Hoppa till innehållet

Grön och grann - 5 tips för bästa julgranen

Att ha julgran är för många självklart. Men varför började vi egentligen släpa in träd hemma? Här är allt du behöver veta om en av julens mest älskade symboler.

Publicerad

Så hittar du finaste granen

En färsk gran håller längre, så fråga när granen höggs ner. Kolla igenom granen och känn på barren närmast skottens toppar. Sitter de fast är granen färsk, lossnar de lätt är granen redan torr. Vanligtvis börjar granar säljas kring första advent. Är det nollgradigt eller kallare ute är det bäst att köpa granen så tidigt som möjligt. Granarna packas in och ut under försäljningen och kan bli lite tilltufsade och tappa grenar och barr med tiden.

Bäst för miljön

Ur miljösynpunkt är bästa valet en närodlad, ekologisk gran. Om du inte har närodlade och ekologiska granar i din närhet finns kravmärkta röd- och kungsgranar att beställa på nätet. Om du inte köper en ekologisk gran är en närodlad rödgran bäst. Oekologisk kungsgran är sämre, eftersom gödsel och bekämpningsmedel används under odlingen. Plastgran är sämst, även om den används i många år. Räknar man in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier som frigörs när granen slängs blir miljöpåverkan större med plastgran.

Så varar julen än till påska

För att undvika att granen barrar före klappöppningen finns några klassiska knep. Ge granen ordentligt med vatten och kontrollera ofta – särskilt när du just har tagit in den – att foten inte har torkat ut. Precis som med snittblommor ska du hjälpa granen att komma åt vattnet genom att såga eller yxa ett snitt längst ner. Om du har ett garage eller förråd kan du ställa in granen där innan du tar in den i huset, för att låta den vänja sig vid inomhustemperatur.

Släng på rätt ställe

När julen ska dansas ut kan du fråga din kommun var du ska göra av granen. Bäst ur miljösynpunkt är om kommunen flisar och eldar upp granarna i värmeverken. En gran som eldas i värmeverk räcker till att köra tre–fyra maskiner med tvätt. Dessutom släpper värmeverken ut betydligt mindre farlig rök än om du eldar själv. Kommunen har ofta uppsamlingsplatser för granar, så du slipper ta bilen till återvinningscentralen.

O Tannenbaum

Den moderna julgranen har sina rötter i 1400- och 1500-talets Tyskland, men att använda städsegröna träd och kransar för att symbolisera evigt liv förekom redan i antika Egypten och andra äldre kulturer. Julgranen kan även ha sitt ursprung i den hedniska seden att tillbe och dyrka träd, en av de traditioner som överlevt övergången till kristendom. På 1800-talet började traditionen med julgran sprida sig runt Europa och gjordes populär när olika kungligheter anammade den.

3 miljoner

… julgranar förbrukas varje år i Sverige. De flesta kommer från odlingar i Skåne eller Danmark.