Hoppa till innehållet

Björn Hedensjö: I höst jobbar jag på impulskontrollen

Psykologen Björn Hedensjö tänker använda hösten till att försöka psykologa sig själv till bättre impulskontroll i samband med inköp.

Publicerad

Björn Hedensjö är psykolog och författare, som också gör podden Dumma människor tillsammans med Lina Thomsgård. 

Läkare läk dig själv. Det är ett ordspråk hämtat från bibeln som min kompis Erik syrligt brukar ta till när han tycker att jag skulle må bra av att efterleva mina egna råd lite bättre. Nu är jag visserligen inte läkare, utan psykolog, men orden träffar där de ska. För även psykologer är människor med mänskliga svagheter. Mina är påfallande ofta kopplade till konsumtion.

Att konsumera — eller snarare att undvika onödig konsumtion — är ofta en fråga om impulskontroll. Alltså förmågan att stå emot i jakten på kortsiktig belöning, och något som jag ägnar en väsentlig del av tiden i terapirummet åt att hjälpa mina klienter med. Men när jag plockar av mig psykologhatten är det lätt hänt att jag gör impulsiva och ibland kostsamma misstag (ja, jag pekar bland annat på dig professionellt klassade svindyra drönare som fick cirka tio flygningar innan dödskraschen på Kungsholmen). I höst tänker jag därför praktisera några av de metoder jag brukar föreslå för klienter som lätt gör inköp de sedan ångrar.

Ta hjälp av en kompis. Trösklarna för inköp är lägre än någonsin med (lite för) smidiga fakturatjänster i webbshopparna. Det gör att tiden från köpimpuls till faktiskt köp är kortare än någonsin. Ett effektivt sätt att hjälpa sig själv med impulskontrollen när det handlar om lite dyrare saker är att göra en överenskommelse med någon man litar på. Man får helt enkelt inte klicka på köpknappen på varor över ett förbestämt belopp förrän man stämt av inköpet med den personen. Kanske blir det stackars Erik i mitt fall.

Tvinga fram eftertanke med en köpregel. Ett annat sätt att öka chanserna att tygla köpimpulser och undvika inköp man sedan ångrar är att skapa ett litet regelverk. En regel jag tänker testa är att låta en dag gå mellan köpimpuls och faktiskt köp. Det är bara att lägga varan i webbshoppens korg, lämna shoppen, återvända nästa dag och se om man fortfarande vill ha den. Sannolikt hade den saligt insomnade drönaren aldrig köpts om jag hade haft en sådan regel tidigare.

Lura de som vill lura dig. I ärlighetens namn kanske det hade varit bättre om den femhundring som lades på en badkarsbänk i bambu hade hamnat i mitt aktiesparande. Men det var ju så himla smidigt och enkelt att klicka hem den med webbshoppens ursmidiga — och därmed luriga — betaltjänst. Ett sätt att faktiskt tvinga sig själv till bättre impulskontroll är att krympa sin shoppingbudget, exempelvis med ett autogiro till sparande.

Så kommer den här psykologen lyckas psykologa sig själv? Ja, vi får väl se hur kontobalansen ser ut i december.

Björn Hedensjö är psykolog och författare, som också görpodden Dumma människor tillsammans med Lina Thomsgård.

Bäst just nu

Min slitstarka, gummerade väska som just tagit sig igenom sin miljonte oömma resa utan minsta problem. 

Detta är en krönika, vilket innebär att de åsikter som uttrycks är skribentens egna.