Hoppa till innehållet

Livsfarliga elprylar från e-handelsjättarna

Att beställa elprylar från Ebay och Wish kan vara livsfarligt. Över 90 procent av produkterna i en ny undersökning kan orsaka såväl elchock som brand.

Publicerad

Nattlampor bör inte se ut som leksaker. En enkel rund ljusplugg är det bästa ur elsäkerhetssynpunkt.

Sveriges Konsumenter har i samarbete med Elsäkerhetsverket och Länsförsäkringars forskningsfond testat hur säkra, eller snarare osäkra, elprodukter är från de utomeuropeiska e-handelsjättarna. Sammanlagt 28 olika varor beställdes från Aliexpress, Ebay och Wish – usb- laddare, nattlampor för barn och köksmixrar.

Elsäkerhetstestet gav ett synnerligen nedslående resultat, hela 26 av de 28 produkterna underkändes. Risken för elchock och brand var genomgående för de underkända produkterna. Extra allvarligt var att nattlamporna hade utformats som leksaker. Eftersom de placeras i kryphöjd finns stor risk att barn tar på dem och därmed utsätts för fara. Till exempel lossande höljen på nattlampor, ett barn skulle alltså lätt kunna komma i direktkontakt med strömförande delar.

– De hade flera brister och lockar dessutom till lek, här hade vi satt försäljningsförbud direkt om de varit inköpta i Sverige, säger Patrik Espino Collin på Elsäkerhetsverket.

Patrik Espino Colin

Men eftersom säljaren är en så kallad tredjepartssäljare någonstans i världen finns det ingen som tar ansvar för att kontrollera att produkterna är säkra. E-handelsjättarna är marknadsplatser där tusentals företag säljer sina produkter. Om du beställer därifrån blir du en så kallad privatimportör.

– Det betyder att du som konsument är ansvarig för att kontrollera att produkten är säker, vilket förstås är en hopplös uppgift, säger Sinan Akdag på Sveriges Konsumenter.

De testade produkterna hade återkommande fel: stift som lossnade i proppen, plast som lätt brinner, komponenter satt för nära varandra, felaktiga kondensatorer och mycket mer. Totalt gjordes 108 anmärkningar på 28 produkter, vilket betyder att många hade flera fel.

– Det är inte en brist på grejerna, det är många. Men jag är inte förvånad. Ett fel är en fara i sig, men när det blir en hel kedja av fel kan de samverka och då kan det gå hur galet som helst, säger Patrik Espino Collin.