Hoppa till innehållet
Läs mer

Extra försäkring krävs för semesteräventyr

Publicerad

Genom att åka på surfskola, dyksafari eller klättersemester håller man sig aktiv och får ut mer av sin ledighet. Men det är inte alltid som dessa aktiviteter täcks av reseförsäkringen.

Fallskärmshoppning, bergsklättring, dykning med tub och skidåkning offpist är exempel på vanliga undantag i hemförsäkringens reseskydd.

– Skador som skett under snorkling, bergsvandring och skidåkning i pistat område ersätts däremot oftast, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

På Konsumenternas Försäkringsbyrå kan man jämföra de reseförsäkringar som följer med de olika bolagens hemförsäkringar. Där kan man se att det bara är Folksam, If och SalusAnsvar som inte gör några undantag för riskfyllda aktiviteter; de övriga försäkringsbolagen har restriktioner. Att det görs undantag för luftsportsaktiviteter som glidflygning och skärmflygning är vanligt, liksom undantag för klippklättring och bergsbestigning. Många väljer också att inte ersätta för skador som orsakas av bungyjump och dykning.

Inte så tydligt

När man läser det finstilta i försäkringen är det inte alltid tydligt vad det är som egentligen gäller och vad som ingår i försäkringen. I Redos försäkringsavtal står det till exempel att deras reseförsäkring inte täcker kostnader vid olycksfall som orsakas av ”bergsklättring, klippklättring, bergsbestigning och liknande aktiviteter utomhus”, medan Ifs olycksfallsförsäkring inte täcker ”alla aktiviteter som kan betraktas som extrem- eller ultrasport”. Vad som menas med ”liknande aktiviteter” och ”extrem- eller ultrasport” är inte helt klart, och därför kan det vara bra att kolla med sitt försäkringsbolag innan om man är osäker.

– Undantagen varierar stort mellan bolagen, och man bör därför alltid kontrollera med sitt försäkringsbolag vad som gäller före avresan, säger Gabriella Hallberg.

Undantag för tävling

Den som ska tävla eller delta i någon form av organiserad träning kan också behöva se över sin försäkring. Flera försäkringar, som till exempel Dina försäkringar och Icas försäkring, gör undantag för deltagande i sporttävlingar och organiserade träningar.

– Oftast har klubben sin egen försäkring för detta. Man kan vända sig till sin idrottsförening för att höra hur det ligger till, säger Mia Winberg, produktutvecklare på Dina försäkringar.

När man köper en resa på nätet får man som konsument ofta erbjudandet att köpa till en extra reseförsäkring. Men inte heller dessa försäkringar täcker alla riskfyllda aktiviteter och extremsporter. Försäkringsbolaget Europeiska, som bland annat säljer sina försäkringar via Ticket, Ving och Fritidsresor, erbjuder sina kunder att välja mellan en vanlig semesterförsäkring och en sportförsäkring, som täcker fler äventyrligheter.

– Den täcker till exempel forsfärd i forsar som graderas som 1 och 2 i svårighet, men inte de farligare forsarna som graderas 3–6, och de täcker dykning ner till 30 meter, men inte under, säger Christina Karlegran, kommunikationschef på Europeiska.

Vill man ha mer skydd än så är Europeiska ett av få bolag som har en extremsportförsäkring. Men för att teckna den räcker det inte med att kryssa i en extra ruta när man köper flygbiljett, utan man måste kontakta försäkringsbolaget direkt.

– Innan vi tecknar en sådan försäkring går vi igenom exakt vad personen ska göra, säger Christina Karlegran.

TEXT ANNIKA BERGE