Hoppa till innehållet

Multiverktyg – bäst i test

Multiverktyget klarar att såga och slipa även där det är riktigt trångt om plats. Men vårt test visar att det är stor skillnad på kvaliteten. Vinnaren är ett riktigt kraftpaket medan den sämsta modellen går sönder nästan direkt.

Ett multiverktyg har utbytbara blad för en mängd hemmafixuppgifter. Oavsett om du vill såga MDF-skiva, kapa ett kopparrör eller fräsa bort en kakelfog finns det specialanpassade blad att köpa. Multiverktygets huvud oscillerar, vilket innebär att det pendlar i korta rörelser, tiotusentals gånger per minut.

Men verktyget är inte tänkt att användas på stora ytor och ersätter därför varken cirkelsågen eller planslipen. I stället kommer det till sin rätt när du enkelt behöver kunna såga, slipa och skrapa där det är trångt. Du kan till exempel snabbt såga av en golvsockel utan att först ta loss den eller göra urtag i gipsväggar och trösklar.

De sex modellerna i vårt test skiljer sig rejält i pris, från 550 till 3500 kronor. Och i det här fallet gäller devisen ”du får det du betalar för”. Testvinnaren från Makita är överlägset dyrast och klarar nästan alla moment utan problem. Den kan såga i alla material och har inga problem att kapa utstickande spikar eller att fräsa bort kakelfogar.

I de testmoment där Makitamodellen inte presterar bra har även de andra verktygen problem, som att såga i kakel och att skrapa bort fastlimmad matta. Makitan får dock inte full pott i vårt begränsade elsäkerhetstest – om du skulle råka såga av en strömförande ledning finns en liten risk att strömmen når handen som håller i verktyget. De andra multiverktygen i testet, med undantag för Einhell TC-MG220E, har plast på strategiska ställen som minimerar risken för elstöt om olyckan skulle vara framme.

Standardfäste

Det har tyvärr länge funnits olika standarder för fästning av bladen på multiverktyg. För det mesta kan man lösa det med den adapter som ofta följer med i förpackningen. Nyligen har fästet som kallas Starlock blivit en de facto-standard vilket gör att tillbehör passar till alla multiverktyg oavsett fabrikat.

Einhellmaskinen har andra problem förutom elsäkerheten – den går sönder efter bara några timmar. I vårt hållbarhetstest monterade vi verktygen i en testrigg och lät dem omväxlande slipa och vila under 50 timmar. Jumbon från Einhell gick sönder redan efter tre timmar, och samma öde drabbade AEG-modellen efter elva timmar och Black & Decker efter 23 timmar.

För att utesluta måndagsexemplar testade vi två exemplar av varje modell. Siffrorna vi visar i tabellen är de bästa för respektive modell, det andra exemplaret av Einhell gick nämligen sönder efter en enda timme. De tre multiverktyg som inte klarade alla cykler i hållbarhetstestet har fått sitt samlade betyg neddraget.

Kvaliteten på bladen är viktig för att multiverktygen ska kunna göra ett bra jobb. Kapskivan till AEG Omni 300 slits ner direkt, och därför blir betyget bara en etta för kapning av kakelplatta. På fyra av testets modeller byter du blad genom att lossa en klämanordning med händerna, men på AEG och Einhell måste du använda en insexnyckel, vilket är betydligt bökigare.

Begreppsförvirring

De multiverktyg som vi har testat är avsedda för hemmafix och renovering, ett annat namn är multisågar. Det finns även en mindre eldriven variant som också kallas multiverktyg men som är mer till för hobbysnickeri, den vanligaste tillverkaren av den typen är Dremel.

Multiverktyg kallas även det handverktyg som liknar forna tiders schweiziska fickkniv – där till exempel kniv, skruvmejsel, kapsylöppnare och sax kan fällas ut.