Hoppa till innehållet

Grönaste mattan

Nu har våra testgräsmattor vuxit i två år. Det visar sig att ett par av de gräsfröblandningar som var bäst i fjol inte ligger i topp i år.

Fröblandningar av tre typer, Elegant, Villa och Fritidshus, såddes i augusti 2013 på våra testgräsmattor. Vi gjorde en utvärdering av dem förra året (Råd & Rön nr 7/2014), och nu är det dags för slutgranskningen.

 

Elegant:

Av de ”eleganta” fröblandningarna, avsedda för gräsmattor i till exempel slottsträdgårdar, klarar sig Weibulls Extra Green och Lord Nelson Royal bäst när det gäller utseende och kvalitet. De har bildat fina gräsmattor med jämngrön färg. Första året var det Granngården Slottspark som hade vuxit bäst.

När vi bedömer tätheten i gräsmattorna får Weibulls Extra Green det bästa resultatet, även om skillnaden gentemot övriga gräsmattor är liten. Alla gräsfröblandningar, med undantag av Floraself Siergazon, har vuxit till sig ordentligt. Floraselfblandningen är av sämre kvalitet än de övriga, och har inte etablerat sig lika bra.

De eleganta gräsmattorna ska klara att klippas kort. Vi klipper testytorna med tolv millimeters klipphöjd. Dessa fröblandningar består mest av olika svingelsorter, till exempel rödsvingel med tunna strån, som bildar täta mattor.

 

Läs mer: Vårt test av robotgräsklippare

Villa:

Villagräsmattorna ska vara mer robusta så att de klarar fotbollsmatcher, kubbspel och annan nötning. De klipps först med 40 millimeters klipphöjd tre gånger, sedan med 30 millimeter. Skånefrös Villablandning har gett den bästa villagräsmattan både i år och 2014. Skånefrö gräset har skjutit nya skott och bildat en tät, fin matta som inte lämnat plats för ogräs att etablera sig. Floraself Trädgårdsgräs har också vuxit till sig bra med många nya skott.

Även när det gäller utseendet på gräsmattan ligger Skånefrö Villa i topp. Den består av olika typer av rödsvingel, blandat med ängsgröe och engelskt rajgräs. Dessa sorter har tunna strån som behövs för en tätväxande och slitstark gräsmatta. Skånefrö Villa och Granngården Villafröjd är de båda bästa av villfröblandningarna när det gäller stråbredd. Färgen på de olika gräsmattorna är tämligen lika för alla blandningar. Plantagen Villa ger dock en mörkare grön matta.

 

Fritidshus:

Gräsmattorna som såddes med fröblandningar avsedda för fritidshus har i stort sett lämnats i fred det senaste året. De klipptes i september 2014 och därefter en gång i april i år. I övrigt har de fått växa fritt. Avsikten med en sådan typ av gräsmatta är ju att den ska tåla att klippas sällan och vara mer oöm än dem som vi har i villaträdgårdarna. Förra året kom Siesta från Skånefrö på andra plats, men i år var den i topp av fritidshusblandningarna.

 

Bedömningskriterier

Gräsmattorna har bedömts enligt dessa kriterier: etablering, utseende, marktäckning, tillväxt, färg, stråbredd och skottäthet.

 

Fakta: STRI

STRISports Turf Research Institute, STRI, startade 1929 och är det enda gräsforskningsinstitutet i Europa. STRI ligger i Bingley i England och har ett 70-tal personer anställda, som med hjälp av forskning och anläggningsarbeten arbetar med att få fram bästa möjliga gräsplaner för golf, fotboll, tennis med flera sporter.

STRI-personal finns exempelvis med vid tennistävlingarna i Wimbledon varje år och de stora mästerskapen i fotboll, som nu senast vid VM i Brasilien. Ett ovanligt inslag i deras verksamhet i år var vid hundraårsminnet av första världskrigets utbrott. Då hade STRI i uppdrag att resa runt och sköta om gräsmattorna på de olika krigskyrkogårdarna.

 

Läs mer: 10 tips till den perfekta gräsmattan

 

Testet 2014

Råd & rön har testat gräsfröblandningar avsedda för tre olika typer av gräsmattor:
Villa, Fritidshus och Elegant som köptes och såddes 2013. Gräset har vuxit vid gräsforskningsinstitutet Sports Turf Research Institute, STRI, i England. Gräsmattorna har utsatts för regn, snö och sol, klippts och gödslats. 

Etablering, tillväxt, marktäckning med mera har mätts regelbundet. De har också utsatts för slitage med en särskild maskin som simulerar att man springer på gräsmattan med joggingskor.

Utvärdering efter ett år:

Skånefrö Villa blev bäst i kategorin villagräsmattor, Weibulls Fritidshus toppade fritidshustabellen och när vi testade gräsfrön avsedda för mer eleganta gräsytor segrade Granngården Slottspark.

Alla etablerade sig tätt och fint och gav en tålig, bra gräsmatta. Det var inga dramatiska skillnader mellan de olika fröblandningarna utom för de eleganta, där Floraself Siergazon hamnade långt ner i botten. Den mattan klarade inte slitage och inte att återhämta sig snabbt. Tillväxten var också dålig, och det samma gällde för Floraselfs fritidshusblandning, som hamnade näst sist.