Hoppa till innehållet

Så undviker du reklam

Den dräller in genom brevinkastet, fyller mejlens inbox och blinkar och stör när du är på internet. Men det går att slippa oönskad reklam och marknadsföring.

Publicerad

Idag nås vi av fler reklambudskap än någonsin tidigare. I tidningar och tv-kanaler har andelen reklam ökat, och reklamen dyker upp i nya kanaler som i e-posten, i mobilen och på internet. Viss reklam är svår att undvika – den som finns i det offentliga rummet, i tidningen du köper eller i radion. Annan reklam går att slippa – läs om hur du går tillväga.

Text: Annika Berge

Illustration: Kicki Edgren Nyborg

 

ettI hemtelefonen

Sedan 1999 kan man spärra sin fasta telefon hos Nix-Telefon. Detta stoppar marknadsföring, insamling och försäljning via telefonen, men undantag görs för till exempel marknadsundersökningar och samhällsinformation. Företag du är, eller har varit, kund hos får ringa med erbjudanden upp till ett år efter det att du slutat vara kund hos dem.

Det pågår diskussioner om att ha ett Nix-register även för mobiltelefonnummer. I dag är det inte tillåtet för företag att ringa upp personer som de inte har kundrelation med på mobiltelefonen, om personen inte har samtyckt. Nix-Telefon får ändå in skriker NIXklagomål från personer som blivit uppringda på mobilen, men de har oftast godkänt detta.

– De har varit med i någon tävling och klickat i en ruta där de godkänner att bli uppringda. Sedan har de glömt bort det. Som konsument måste man vara försiktig och läsa igenom vad det är man godkänner, säger Axel Tandberg, jurist på Nix-Telefon.

TIPS : Ring Nix-Telefon på 020-27 70 00 och följ instruktionerna. Var försiktig med att lämna ut ditt telefonnummer i diverse tävlingar och annat

 

tvåI brevlådan

Det finns två sätt att slippa reklam i brevlådan. En skylt med ”Reklam, nej tack” stoppar all oadresserad reklam från till exempel lokala matvarubutiker och pizzerior.

Reklam som är adresserad till dig kan du stoppa genom att anmäla dig till Nix adresserat. Då registreras den adress du är folkbokförd på via ditt personnummer. Detta gäller därför i all framtid, även om du flyttar.

Företag som du har en kundrelation till får dock fortfarande kontakta dig upp till tre år efter det att du slutade vara kund hos dem. Du kan alltid kontakta företaget i fråga och be dem att sluta skicka reklam till dig. Reklam som följer med som bilagor i morgontidningar och annat går dock inte att komma undan.

TIPS : Ring 020-55 70 00 för att få en blankett hemskickad. Fyll i ditt personnummer och avregistreringen sker på folkbokföringsadressen.

 

treI e-posten

Sedan 2004 är det förbjudet att oombedd skicka reklam till e-post i Sverige, och alla reklamutskick måste innehålla en adress dit mottagaren kan gå och avskriva sig fler meddelanden.

Det här hindrar dock inte allehanda försäljare av mindre nogräknade produkter som potenshöjningsmedel och penisförstorare från att mejla erbjudanden. För att stoppa detta krävs ett bra spamfilter.

spärrar datornE-posttjänsterna kan ha olika bra filter, så det kan vara värt att pröva flera. Det går även att ställa in filtret på vissa e-posttjänster så att färre spammejl slinker igenom.

Det är dock tillåtet för företag som man har en kundrelation med att skicka reklam, om man inte uttryckligen har begärt att slippa deras e-postreklam. Se till att alltid leta efter en ruta där du anger om du godkänner eller avsäger dig deras reklam.

Var också försiktig med att lämna ut din e-postadress på olika webbplatser, eller ha en separat e-postadress för detta.

TIPS : Det är svårt att bli av med reklam i e-brevlådan. Om du har ett bra spamfilter på din e-postadress, behåll adressen och var försiktig med att lämna ut den.

 

fyraPå nätet

På internet finns det fullt av irriterande reklam som blinkar, blippar och låter när man försöker läsa nyheter och surfa. Men det finns ett ganska enkelt sätt att bli av med störande internetreklam.

Tilläggsprogrammet Adblock Plus tar bort störande reklam, och sidorna laddas ner snabbare utan tunga annonser. Adblock Plus finns för flera olika webbläsare och är kostnadsfritt. Problem kan dock uppstå när programmet tolkar vanligt innehåll som reklam och blockerar det.

Tänk på att även om reklamen kan vara irriterande är det den som betalar för innehållet på sajten, om sajten i sig är gratis.

TIPS : Det kostnadsfria tilläggsprogrammet Adblock Plus tar bort reklamen när du surfar.

 

femUppringd trots Nix?

Råd & Rön har fått in flera frågor från läsare som undrar varför de blir uppringda trots att de har anmält sig till Nix-registret. Det kan bero på rent misstag, eller att företaget helt enkelt struntar i Nix.

– Oftast är personen kund hos företaget men har glömt bort det, säger Axel Tandberg, jurist på Nix-Telefon.

För att få stopp på ringandet ska du först meddela företaget att du inte vill ha samtal från dem. Om inte det hjälper, kontakta Konsumentverket eller den kommunala konsumentvägledaren.

Konsumentverket kan skicka ut ett förbudsföreläggande till företaget, som förbjuder dem att ringa mer. Du kan också göra en skriftlig anmälan till DM-nämnden, etiska nämnden för direktmarknadsföring. DM-nämnden är näringslivet eget organ för att övervaka att Nix-reglerna följs.

Blir företaget fällt i nämnden hamnar deras namn på en ”name and shame”-lista på nämndens hemsida. Företag som fortsätter att bryta mot Nix-reglerna kan anmälas till Marknadsdomstolen. Det kan dock inte enskilda konsumenter göra, utan det måste ske via DM-nämnden eller Konsumentverket.

TIPS : Meddela företaget att du inte vill ha samtal. Vänd dig till Konsumentverket eller den kommunala konsumentvägledaren. Anmäl företaget till DM-nämnden, instruktioner finns på www.dm-namnden.org.