Hoppa till innehållet
Fråga oss Fritid

Har jag rätt att avboka festlokal?

Publicerad

Fråga: I höstas bokade jag en festlokal på Internet som min gymnasieklass skulle ha sin studentbal i. Nu är det så få som vill komma på balen att vi bestämt att ställa in den. Företaget som hyr ut lokalen säger att jag inte kan få några pengar tillbaka eftersom bokningen var bindande. Hyran är på 20 000 kr. Har jag rätt att få pengarna tillbaka?

Svar: Ja, det kan du ha. Eftersom du gjorde bokningen på internet har du ångerrätt. Om företaget inte informerade om ångerrätten på sin hemsida innan du gjorde beställningen och inte heller gav dig någon information om ångerrätten efter beställningen kan du fortfarande ångra bokningen.

Om en näringsidkare inte ger information om ångerrätten vid försäljning av en vara eller en tjänst på Internet har man som konsument rätt att ångra sig upp till ett år efter beställningen. Vissa köp är undantagna men inte hyra av lokal. Om du fått korrekt information om ångerrätten har du ändå rätt att avboka lokalen men då får du stå för de kostnader och de förluster som företaget gör för att du frånträder avtalet. Det kan till exempel handla om förlusten företaget gör om det har varit andra som velat hyra lokalen som de måst säga nej till.

Företaget kan ta ut en i förväg bestämt avbokningsavgift om de informerat om den innan du gjorde bokningen. Om du hade bokat lokalen på företagets kontor och inte på Internet, hade du inte haft någon ångerrätt men fortfarande rätt att avboka lokalen.

Läs mer om ångerrätten här: http://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/dina-rattigheter-som-konsument/angerratt

Det här är Råd & Röns frågespalt

Du hittar svaren på 100-tals andra konsumentfrågor här i Råd & Röns frågespalt. 
Svaren görs av tidningens redaktion och professionella konsumentvägledare på Råd & Röns dotterbolag.
Har du en konsumentfråga? Skriv till oss på radron@radron.se. Redaktionen ­förbehåller sig rätten att korta och redigera insända texter. Av resursskäl kan tyvärr inte alla insända frågor besvaras.