Hoppa till innehållet

Emanuel Karlsten: Jag har synat hotellens frukostbluff

Krönikören Emanuel Karlsten tycker att det är dags att vi vaknar ur hypnosen och synar hotellens kostsamma frukostbluff.

Publicerad

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten är frilansjournalist. Han är ordförande i Medieakademin, driver Mediepodden och föreläser ofta om hur digitaliseringen påverkar samhället.

Hotellfrukostar är en bluff och håller du inte med beror det på att du har fastnat i hotell och restaurangvärldens hypnos. För i vilket annat sammanhang skulle vi tro att den yttersta lyxen var att kocken ställde fram ingredienser på bordet och sa: Varsågod, gör ditt bästa! Denna illusion upprätthålls av att få känner till något alternativ. Vi är vana konsumenter av restaurangernas lunch och middagserbjudanden, men inte frukost. Den har hotellen mutat in. Med sitt monopol har de skapat ett måltidsformat som utgår från gästens vanliga frukostar, men adderar illusionen av lyx genom att duka fram allas vardagliga frukostar –  samtidigt. Här står någons gröt, någon annans ost och skinkpålägg, en tredjes ägg och bacon och sedan en rad olika varma och kalla drycker. Inget fel i något av det, men knappast värdigt en måltid vi betalar flera hundra kronor för.