Ryanair trixar med försäkringar

Energiskt och på olika mindre trevliga sätt försöker Ryanair få dig att teckna en extra reseförsäkring.

Att boka en resa på Ryanair är inte helt lätt. Det är många val som ska göras – antal bagage, prioriterad ombordstigning, eventuell hyrbil och mycket annat. Och inte minst att välja eller välja bort försäkring. Just försäkringsvalet är minst sagt förenat med krångel.

En ruta i bokningsformuläret har rubriken Köp din reseförsäkring, och sedan följer en uppräkning av vad som ingår i Ryanairs två reseförsäkringar. Har du redan en reseförsäkring ska du förstås välja bort den.

Det valet kan du helt ologiskt finna i en rullmeny med rubriken Passagerare. Menyn innehåller egentligen ingen försäkringsinformation, utan är en uppräkning av alla länder, där man också ska välja vilket land man bor i.

Inklämt mellan Lettland och Litauen finns raden ”Jag behöver ingen försäkring”. Varför den har placerats där kan man fråga sig. Många passagerare som har försäkring missar säkert den raden och blir då i onödan debiterade drygt 130 kronor för en extra reseförsäkring.

Försöker skrämmas

Inte nog med det, resenärer som väljer bort Ryanairs alternativ möts av en ny ruta som dyker upp på skärmen. Där står det i dålig översättning från engelskan: ”Many många ångrar sig att dem ej tagit en reseförsäkring. Är det värt risken. Att hamna i en nödsituation utomlands kan  kosta dig tusentals.” Sedan kan du välja det hotfulla alternativet ”Nej tack, jag tar risken” eller acceptera ”Ja, täcker min semester”.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, tycker inte om Ryanairs modell:

– Det ser ut som en väl uttänkt strategi att ha försäkringen förifylld så att man lätt råkar teckna en försäkring som man kanske inte behöver. Det verkar som om Ryanair försöker skrämmas genom att ge sken av att om man inte tecknar just deras försäkring så riskerar man stora kostnader om man blir sjuk.

Hon fortsätter:

– Att resa utan ett fullgott försäkringsskydd innebär förstås risker. Men de flesta har redan ett sådant skydd i reseskyddet i sin hemförsäkring eller åtminstone avbeställningsskydd om man betalat resan med ett bank- eller kreditkort. 

Text: Ingrid Jacobsson

Kommentarer

Jag har betalat mer kostnad
Jag har köpt tigit 2 gånger och jag har försekrat men jag betala extra pengar Hur ska jag kontakt er har sverige
Inställt flyg ryanair
Vi bokade en resa med Ryanair till gran Canaria i sep 2013 med avgång 23/1 2014 sedan ställer dom in flygningen vi har betalt3037.25 med busstransfer Las Palmas-Maspalomas T/R SMS dan innan avresa och dan före hemresa.Försäkring och en plusförsäkring.Vi får tillbaka 2434.15kr.Inget för busstransfer.sms och försäkring vad skall ha försäkring till när man inte kommer ner Med vänlig hälsning Janne
Bättre
Har åkt med Ryan för första gången hela familjen, måste säga att jag tyckte inte det fanns något att anmärka på alls. Resan blev mycket billigare, med prioriterad ombordstigning(bra om man har barn) blev resan jättesmidig! Benutrymmet var samma som andra flygbolag, det fanns mat att köpa om man ville ha, dyrt förstås men det är det ju på alla flygbolag? Personalen var trevlig och proffsig, planet var nytt och fräscht. Alla tider hölls punktligt. Att sälja på en försäkringar försöker ju alla firmor i alla branscher. Hittar faktiskt inget att gnälla på alls, tvärtom. Och regler... är det svårt att förstå mått i cm på väskor och vikt i kilo? Bara att mäta och kolla på badrumsvågen vad det väger? Tycker man det är jättesvårt så kanske man ska flyga med ett dyrare bolag eller anställa en förmyndare som tar hand om en.....
Ganska enkelt
Har inte haft några problem med att hinna betala eller tacka nej till försäkring och kabinväska.
De gör som vilken handlare som helst, säljer på oss det vi "behöver" är väl självklart att man med deras låga priser gör ett försök. Är mycket nöjd men har också sett många med problem vid inchekning. Gäller att ha koll på vad som krävs av mig som resenär annars blir det väldigt kostsamt.. En bagagevåg kostar inte många kronor så mitt tips är att köpa en om man ligger på gränsen till maxvikt.
Vi är en barnfamilj som denna gång har sparat 10 000kr på semesterns flygresa med Ryan air.
Finns inget!
Finns inget på rullsidan "Jag behöver ingen försäkring". Har de ändrat så man måste ta försäkringen nu???? Irriterande!!!!!!!!!!!
hittar inte
jag hittar inte hur man tar bort ligger ju inte mellan lettland o litauen
Car hire
Mycket irriterande. Och hur kommer man till betalsidan utan att fastna på biluthyrningssidan ?? Någon som kan hjälpa mig ? Är det en tillfällig bug ?
Inte helt lätt att ens kunna ställa frågan till kundtjänst.
Tack för hjälpen
Höll på att bli galen, tack!!!
Tack för hjälpen!
Tack för hjälpen att hitta avbokning av Ryanairs extra försäkring! Ryanairs ansträngningar att hindra oss från att hitta den, och skrämselnotisen till dem som avbokar, tecknar en bild av ett oseriöst bolag - något man helst inte vill se i samband med ett flygbolag.
Mer Ryanair
Bra att detta tas upp med alla aktiva val som krävs när man bokar Ryanair. Till saken hör också att det ska göras på en begränsad tid - och det framgår ingenstans hur lång den är. Alla dessa val sinkar ju processen så att man plötsligt finner "sessionen avslutad" innan man hunnit till betalning. Det skulle givetvis gå fortare om man inte behövde ta ställning till alla val som krävs. Gillade inte heller den hotfulla formuleringen till dem som inte väljer försäkring.
Ryanair
Mycket bra synpunkter; har tänkt på samma sak själv och letade länge efter "icke försäkringsalternativet". Ryanair har ju diverse andra val; man måste aktivt välja bort att köpa resväska t ex. Mycket dumt och konsumentovänligt. Tyvärr är de ju Ryanairs resor ibland så billiga att man inte gärna kan undvika dom trots deras försäljningsmetoder.

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.