Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Fråga oss Betalning och avgifter

Får butiken räkna in påsens vikt?

Publicerad

Fråga: Jag är helt för övergången från plastpåsar till papperspåsar för frukt och grönt i lösvikt. Men är det verkligen okej att butikerna inkluderar påsarnas vikt i varans kilopris? Jag har vägt några papperspåsar och de väger cirka 20 gram. Fem köp med dessa blir alltså cirka 100 gram påsar, som butikerna tar betalt för. Det kan bli ganska många kronor om det är en dyrare frukt eller grönsak.

“Smålänning”

Svar: David Ånesjö, som är jurist på Konsumentverket, hälsar att enligt prisinformationslagen, PIL, ska prisinformation vara korrekt och tydlig. Om det tillkommer kostnader ska detta också anges. Det finns alltså inget hinder för en butik att ta betalt för en förpackning, däremot bör bestämmelserna PIL innebära att en butik på något vis ska informera konsumenten om förpackningens vikt räknas med i kilopriset.

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.