Hoppa till innehållet
Fråga oss Fel på vara eller tjänst

Bäddmadrassen stinker kemikalier

Publicerad

Ett par med en bebis i famnen tittar på en bäddmadrass som det osar dödskallar från.

Brevskrivaren är orolig att hon utsatt sin bebis för kemikalier från den stinkande bäddmadrassen.

Jag undrar vad det är för kemikalier i Ikea Hornnes bäddmadrass? Den stinker verkligen kemikalier, även alla lakan och annat som kommit i kontakt med den. Även efter att vi hängt den i torkrummet i flera timmar luktar den fortfarande. Vår nyfödda bebis sover med oss stora delar av natten och jag undrar vad jag har utsatt henne för. Finns det några bäddmadrasser som inte är rena kemikaliefesten?
/Linda

Svar: Jimmy Hellqvist, chef för affärsområdet sovrum på Ikea Sverige, kan inte svara på vad det är som luktar, men säger att madrassen inte innehåller skadliga kemikalier och att alla produkter uppfyller kraven i EU:s kemikalieförordning. Han säger att textilprodukter som är inplastade kan ge ifrån sig en viss lukt och att madrassen ska luftas innan den används. Om den fortsätter lukta kan du byta den, Ikea erbjuder öppet köp i ett år.

– Jag skulle byta om den fortsatte att lukta efter en vecka eller så, säger Jimmy Hellqvist.

Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen, säger att lukten kan komma från lösningsmedelsrester från tillverkningen.

– Bäddmadrasser är ofta hårt komprimerade i sina plastförpackningar och när man packar upp dem frigörs rester från de här flyktiga ämnena, säger han. Det händer att oroade konsumenter hör av sig till Kemikalieinspektionen om just kemikalieluktande madrasser.

– Jag tycker inte att man ska vara orolig för madrasser på den svenska marknaden. De halter vi har stött på har inte gett oss anledning att tro att det finns en hälsorisk, säger Marcus Hagberg.

I fjol testade danska motsvarigheten till Kemikalieinspektionen kemikalieinnehållet i kuddar och bäddmadrasser. Man hittade bara skadliga kemikalier i en produkt, köpt från ett företag utanför EU.

– Jag rekommenderar den som är orolig för kemikalier att köpa produkter från företag inom EU, eftersom kemikalielagarna är bättre här, säger Marcus Hagberg.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.