Nu har den storskaliga bedrägeriverksamheten alltså även nått Sverige.

– Sedan början av sommaren har den här typen av bedrägeri tyvärr blivit vanligare och vanligare, säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft Sverige.

– I första hand ska man vara skeptisk om någon ringer och frågar efter personliga uppgifter. Mitt råd är att ta personens och företagets namn och nummer och be att få ringa upp.

Modernt bondfångeri

Polisen har inte någon sammanställning över anmälningar av den nya formen av phishing per telefon.

– Att spåra telefonsamtal är svårt. I de fall folk blir lurade får man försöka följa pengarna i stället. Men jag tror inte att det har gjorts några framgångsrika förundersökningar i Sverige av de här phishingförsöken, säger Anders Ahlqvist, ställföreträdande sektionschef för IT-brottssektionen på Rikskriminalpolisen.

– Vi måste bli mer medvetna och inte låta oss luras av snygga hemsidor. Det här är en modern form av bondfångeri.

Vilket är då rådet till den som i likhet med Helen Nelson blir uppringd av bedragare gång på gång?

– Man kan naturligtvis göra en polisanmälan. Men det kan vara effektivare att lägga på luren eller säga ifrån, säger Anders Ahlqvist.

Om du drabbats av nätbedragare:

  • Kolla igenom datorn med ett antivirusprogram för att ta reda på om du har skadliga virus i datorn.
  • Koppla ur datorn från din internetuppkoppling.
  • Ändra lösenord och pin-koder till e-postkonton och konton relaterade till bank och kreditkort.
  • Kontakta bank- och kreditkortsföretag och be om hjälp att förhindra eventuell skada.
  • Gör det till en rutin att gå igenom alla kontoutdrag för att identifiera misstänkta transaktioner.
  • Anmäl händelsen till polisen.

TEXT ADAM FREDHOLM