Hoppa till innehållet
Fråga oss Bilar och fordon

Försenad leverans av husbil

Publicerad

Fråga: Jag beställde en husbil i vintras för att vara säker på att den skulle komma till vår semester i juli. Detta talade jag om för säljaren. Nu har jag fått reda på att den inte kommer att levereras förrän i augusti. Kan jag avbeställa bilen och köpa den någon annanstans? Kan jag kräva den första säljaren på ersättning om husbilen blir dyrare och för besväret att leta efter en ny?

Svar: Ja, du borde kunna häva köpet. Eftersom du tänkt använda husbilen i juli och säljaren kan leverera den först i augusti är dröjsmålet i leveransen av väsentlig betydelse för dig och då har man rätt att häva köpet direkt. Är dröjsmålet inte av väsentlig betydelse kan man ge säljaren en tilläggstid och om varan då inte levereras, häva köpet. Tilläggstiden får inte vara oskäligt kort. Om du måste köpa husbilen någon annanstans och det blir dyrare har du rätt att kräva ersättning för merkostnaderna av den ursprungliga säljaren. Men du får inget för att det tar tid och är besvärligt. Du är skyldig att begränsa din ekonomiska skada och inte orsaka mer kostnader än vad som är nödvändigt. Läs mer om sen leverans här http://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/dina-rattigheter-som-konsument/sen-leverans/

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.