Hoppa till innehållet

6 tips: Så använder du reflexen bäst

Glöm inte reflexerna när du ger dig ut på kvällspromenad, och se till att använda dem rätt. Vi tipsar om vad du ska tänka på för att synas bra.

Publicerad

 

1. Vad är en reflex?

En reflex är gjord av ett material som gör att ljusstrålar reflekteras när de träffar reflexen, vilket gör att den syns i mörker eller i dålig sikt. En godkänd reflex ska även synas på längre avstånd, så att exempelvis en förare ska kunna upptäcka en fotgängare med hjälp av bilens strålkastarljus.

2. Vilka är godkända?

I handeln finns mängder av olika reflexprodukter, och det är inte alla som håller måttet. Det finns gränskrav, enligt EU-standard, för reflexer. En godkänd reflex måste...

– vara 15 kvadratcentimeter. 

– ha CE-märkning, vilket ska anges på förpackning eller bruksanvisning.

– ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektions förmåga) på minst 400.

Det är forskningsinstitutet RISE (Research Institutes of Sweden) som testar och certifierar reflexer avsedda för fotgängare.

 

Reflexspray

En produkt som nyligen har kommit ut i handeln är reflexspray. Den sprayas direkt på kläderna och är osynlig i dagsljus, men syns när man lyser på den i mörker. Enligt NTF reflekterar sprayen väldigt dåligt från långt avstånd och har även svårt att fästa på glatta material, vilket de flesta vinterkläder är gjorda av.

 

3. Vad säger lagen?

Det finns ingen lag som säger att fotgängare måste bära reflex när det är mörkt. Men det är lag på att ha reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon samt på släpfordon som dras av en traktor eller ett motorredskap.

4. Testa gamla reflexer

Tänk på att en normal livslängd på en reflex är tre år. Du kan testa om din reflex fungerar genom att hänga upp den tillsammans med en ny godkänd reflex i ett mörkt rum. Lys på båda reflexerna med en ficklampa från fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen är märkbart sämre än den nya är den förbrukad.

5. Hur bär jag reflexen?

Reflexerna ska helst sitta på rörliga delar av kroppen och vara synliga från flera håll. Det är bra om reflexen sitter längst ner på benen eller armarna, eftersom strålkastarljuset med halvljus lyser lägre än helljuset.

 

Glöm inte hunden

Kom ihåg att sätta reflexer på hunden när du ska ut och rasta den. Det finns speciella reflexvästar och halsband att köpa för hunden i djurbutikerna. 

 

6. Förvara den rätt

Tänk på att hålla reflexen borta från hög värme, då de optiska delarna kan förstöras. Ett bra tips är att flytta över reflexen från vinter- till sommarjackan, eftersom även sena sommarkvällar och nätter kan vara mörka. Undvik att ha reflexen tillsammans med mynt eller nycklar i jackfickan, då den kan bli repig och därmed förstörd.

 

 

Riktiga reflexer på barnvagnen

Om du promenerar med barnvagn är det bra att utrusta den med reflexer runtom hela vagnen. Köp inte små självhäftande klisterreflexer. De fungerar väldigt dåligt på långt avstånd.