Hoppa till innehållet

Billigaste solsprejen skyddar lika bra

Solsprej är ett alternativ till kräm för den som vill skydda sig mot solens strålar. Vi har testat sex sprejer med solskyddsfaktor 30.

Publicerad

Solskyddsfaktor på flaska blir allt mer populärt, och de flesta tillverkare erbjuder någon eller några solskyddsprodukter i sprejform. Sprejerna i vårt test är alla på pumpflaska, men det finns även varianter med trycksatta behållare och drivgas.

En fördel med sprejer, jämfört med krämer, är att de är enklare att lägga på huden och att de ofta torkar fortare. Men det finns saker att tänka på. Till exempel ska du inte spreja i ansiktet. Förutom det uppenbara, att man inte vill ha vätska i ögonen, finns det en risk att partiklar hamnar i lungorna vilket kan öka risken för cancer. Spreja i stället på handen och gnid in i ansiktet. 

Det finns också undersökningar som visar att man använder mindre mängd solskydd när den är i sprejform än i form av kräm. För att få ett bra skydd ska man använda ungefär två matskedar till en vuxen persons kropp. För att solskyddsfaktorn ska hamna jämnt på huden ska den också smörjas ut med handen.

Alla solskyddsprodukter ska enligt reglerna skydda mot både UVA- och UVB-strålning. UVB-strålningen är den som riskerar att bränna oss medan UVA-strålningen tränger längre ner i huden och kan orsaka skador. Solskyddsfaktorn sätts efter UVB-skyddet, och UVA-skyddet måste vara minst en tredjedel av UVB-skyddet. Alla sprejerna i testet uppfyller de kraven visar vårt labbtest. Vi har också tittat på om de innehåller potentiellt skadliga ämnen. Det gör de inte. Däremot innehåller tre av sprejerna ämnen som kan vara allergiframkallande. 

Sprejerna har också testats av en panel med 30 personer som har fått bedöma hur lätt det går att spreja ut krämen ur flaskan och hur fet och klibbig huden känns när man har smörjt in den.

Minst klibbig, och mest omtyckt av panelen, är Eucerin Sun Spray Transparent SPF 30, som också är den enda produkten i testet som är genomskinlig. Näst populärast blev Nivea Protect & Moisture Trigger Spray SPF 30, som inte heller uppfattades som klibbig.