Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Så enkelt blir din dumma tv smart

Vi förklarar de billiga tillbehören som gör att du lätt kan se Netflix, SVT Play, mobilkamerabilder och mycket annat på din gamla tv.

Du måste inte köpa en ny smart-tv för att kunna använda videotjänster och andra typer av appar. Här förklarar vi kortfattat tre vanliga hemelektronikprylar som du kan använda i stället. Det finns även andra sätt att göra tv:n smart. Men en stor fördel med dessa tre prylar är att de kommer från välkända tillverkare, vilket gör att många fristående videotjänster samt tv- och filmbolag låter sina program och filmer vara tillgängliga genom just dem. Här kan du läsa om vad smart-tv egentligen innebär.

smartare tv

Ingen av de tre prylarna Google Chromecast (till vänster), Apple TV (mitten) eller nya Apple TV (till höger) tar stor plats.

 

Apple TV

Vad är det?

En liten pryl (stor som en tjock och kantig hockeypuck) som du kopplar till tv:n. Fjärrkontroll och strömsladd ingår, men inte hdmi-kabel. Apple TV kostar cirka 800 kronor.

Ge mig exempel på hur kan jag använda den

Som en digital videohyrbutik. Apples program Itunes finns installerat. Där kan du hyra eller köpa nya och gamla filmer som spelas upp från Apple TV i din tv.

Använda förinstallerade playtjänster. Till exempel finns appar för Netflix, Viaplay, SVT Play och TV4 Play installerade på Apple TV. Du startar playtjänsterna och väljer program med fjärrkontrollen. Det finns även mer obskyra appar installerade, som NFL (amerikansk fotboll), UFC (kampsporten MMA) och sydkoreansk tv. Nya appar blir tillgängliga med jämna mellanrum, men du kan själv inte välja vilka appar du vill installera. När en ny app släpps installeras den automatiskt hos alla användare av Apple TV (se skillnad mot nya Apple TV nedan).

Alla appar i Apple TV är förinstallerade.

Spela upp innehåll från Iphone eller Ipad på tv:n. Apples trådlösa överföringsteknik kallas Airplay. Med Airplay kan du välja att spela upp det du ser på Iphone- eller Ipadskärmen på tv:n via Apple TV. Det kan vara de bilder och videosnuttar du själv har tagit med mobilkameran. Du kan också spela upp innehållet från många mobilappar på tv:n via Airplay. Om du till exempel startar appen TV3 Play i din mobil kan du välja att aktivera Airplay och på så sätt spela upp tv-programmet från mobilen på tv:n via Apple TV. Då styr du uppspelningen genom att trycka på mobilskärmen, inte genom Apple TV:s fjärrkontroll. Airplay fungerar inte med telefoner och surfplattor som använder Android.

Vad är nya Apple TV?

I november 2015 lanserade Apple vad man kallar nya Apple TV (4:e generationen). Den är något större än den ursprungliga modellen, och fjärrkontrollen är annorlunda utformad. Men den stora nyheten är att nya Apple TV har en inbyggd appbutik, precis som en smarttelefon. Du kan alltså själv välja appar att installera. Precis som i mobilen kostar vissa appar pengar och vissa är gratis. Än så länge är utbudet litet jämfört med App Store för Iphone och Ipad, men fler och fler appar lär tillkomma. Som vanligt är brasklappen att långt ifrån alla appar är välgjorda eller ens meningsfulla. Nya Apple TV kostar från cirka 1700 kronor.
I nya Apple TV kan du ladda ner appar från Apples App Store.

 

Google Chromecast

Vad är det?

En liten pryl (stor som en liten snusdosa) som du kopplar till tv:n. Strömsladd ingår. Hdmi-kabel sitter fast på enheten. Fjärrkontroll finns inte, du styr Chromecast via mobilen eller surfplattan. Priset är cirka 400 kronor.

Hur kan jag använda den?

Spela upp innehåll från en smart mobil eller surfplatta. Googles trådlösa överföringsteknik kallas Cast. Med Cast kan du välja att spela upp det du ser på mobilens skärm på tv:n via Google Chromecast. Appen i mobilen måste dock ha stöd för Cast. Några videotjänstappar som har det stödet är till exempel SVT Play, TV4 Play, Netflix, Viaplay och HBO Nordic. Även hyrvideobutiken i Google Play fungerar med Cast. Hela listan på appar med Cast-stöd hittar du här. De bilder och videosnuttar du själv har tagit med mobilkameran kan du också se på tv:n via Cast. Cast fungerar både med Iphone, Ipad och med telefoner och surfplattor som använder Android.


I Chromecast väljer du video från mobilen eller surfplattan som sedan spelas upp på tv:n. Här har appen SVT Play kopplats till Chromecast, men inget tv-program har startats.

Här spelas ett tv-program upp i Chromecast. Det styrs från appen SVT Play i mobilen.

 

Att tänka på:

  • Att hyra och köpa digitala filmer på Apple Itunes och Google Play kostar ofta lika mycket som att köpa fysiska filmer på dvd eller blu-ray.
  • Vissa tjänster, som Netflix och Viaplay, kräver månadsabonnemang.
  • Att det finns många appar tillgängliga betyder inte att alla appar är bra. Videotjänstappar står och faller med sitt film- och tv-programs-utbud. 

LÄS MER: Guide – vi förklarar alla krångliga förkortningar inför tv-köpet

LÄS MER: Råd & Röns stora test av 224 tv-apparater

Test - Tv
tv_2016

Sveriges största tv-test

Du kan hitta fynd i alla tv-storlekar i vårt test av 169 tv-apparater.

Test - Surfplattor
surfplattor16

Hitta rätt platta

Betygen är höga och jämna i toppen av testet av surfplattor, men tänk igenom dina behov innan köp. Vi hjälper dig att välja mellan modellerna.

Test - Mobiltelefoner
mobil2016

162 smarta mobiler i alla prisklasser

Vi har testat såväl lyxlurarna från Apple och Samsung som betydligt billigare modeller från Nokia och Oneplus.

Test - Tv
tv_2016

Sveriges största tv-test

Du kan hitta fynd i alla tv-storlekar i vårt test av 169 tv-apparater.

Test - Surfplattor
surfplattor16

Hitta rätt platta

Betygen är höga och jämna i toppen av testet av surfplattor, men tänk igenom dina behov innan köp. Vi hjälper dig att välja mellan modellerna.

Test - Mobiltelefoner
mobil2016

162 smarta mobiler i alla prisklasser

Vi har testat såväl lyxlurarna från Apple och Samsung som betydligt billigare modeller från Nokia och Oneplus.