Hoppa till innehållet
Fråga oss Fritid

Behöver jag verkligen såjord?

Publicerad

Jag skulle vilja veta på vilket sätt såjord är bättre än annan jord? Jag har odlat sedan 60-talet och jag har försått till exempel tomater och gurka för utplantering i växthus och trädgårdsland. Jag har alltid använt trädgårdsjord och det har gått bra. Växter som självsår sig har ju ingen såjord.
/Undrande amatör

Svar: Håkan Asp, docent i trädgårdsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger att de allra flesta frön går att så i vanlig planteringsjord, de kommer oftast fint i vilket fall som helst. Vitsen med såjord är att den ger en bättre rotutveckling, vilket ger plantan en större chans att etablera sig då den planteras om i marken eller i en kruka. Såjord optimerar alltså chanserna för en god etablering.

Håkan Asp förklarar att det dels beror på att såjorden genom att vara sandblandad är mindre kompakt, vilket gör det lättare för rötterna att tränga igenom materialet. Dels så beror det på att såjorden är mer näringsfattig, vilket gör att rötterna bli längre i sin jakt på näring. Vid högre näringsinnehålls blir rotutvecklingen lokaliserad närmare fröet, vilket är negativt när plantan sätts ut. Det är bra att inte gödsla ytterligare förrän fröna har tagit sig och plantan har börjat växa.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.