Hoppa till innehållet
Läs mer

Smink utan snusk

Ögat är känsligt för både allergener och infektioner, och därför är det extra höga krav på smink som används på fransar och lock. När Råd & Rön testar innehållet i nio mascaror klarar sig alla bra utom en.

Publicerad

Råd & Rön har analyserat innehållet i nio svarta mascaror, som enligt marknadsföringen ska ge extra volym åt fransarna. I testet har vi undersökt om mascarorna innehåller giftiga ämnen och hur bra de står emot en attack av bakterier och andra mikroorganismer.

Tidigare har bland annat Läkemedelsverket hittat höga halter av nickel i framför allt svart, brun och grå mascara. Nickel kan ge kontaktallergi, och det är förbjudet att tillsätta nickel i smink. Däremot kan det förekomma som en förorening i färgpigment. I Råd & Röns test hittade vi inte nickel i någon av produkterna. Vi hittade inte heller några av de andra tungmetaller eller cancerogena kemikalier som vi testade för, vilket är ett mycket glädjande resultat.

Svampen trivdes

Ögat är extra sårbart för infektioner. Hornhinnans brist på blodkärl gör det svårt för kroppens försvarsceller att ta sig dit, och det finns smittsamma virus som har ögon som sin specialitet. Därför är det viktigt att de produkter som vi använder nära ögat är rena och förblir fria från mikroorganismer trots daglig användning och förvaring i en varm, och oftast fuktig, miljö.

Vi testade mascarorna både för allmänna mikrober och mer specifikt för tre vanligt förekommande bakterier som kan orsaka sjukdomar. I den delen av testet klarade sig alla mascaror bra. Men när vi tillförde olika bakterier och svampar för att se om de kunde överleva i mascaran eller om mascarans konserveringsmedel skulle ta kål på dem var det en mascara som stack ut.

I Rimmels mascara försvann inte den svamp som vi tillfört. Svampen är vanligt förekommande i luft och hos oss människor och kan därför lätt hamna i mascaran. Att dessa svampar kunde överleva i Rimmels mascara är inte bra, och det drog ner det samlade omdömet för mascaran. Anmärkningsvärt är att just Rimmels mascara var den enda i testet som utlovade hela 12 månaders hållbarhet, ett löfte som kan vara svårt att hålla om mascaran inte står emot svampangrepp.

tabell mascara

 

Bristande information

Mascaror är hygienprodukter och man ska inte köpa en mascara som en annan kund provat. Mascaror som säljs plastförpackade är det mest hygieniska alternativet, då man garanteras en obruten förpackning. Endast en av mascarorna i testet är plastförpackad, medan fyra säljs i kartong, vilket är det näst bästa förpackningsalternativet. Fyra mascaror saknar helt förpackning.

Innehållsförteckningarna lämnar också en del övrigt att önska. De är svåra att hitta, svåra att läsa och oftast inte ens specifika för produkten. Det gör det knepigt för personer som är överkänsliga att välja rätt.

På mascarorna från L’Oréal och Maybelline satt till exempel innehållsförteckningen på baksidan av en etikett. En liten symbol signalerar att man ska lyfta på etiketten, men det kräver att man upptäcker symbolen och vet vad denstår för. Max Factor och Rimmel har i stället valt att ha innehållsförteckningen i texthäften som ska finnas i nära anslutning till mascarorna i butiken. En symbol på produkterna symboliserar detta. Men den separata innehållsförteckningen saknades i flera butiker, och där den fanns var den svår att hitta.

– När jag frågade efter dem i butikerna kände personalen inte heller till att det skulle finnas någon sådan. De hänvisade mig till företagens hemsida, trots att det inte fanns någon innehållsförteckning där, säger Sofia Börjeskog, projektledare för tester på Råd & Rön.

Endast Make Up Store och Dr. Hauschka har specifika innehållsförteckningar. Övriga anger en lång rad färgämnen som mascaran eventuellt kan innehålla.

Nonsenspåståenden

Två av mascarorna, Dr. Hauschkas och Max Factors, innehåller parfymämnen, som också kan fungera som konserveringsmedel. Max Factors mascara innehåller bensylalkohol, vilket är tydligt utskrivet på förpackningen. På den svenska hemsidan står det bara att Dr. Hauschkas mascara innehåller eteriska oljor, men på den danska står det att den innehåller citronellol och linallol. Dessa ämnen finns med på en lista över de 26 vanligaste allergener som enligt europeiskt kosmetikadirektiv måste skrivas ut.

– Det står att mascarorna inte innehåller några syntetiska konserveringsmedel och doftämnen, men det spelar ingen roll om ämnena är naturliga, de kan orsaka allergi ändå, säger Sofia Börjeskog.

Även bensylalkohol finns med på listan över vanliga allergener. Påståendet att mascaran är oftalmologiskt och dermatologiskt testad syns på två av produkterna. Detta betyder att de är testade på ögon och hud.

– De här påståendena används som förtroendeingivande försäljningsargument, men som konsument får man inte se några resultat av testet, så påståendena betyder ingenting, säger Sofia Börjeskog.

Text: Annika Berge

 

Använts länge

Mascara användes redan i Egypten 4 000 år före Kristus av både män och kvinnor. Den moderna mascaran uppfanns ungefär samtidigt av två manliga kemister. Den amerikanske kemisten T.L. Williams skapade sin produkt efter att han sett sin syster, Maybel, blanda vaselin och kol för att färga ögonfransarna. Williams sålde sin produkt under företagsnamnet Maybelline, en kombination av systerns namn och vaselin.

Den andre upphovsmannen, den franske kemisten Eugene Rimmel, har i flera länder fått ge namn åt mascara. På till exempel portugisiska och rumänska kallas mascara helt enkelt för rimmel. De båda kemisternas mascaror bestod av kol och vaselin, och var en kladdig röra. Mascaran förblev så tills Helena Rubinstein 1957 revolutionerade sminkvärlden genom att ta fram en krämig mascara på tub.

Under årens gång har mascaran förändrats, men än i dag består produkten främst av pigment, olja och vax. En mascararelaterad historia i USA på 1930-talet ledde även till att kosmetika blev reglerat under FDA, den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten.

En kvinna vid namn Mrs Brown färgade sina fransar med ett giftigt ämne, vilket resulterade i så svåra ögonskador att hon blev blind. Tidigare var kosmetika helt oreglerat, men efter den incidenten gav den amerikanska kongressen FDA rätt att reglera kosmetika.